TCMB faiz indirimine ara verdi

TCMB faiz indirimine ara verdi

Vakıf Katılım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında 25 baz puan faiz indirim beklentisinin aksine politika faizini değiştirmeyerek %8.25 seviyesinde bıraktı. Merkez böylece bu toplantıya kadar gerçekleştirdiği 9 toplantıda sürdürdüğü faiz indirim politikasına ara verdi. Yapılan açıklamada, “Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." denildi.

ABD Ekonomisi Beklentiler Dâhilinde Daraldı…
*ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilere paralel olarak yüzde 5 daraldı. İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları ise geçen hafta 1 milyon 480 bin oldu. Piyasa beklentisi, 1 milyon 300 bin olması yönündeydi.

Fed’den Bankaların Hisse Geri Alım ve Temettü Ödemelerine Sınırlama…
ABD Merkez Bankası (Fed), stres testine tabi tuttuğu en büyük 34 Amerikan bankasının, bu yılın üçüncü çeyreğinde hisse geri alımlarını askıya almaları ve temettü ödemelerini sınırlamaları gerekeceğini bildirdi.

Günün Ajandası 
10:00   Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın Konuşması
15:30   ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Listesi (Aylık) (May) Beklenti: 0,2%  Önceki: -0,4% 
15:30   ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Yıllık) (May) Beklenti: 0,9%  Önceki: 1,0%
15:30   ABD Kişisel Gelir (Aylık) (May) Beklenti: -6,0%  Önceki: 10,5%           
15:30   ABD Kişisel Gider (Aylık) (May) Beklenti: 9,0%  Önceki: -13,6%         
17:00   ABD Michigan Tüketici Hissiyatı (Haz) Beklenti: 79,0 Önceki: 78,9
20:00   ABD Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı Önceki: 189

Kaynak İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı