Airbus, İngiltere Savunma Bakanlığı ile Skynet 6A uydusu için sözleşme imzaladı

Airbus, İngiltere Savunma Bakanlığı ile Skynet 6A uydusu için sözleşme imzaladı

Vakıf Katılım

Airbus Defence and Space, İngiltere Savunma Bakanlığı (MOD) ile Skynet filosunu genişletmek ve geliştirmek için bir sözleşme imzaladı. Sözleşme, 2025 yılında piyasaya sürülmesi planlanan askeri haberleşme uydusu Skynet 6A'nın geliştirilmesi, üretimi, siber koruma, montaj, entegrasyon, test ve lansmanı içeriyor. Anlaşma aynı zamanda mevcut Skynet 5 sistemine teknoloji geliştirme programları, yeni güvenli telemetri, izleme ve komut sistemleri, fırlatma, yörünge testi ve zemin segmenti güncellemelerini de içerecek. İmzalanan anlaşma 500 milyon Pound’dan fazla değer taşıyor.

 

Airbus Defence and Space İngiltere Genel Müdürü Richard Franklin, “Airbus, İngiltere ulusal müşterek askeri uydu muhabere panelinin (milsatcom) uçtan uca hizmet sağlayıcısı olarak öteden beri süregelen geleneğimizi bu kritik İngiltere savunma anlaşmasıyla ödüllendirilmesinden gurur duyuyor. Destek hizmetleriyle bağlantılı uydu üretimi, Hükümet-endüstri İngiltere uzay stratejisinin kritik bir bileşenidir ve bu sözleşme İngiltere Savunma Bakanlığı’nın endüstrinin bu sektördeki lider konumunu desteklemektedir. Bu askeri uyduyu inşa etmek, Skynet 5 gibi, önümüzdeki yıllarda önemli ihracat fırsatlarına yol açacak, katma değeri yüksek imalat işlerini büyütecek ve giderek önem kazanan sektörde çeşitli tedarik zincirini destekleyecektir.’ dedi.

 

Franklin “Skynet 6A için yapılan bu sözleşme, 2003 yılından bu yana Skynet 5 sisteminde ortaklaşa elde ettiğimiz başarı üzerine inşa edilmiş olan İngiltere Savunma Bakanlığı ile sahip olduğumuz güçlü iş ortaklığımızı gösteriyor. Airbus, Silahlı Kuvvetlerimize dünya çapında askeri haberleşme hizmetleri sunmaya kendini adamakla birlikte bu kapasitedeki gelişmeleri Savunma Bakanlığı’na iletmeyi heyecanla bekliyoruz.” diye devam etti.

 

Savunma Dışişleri Bakanı Ben Wallace “Yeni, daha gelişmiş bir uydu kapasitesi, İngiltere’de görev yapan kuvvetlere aralıksız olarak yıllarca haberleşme desteği sağlayacak. İngiliz savunması, özellikle siber ve uzayda yenilik yapmaya ve dönüşmeye devam etmelidir. Bu yeni Skynet uydusu gibi birinci sınıf ekipmanlara yatırım yapmak bizi hem şimdi hem de gelecekte karşılaşacağımız tehditlerden koruyacaktır.” dedi.

 

Airbus tarafından yönetilen Skynet 5 programı, 2003 yılından bu yana İngiltere Savunma Bakanlığı’na küresel operasyonları destekleyen oldukça sağlam, güvenilir ve güvenli bir askeri iletişim hizmet paketi sundu. Airbus, 1974'ten beri tüm Skynet fazlarında yer almakta ve bu faz, İngiltere’nin uzay üretimine olan güçlü bağlılığını göstermektedir. Son program, eski Skynet 4 uydularını kullanarak ve ardından 2007-2012 yılları arasında yapılan Skynet 5A, 5B, 5C ve 5D uydularının hizmete girmesinden önce tamamen yenilenmiş bir yer şebekesi ile güçlendirilerek başlatılacak.

 

Skynet 5 programı, Savunma Bakanlığı için teknik ve hizmet risklerinin birçoğunu azaltıp ortadan kaldırırken, İngiltere güçlerine güvenli eşsiz bir uydu haberleşme (satcom) hizmeti ve yenilik sağladı. Yıllardır son derece güvenilir bir Skynet hizmeti sunan Airbus ekipleri, Skynet uydularının ömrünü uzun yıllar boyunca önemli ölçüde uzatmayı başardılar ve İngiltere'ye para ve kapasite bakımından önemli ölçüde ek değer sağladılar.

 

Skynet 6A uydusu Airbus’ın Eurostar Neo telekomünikasyon uydu platformu temel alınarak yapılacak. Skynet 5 uydusundan daha fazla kapasite ve daha fazla çok yönlülük sağlamak adına uydu iletişimi ve en son dijital işlemler için mevcut olan radyo frekans spektrumundan daha fazla yararlanılacak. Uyduda, maksimum maliyet verimliliği sağlamak için elektrikli yörüngeye itme ve elektrikli istasyon koruma sistemleri bulunacaktır.

 

Skynet 6A uydusunun tüm parçalarının birleşmesi İngiltere Airbus tesislerinde yapılacak ve bunu takip eden testler ise İngiltere Uzay Ajansı’nın uçtan uca uydu üretimini destekleyen Harwell Oxfordshire’de de bulunan RAL Space tesisilerinde devam edecektir.

 

Bilim Bakanı Amanda Solloway “Uzay teknolojisi, ordumuzu desteklemede ve bizi güvende tutmada önemli bir rol oynarken, aynı zamanda İngiltere ekonomisine katkı sağlıyor ve dünyanın önde gelen bilim ve araştırmalarına zemin hazırlıyor. Skynet 6A'ya yapılan bu büyük yatırım, Ulusal Uydu Test Tesisi'nin geliştirilmesi ve özel bir inovasyon programının başlatılmasıyla, İngiltere uzayda cesur ve yeni atılımlara olanak sağlıyor.” dedi.

 

Uydu 2025 yılında yörüngeye fırlatılacak ve minimum 15 yıllık tasarım ömrüne sahip olacak. Yörüngesel pozisyonu lansman tarihine yakın ilan edilecektir.


Hibya Haber Ajansı