Американската преса: Влошаване на отношенията с Китай, засегна много области в САЩ.

Американската преса: Влошаване на отношенията с Китай, засегна много области в САЩ.

Vakıf Katılım

Докато предложението на САЩ за затваряне на Китайското генерално консулство в Хюстън, увеличава напрежението в двустранните отношения, световната преса внимателно следи проблема. Докладът на Associated Press (AP) посочи, че интересите на двете най-големи икономики в света- САЩ и Китай, са тясно свързани. 

Беше отбелязано, че влошаването на отношенията би представлявало риск както за страните, така и за света, а отношенията се очаква да се влошат с предизборните кампании, които ще започнат в САЩ. 

Според доклада на AP търговските размирици, които започнаха през 2018 г., причиниха големи загуби за двете страни, докато други икономики в Азия ще бъдат засегнати, ако САЩ и Китай не успеят да разрешат търговските спорове. В новините се посочва също, че секторите и пазарите на САЩ и Китай като телекомуникациите, компютрите и медицината са взаимосвързани, докато управлението на Тръмп, която сглобява електронни продукти като мобилни телефони и компютри, произведени от американски бизнеси като Apple, Dell и HP, се произвежда във фабрики в Китай. Посочено е, че американските доставчици ще загубят милиарди долари поради ограниченията, които донесе на Huawei. 

От друга страна, двустранните връзки отбелязват най-ниското си ниво от десетилетия, откакто управлението на Тръмп поиска закриването на генералното консулство на Китай в Хюстън, съобщава BBC. 

Беше отбелязано, че Тръмп се опитва да постави отговорността за провала на избухването на Ковид-19 в Китай и че в дългосрочен план Пекин и Вашингтон не са в полза на сериозна опозиция в отношенията.

Китайско международно радио


Hibya Haber Ajansı