Altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi?

Altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi?

Vakıf Katılım

Altın fiyatları merkez bankalarının genişlemeci para politikalarından ve koronavirüs salgınında ikinci dalgaya ilişkin endişelerden destek bulmaya devam ediyor. FED Başkanı Powell geçtiğimiz hafta Kongre’ye gerçekleştirdiği konuşmasında koronavirüs salgını konusundaki belirsizliklerin devam ettiğini, ekonomiyi desteklemek için her türlü aracı kullanmaya hazır olduklarını, reel ekonomide toparlanma ilerledikçe enflasyonun FED’in %2 hedefine ilerleyeceğini ve ekonomi rayına girene kadar faizlerin sıfırlı seviyelere yakın olacağını ifade etti. FED’in güvercin tutumunu FOMC üyelerinin projeksiyonlarında da görüldüğü üzere en azından 2021 yılının sonuna kadar devam ettirmesi bekleniyor. FED dışında diğer majör merkez bankaları da salgının reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edebilmek adına parasal genişleme politikası izliyorlar. Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta para politikasında değişikliğe gitmezken, politika faizini %0.1 seviyesinde sabit bıraktı. Koronavirüs salgını için hazırlanan ekonomiye destek paketinin büyüklüğüne ilişkin tahminini ise 1 trilyon dolar seviyesine yükseltti. İngiltere Merkez Bankası ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantısında politika faizini %0.1 seviyesinde sabit tuttu ve varlık alım hedefini 745 milyar sterline yükseltti. Koronavirüste ikinci dalga endişeleri artan vaka sayılarına paralel olarak hissedilmeye başlarken majör merkez bankaları varlık alım programlarıyla ekonomiyi desteklemek adına hazır bir görünüm sergiliyorlar. 

 

Global likidite koşullarından birinci derecede etkilenen altın fiyatları global likidite bolluğunun yarattığı enflasyonist beklentilerden destek buluyor. Mevcut ve beklenen enflasyon oranlarına göre reel faizlerin eksili seviyelere gerilemesi altın fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketin devamını mümkün kılıyor. Önümüzdeki 12 ay için mal ve hizmet fiyatlarındaki değişim beklentilerini gösteren ABD Michigan enflasyon beklentisi geçtiğimiz ay uzun bi zaman sonra %3 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Enflasyon beklentileri ve altın fiyatları arasındaki tarihsel korelasyon da sınırsız parasal genişlemenin yarattığı kuyruk riskiyle birleşebilecek bir enflasyonist baskının altın fiyatlarını yukarı taşımaya devam edebileceğine işaret ediyor.  

Altının ons fiyatı yaklaşık 1.5 aydır 1680-1750 $ bandında hareket ediyor. Geçtiğimiz hafta koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artışın risk iştahını baskılamasıyla birlikte yukarı yönlü hareket hız kazandı. ETF’lerin tuttukları altın varlıklar yatay seyretmeye devam etse de yeni haftanın açılışında güvenli liman talebinden destek bularak son 8 yılın zirvesine yöneldi. Ons altın Cuma günkü yukarı yönlü hareketini yeni haftada da sürdürmeye devam ediyor. Altın fiyatlarının rekor seviyeleri zorlayabilmesi için  için yeni bir hikaye gerekiyor. Bu noktada ABD ve Çin arasındaki gerilimin artması veya koronavirüste ikinci dalganın belirginleşmesinin altının yükseliş hikayesine destek sağlaması beklenebilir. Ons altında teknik olarak 1675 $ ana destek seviyesi üzerindeki pozitif görünüm devam ediyor. 1765 $ seviyeleri önemli bir direnç noktası olarak takip edilirken, olası geri çekilmelerde 1710 $ seviyelerinin alım fırsatı yaratması beklenebilir. 

Gram Altın Yorumu: Geçtiğimiz hafta koronavirüs vaka sayılarındaki artış ikinci dalga endişelerini diri tutarken dolar global bazda değer kazandı. Virüs kaynaklı endişelerin yükselişe geçmesine paralel olarak gelişen piyasa ülke para birimleri de dolar karşısında gerilemeye devam ediyor. TL cinsinden altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesini beklemekteyiz. Gram altın fiyatlarının orta ve uzun vadede altının ons fiyatındaki yükselişten destek bulmasını, geçtiğimiz hafta işaret ettiğimiz önemli bir direnç noktası olan 383 TL direncini geçmiş olup 396 TL seviyesindeki zirveye doğru hareketin hız kazanmasını beklemekteyiz. Olası geri çekilmelerde ise 375 ve 380 TL destek seviyelerinin alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı