Çin Parlamentosu Hong Kong güvenlik yasasını onayladı

Çin Parlamentosu Hong Kong güvenlik yasasını onayladı

Vakıf Katılım

Dış Haberler, 30 Haziran (HİBYA) – Hong Kong basında çıkan haberlere göre, yeni ulusal güvenlik yasası Çin parlamentosu tarafından Salı sabahı oybirliğiyle oylandı.

Güvenlik Yasası'nı eleştirenler Hong Kong özel idari bölgesindeki vatandaşlar için kısıtlı haklar anlamına geldiğinden ve özerkliğinin, demokrasisinin ve finans merkezi statüsünün tehdit edildiğinden endişelerini dile getirirken, Pekin yönetimi, Hong Kong'daki istikrarın geçen yılki büyük protestolardan sonra tekrar sağlanması için yasanın gerekli olduğunu savunuyor.

Hong Kong lideri Carrie Lam, Pekin toplantısının halen devam ettiği gerekçesiyle yasa hakkında yorum yapmazken, "Bazı soruları cevaplamak ve bu aşamada yasayı değerlendirmek uygun olmaz" dedi.

Bir Çinli kaynak South China Morning Post gazetesine, Hong Kong hükümetinin öğleden sonra Çin yönetimi tarafından yasa ile ilgili bilgilendirileceğini söyledi. Yasa daha sonra Çarşamba günü yürürlüğe girecek.

Tasarı son zamanlarda Hong Kong'da büyük protestolarının yaşanmasına neden olmuş, aynı zamanda, ABD, İngiltere ve AB, Çin'in yasayı yürürlüğe koyma planlarını kınamışlardı.

Pazartesi günü, ABD ise askeri teçhizat ihracatını durdurarak ve bölgenin yüksek teknolojili Amerikan ürünlerine erişimini kısıtlayarak, Hong Kong ile özel ticaret statüsünü aşamalı olarak kaldırmaya başladı.


Hibya Haber Ajansı