Birinci dalganın yükselişi

Birinci dalganın yükselişi

Vakıf Katılım

IMF raporunda dünya büyümesinde beklentileri aşan bir kötümserlik hakim olunca geçen hafta altın onsu % 1.3 yükselirken brent petrol % 4.4 düşerek 40.5 dolara gerilemişti. ABD'deki gelişmelerle beraber bu haftaya başlangıçta petrol fiyatlarında gerileme, altın fiyatlarında yükselme görülüyor. Asya borsalarında ise satışlar var.

 

Dünyada virüslü sayısı 10 milyonu aşarken ölüm sayısı 500 bini aştı. ABD, Kovid-19 salgınının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olmaya devam ediyor. Önceki gün 47 bin kişi virüse bulaşan ABD'de bu rakam salgının başından beri en yüksek rakam. Yani ABD, ikinci dalgayı konuşurken birinci dalga en yüksek boyuta ulaştı. Resmi vaka sayılarının 2.5 milyonu geçtiği ABD'de, güney eyaletlerinden Florida ve Teksas'ta rekor günlük vaka sayıları kaydedildi, Valiler iş yerleri ve işletmeler için sıkı tedbirleri tekrar devreye sokmaya karar verdi

 

İki ay sonra ilk Beyaz Saray brifinginde konuşan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Fauci özellikle belirli bölgelerdeki vaka sayılarındaki artışın "tedbir ve kısıtlamaların belki biraz fazla erken kaldırılmasına" ve insanların kurallara uymamasına bağlı olabileceğini dile getirdi.

 

Yeni corona virüsü salgını döneminde gelen şikayetleri inceleyen BDDK, 15 Mayıs'da 15 bankaya toplam 19.6 milyon TL idari para cezası uygulama kararı alırken 29 Mayıs'ta da 18 bankaya 102.1 milyon TL ceza kesmişti. 26 Haziran'da ise banka dışı 16 mali kuruluşa toplam 2.1 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

 

Bugün 10.00'da TUIK, haziran ayına ilişkin ekonomik güven endeksi ile mayıs ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıklayacak.15.00'de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanacak.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 116 bine kadar ulaştı. Kâr satışlarında geçiş noktası olarak yılbaşı seviyesi olan 114,425 izlenebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı