Global Piyasalarda Risk İştahının Seyri Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Ediyor

Global Piyasalarda Risk İştahının Seyri Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Ediyor

Vakıf Katılım

Yeni haftanın ilk işlem gününe karışık bir seyirle başlayan yurtdışı piyasalar gün içerisinde bu seyrini korudu. Asya piyasalarında takip edilen karışık seyir kapanışa doğru gelen satışlar ile günü negatif kapatmasına neden oldu. Avrupa’da ise virüse dair endişelerin yanı sıra büyüme görünümüne dair zayıf beklentiler endekslerin alımlarını sınırladı. Ayrıca bu hafta içerisinde Lutfhansa’nın kurtarma paketine ilişkin takip edeceğimiz görüşme özellikle DAX ve diğer Avrupa endeksleri açısından kritik olacak. ABD endeksleri ise güne hafif satışlarla başladıktan sonra günü yükseliş ile tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında pozitif seyir izleniyor. Vadeliler cephesinde ise karışık bir tablo var. Ons altın, virüste artan tablo ile risklerin tetiklenmesiyle güvenli liman talebi gördü ve dün 1763$ seviyesi ile bir ayın en yüksek seviyesini test etti. Anlık olarak ons altın 1752$ seviyesinden işlem görüyor. Petrol fiyatlarında ise dün pozitif bir hava takip edildi. Bugün veri takviminde ABD ile Avrupa’dan gelecek PMI dataları yer alıyor. Öncü veriler olarak kabul edilecek bu datalar ekonomilerin açılması sonrasındaki tabloyu yansıtmasından dolayı takip edilmesinde fayda var.

Yurtiçi piyasalarda ise dün güçlü bir açılış sonrası gelen alımların etkisi ile Borsa İstanbul'da 115.447 seviyesi test edildi. Borsa İstanbul günü ise 115.190 seviyesinden %1,39 yukarıda tamamladı. İşlem hacmi ise 23,5 Milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse en yüksek katkı bankacılık, mali sektör hisselerinden gelirken, sanayi endeksi de bu iki sektörü takip etti. En yüksek hisse katkısı AKBNK, BIMAS, ENKAI hisselerinden gelirken, GARAN, ISCTR, EREGL bu süreci destekledi. Dolar/TL kurunda ise 6,85 üzerindeki seyirler izlense de günün geri kalanında bu seviyeyi aşağı yönde esnettiği ve 6,8350 seviyesine kadar geri çekildiği gözlendi. Kur bu sabah 6,8480 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurtiçi piyasaların gündeminde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Vaka tablosuna dair gelişmeler yakından izlenirken, siyaset cephesindeki gelişmeler de bu süreçte önemle izlenecek.
 

Manşette Öne Çıkanlar

  • Türkiye tüketici güven endeksi haziran ayında %5,2 oranında artarak 62,6 seviyesine yükseldi.
  • Delta Havayolları ABD ve Çin arasındaki uçuşlara 25 Haziran’da yeniden başlayacağını duyurdu. (Bloomberg HT)
  • Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow, koronavirüs yardım anlaşmasının büyük olasılıkla bu yazın sonunda olacağını ve bununla ilgili henüz verilmiş bir kararın olmadığını belirtti.
  • Kudlow, ABD’de virüs vakasında ikinci dalga olmayacağını ve bu konuda bazı sıcak noktaların olduğunu dile getirdi.
  • ABD’de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi mayıs ayında 2,61 olarak gerçekleşti.
  • Amerikan Yüksek Mahkemesi ABD Başkanı Trump’ın %25’lik çelik tarifesine yönelik olan itirazını reddetti. (Bloomberg HT)
  • İtalya, 15-20 Milyar Euro değerindeki teşvik paketine hazır olduğunu ve Bütçe Açığı / GSYH oranını %11 üzerine itebileceği değerlendirildi.
  • Trump Çin ile birinci faz ticaret anlaşmasının zarar görmediğini belirtti. (Bloomberg HT)
  • Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı