Gözler merkezin faiz kararında

Gözler merkezin faiz kararında

Vakıf Katılım

Merkez Bankasının parasal gevşeme döngüsüne devam etmesi bekleniyor. Yabancı ekonomistler, genel olarak politika faizinde 50 baz puanlık indirime gitmesini öngörüyor. Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen, Merkez Bankası'nın politika faizini 50 baz puan düşürerek, yüzde 7,75 seviyesine çekebileceğini dile getirdi. Hızlı kredi büyümesi öncülüğünde ekonomik iyileşmeyi teşvik etmek için TCMB'nin parasal gevşemeye devam edebileceğini söyleyen Kalen, TL'de son dönemlerde görünen istikrarlı seyir, döviz kurlarındaki volatilitenin düşmesi ve risk iştahına yönelik yukarı yönlü trendle ekonominin rahatlayabileceğini aktardı.

 

MSCI Inc. tarafından yapılan açıklamada 2020 sınıflandırma değerlendirmesinde Türkiye'nin gelişen piyasa statüsünün gözden geçirilebileceği ve "öncü gelişen piyasa" ya da "ayrık" kategorisine indirilebileceği belirtildi. Kurum, MSCI Turkey Endeksi'ndeki hisse senetlerinin de, açığa satış ve hisse borçlanma yasaklarının erişimi baskılaması durumunda gelecek aylarda yeniden sınıflandırma için analiz edilebileceğini belirtti. Buna göre Türkiye gelişen piyasalardan öncü gelişen piyasalar ya da ayrık piyasa kategorisine indirilebilir. Basın açıklamasında "17 Haziran 2020'deki MSCI 2020 Piyasa Erişilebilirlik Değerlendirmesinde belirtildiği gibi, Türk hisse senedi piyasasına erişilebilirlik seviyesi, sırasıyla Ekim 2019 ve Şubat 2020'deki açığa satış ve hisse senedi borç verme yasaklarından olumsuz etkilendi. Bu yasaklar kurumsal yatırımcıların faal olarak yatırım görüşlerini yansıtmalarını ve portföy risklerini hedge etme kabiliyetlerini ağır bir şekilde kısıtlıyor." ifadeleri yer aldı.

 

Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane, Euro Bölgesi'nde sürpriz bir şekilde güçlü gelen verilerin ekonomik toparlanmaya ilişkin iyi bir işaret olmayabileceğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) baş ekonomisti Philip Lane Çarşamba günü yaptığı açıklamada, güçlü gelen verilerin Euro Bölgesi'nde toparlanmaya ilişkin iyi bir kılavuz olmayabileceğini söyledi. Lane'in yorumu iyimser beklentileri azalttı. Nisan ayında dip gören Euro Bölgesi ekonomisi koronavirüsü kontrol altına almak için gidilen kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte canlanıyor. Beklenmedik ölçüde güçlü gelen PMI ve Ifo rakamları "V" şeklinde görece hızlı bir toparlanmaya dair umutları artırdı. Öte yandan Avrupa borsaları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayıları ve salgında ikinci dalgaya ilişkin endişelerin etkisiyle günü sert düşüşle tamamladı. Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 2,78 değer kaybederek 357,17 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,11 azalarak 6.123,69 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 3,43 düşerek 12.093,94 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,92 değer kaybıyla 4.872,36 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 3,42 gerileyerek 19.162,98 puana indi.

 

ABD'de, New York ve Virginia'da Demokratlar arasında yapılan ön seçimleri, eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden önde tamamladı. Ülkede 3 Kasım Başkanlık Seçimleri için Demokrat Parti'nin başkan adayının belirlenmesine yönelik yapılan ön seçimler, dün gece New York, Virginia ve Kentucky'de devam etti. Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Kentucky'de zaferini gece saatlerinde ilan eden Biden, New York ve Virginia'dan da galip çıktı. Rakiplerinin yarıştan çekilmesi ile Demokratların tek adayı olarak Biden, New York'ta oyların yüzde 67,5'ini alarak 130 delege kazanırken, Biden'ı yüzde 19 ile hali hazırda başkanlık yarışından çekilen Bernie Sanders izledi.

 

USDTRY

 

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de beklentiler üzerinde gelen PMI verileri ve yeni konut satışları verisi takip edildi.  Ardından güne 6,84 seviyesinde başlayan kurun, açıklanan veriler ve küresel bazda değer kaybeden Dolar’a rağmen yatay seyrini sürdürdüğü izlendi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içerisinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı Haziran ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 66,0 oldu. Dolar tarafında nispeten zayıf ekonomik veri akışı ve risk iştahının düşük kalmaya devam etmesi, ABD büyüme verisi ve gerçekleşecek olan TCMB Haziran PPK toplantısı öncesi kurun yatay hareketini altıncı gününde de sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,82, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Almanya ve Euro Bölgesi’nde beklentiler üzerinde gelen PMI verileri takip edildi. Açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler doğrultusunda çaprazın sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ise yurt içerisinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı Haziran ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 66,0 olurken, Almanya'da İFO iş ortamı Endeksi Haziran ayında beklentilerinin üzerine çıkarak 86.2 oldu. Bu hafta açıklanan veriler sonrasında Almanya’nın normalleşmeye yaklaştığı takip edilirken, güne 7,75 seviyesinde başlayan çaprazın üçüncü gününde güçlü duruşunu sürdüremeyerek aşağı yönlü hareketine devam ettiği gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,71 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,74 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,68, 7,65 ve 7,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,74, 7,77 ve 7,80 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Geçtiğimiz Salı günü Euro Bölgesi ve ABD’de beklentilerin üzerinde gelen PMI endeksleri ile imalat ve hizmet sektörlerindeki küresel yavaşlama ivmesinin azaldığı gözlendi. Açıklanan veriler ve risk iştahında gözlenen toparlanma Dolar üzerinde baskı oluşturması ile paritenin, yukarı yönlü hareketi izlendi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD’de nispeten zayıf veri akışı devam ederken, Almanya'da İFO iş ortamı Endeksi Haziran ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 86.2 oldu. Bu hafta açıklanan veriler sonrasında Almanya’nın normalleşmeye yaklaştığı takip edilirken, risk iştahının düşük kalmaya devam etmesi ve ABD büyüme verisi öncesi Dolar’a olan talebin artması ile gün sonunda paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1240 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1270 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1210, 1,1180 ve 1,1150 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1270, 1,1300 ve 1,1340 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde açıklanan PMI endekslerinde gözlenen toparlanma sinyalleri ve ABD başkanı Trump'ın ticaret anlaşması hakkındaki son söylemlerinin etkisiyle Altın'ın baskılandığı takip edilirken, düşük faizler, zayıf ABD Doları ve ikinci dalga koronavirüs endişeleri de önemli bir destek oluşturmaya devam ettiği gözlenmişti. Dün ise nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Dolar'da gözlenen sınırlı değer kazanımı kıymetli metalin yükselişini sınırlandırdığı gözlendi. Gün içerisinde koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki küresel artışa dair endişeler Altın desteklenmeyi sürdürürken, güne 1767 seviyesinde başlayan Ons Altın'ın 1779 – 1780 seviyesini test etmesine rağmen kalıcılık sağlayamadığı takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1763 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1770, 1778 ve 1786 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1755, 1748 ve 1740 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde İngiltere ve ABD’de PMI endeksleri takip edilirken, İngiltere’de imalat PMI endeksinin 50 eşik seviyesini geçerek büyüme konusunda endişelerin azaldığı bölgeye girdiği, ABD’de ise açıklanan PMI verileri sonucu sektörlerdeki yavaşlama ivmesinin azaldığı gözlendi. Haftanın üçüncü işlem gününde, Birleşik Krallık ve ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün içerisinde risk iştahının düşük kalmaya devam etmesi Dolar’a olan talebi destekliyor. Takip edilen gelişmeler ile birlikte güne 1,2510 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,24 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2450 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2350, 1,2300 ve 1,2240 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2450, 1,2500 ve 1,2560 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın ikinci işlem günü Japonya ve ABD’de beklentilerin üzerinde gelen PMI endeksleri ile imalat ve hizmet sektörlerindeki küresel yavaşlama ivmesinin azaldığı gözlendi. Açıklanan veriler ve risk iştahında gözlenen toparlanma Dolar üzerinde baskı oluşturması ile paritenin, aşağı yönlü hareketi izlendi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken risk iştahının düşük kalmaya devam etmesi ve ABD büyüme verisi öncesi Dolar’a olan talebin artması ile güne gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,40, 107,60 ve 107,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,80 ve 106,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın ikinci işlem gününde Petrol’ün, ABD Başkanı Trump'ın Çin ile ticaret anlaşmasına ilişkin olumlu açıklamaları ile destek bulduğu gözlenirken, ikinci dalga koronavirüs riskleri petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam ettiği takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise, ikinci dalga koronavirüs endişelerinin küresel talebi etkileyici yönündeki endişeler devam ederken, Enerji Bilgi İdaresi’nin yaptığı açıklamada, ABD'deki ticari ham petrol stoklarının 19 Haziran'da sona eren hafta 1,4 milyon varil arttığını bildirdi. Güne 42 Dolar seviyesinde başlayan Brent Petrol’ün takip edilen gelişmeler doğrultusunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 38,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41,30, 42,80 ve 43,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38,40, 37,40 ve 35,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ikinci gününde açıklanan olumlu veriler, Dolar’ın küresel bazda değer kaybetmesine rağmen kurun yatay seyrettiği takip edilirken, düşük faizler zayıf ABD Doları ve ikinci dalga koronavirüs endişeleri sonucunda Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürmesi ile Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketine devam ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD büyüme verisi ve gerçekleşecek olan TCMB Haziran PPK toplantısı öncesi kurun yatay hareketini altıncı gününde de sürdürürken, Ons Altın tarafında ikinci dalga virüs endişeleri ve Dolar tarafında güçlü duruşun sürmesi sonucu yatay seyrin devamı ile gün sonunda Gram Altın’ında yatay seyrini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 388 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 385 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 390, 392 ve 395 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 385, 382 ve 380 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı