Powell ve 2.dalga etkisi küresel borsalara satış getirdi

Powell ve 2.dalga etkisi küresel borsalara satış getirdi

Vakıf Katılım

Geçtiğimiz gün Fed başkanı Powell’in açıklamaları ve virüste ikinci dalganın ABD’de başladığına dair artan endişeler sonrasında dün birçok küresel borsada sert satışlar gördük. S&P 500 Endeksi TSİ 16:40'ta yüzde 2.49 düşerek 3,110.68 puana inerken, Dow Jones Endeksi yüzde 2.87 kayıpla 26,214.17 puana ve Nasdaq Endeksi yüzde 2.07 gerileyerek 9,812.45 puana düştü. Avrupa’da ise Stoxx Europe 600 yüzde 4,1 değer kaybederek 353,07 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,99 azalarak 6.076,7 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 4,47 düşerek 11.970,29 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 4,71 değer kaybıyla 4.815,6 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi de yüzde 4,81 gerileyerek 18.806,86 puana indi.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu krizin gelir eşitsizliğinde önemli bir artışa neden olabileceğini belirterek, "Yeni tahminler, dünya çapında 100 milyona yakın kişinin aşırı yoksulluğa düşebileceğini ve son 3 yılda yoksulluğun azaltılmasına yönelik elde edilen tüm kazanımları silebileceğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

 

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalga endişelerine ilişkin "Ekonomiyi yeniden durduramayız. Ekonomiyi durdurursanız daha fazla zarara neden olacağını öğrendiğimizi düşünüyorum." dedi. Mnuchin, katıldığı bir televizyon programında, ABD ekonomisinde bu yılın 3'üncü ve 4'üncü çeyreklerinde bir toparlanmanın öngörüldüğünü aktardı. Kovid-19 salgınında ikinci dalganın olması halinde nasıl bir yol izleneceğine ilişkin soru üzerine Mnuchin, "Ekonomiyi yeniden durduramayız. Ekonomiyi durdurursanız daha fazla zarara neden olacağını öğrendiğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Mnuchin, salgının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan 3 trilyon dolarlık destek paketini anımsatarak, bunun sadece yaklaşık 1,6 trilyon dolarının kullanıldığını, önümüzdeki aylarda 1 trilyon doların daha ekonomiye aktarılacağını söyledi.

 

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artarak yüzde 0.1 artış olacağı yönündeki beklentiyi geride bıraktı. Bloomberg anketine katılan 58 uzmanın tahminleri eksi yüzde 0.5 ile yüzde 0.8 arasında değişti. ÜFE, Nisan'da bir önceki aya göre yüzde 1.3 düşmüştü.  Öte yandan ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta önceki haftaki seviyesi olan 1.9 milyondan 1.54 milyona indi. ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuranların sayısı geçen hafta, işletmelerin yeniden açılmaları ile birlikte kademeli düşüşünü sürdürdü. Bu durum, koronavirüs pandemisinden kaynaklanan uzun vadeli iş gücü piyasası zorluklarının altını çiziyor.

 

TCMB net uluslararası rezervleri 5 Haziran haftasında 31.5 milyar dolar oldu. Merkez Bankası verilerine göre, 5 Haziran ile biten hafta itibari ile net uluslararası rezervleri 243.910 milyar TL oldu. Net dış varlıklar bir önceki hafta kaydedilen 236.043 milyar TL'den 222.923 milyar TL'ye geriledi. Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri geçen hafta 1.25 milyar dolar artarak 55.6 milyar dolara çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar 193 milyon dolar artarak 92 milyar 220 milyon dolara yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 5 Haziran haftasında net 15,6 milyon dolarlık hisse senedi satarken, 119,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi ve 3,4 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) aldı.

 

USDTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde, yurt içinde işsizlik oranı verisi takip edilirken, ABD’de enflasyon ve Fed Haziran ayı toplantısı takip edilmiş ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altını çizdiği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aştı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları kademeli olarak düşüşünü sürdürerek 1.9 milyondan 1.54 milyona indi. Gün içerisinde, açıklanan veriler ve gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Dolar’ın birçok minör ve majör para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken, gün sonunda kurun yukarı yönlü hareketine devam ettiği izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,83 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,80, 6,78 ve 6,76 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,86, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı devam ederken, TUİK verilerine göre açıklanan Mart ayı işsizlik oranı verisi 0,9 puan azalarak yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti. Perşembe günü ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken, Euro’nun Türk Lirası karşısında değer kazandığı takip edilirken, çaprazın yükselişini dördüncü gününde de sürdürdüğü takip edildi. Dikkatler bugün Türkiye cari denge, perakende satışlar ve Euro Bölgesi sanayi üretimi verileri üzerinde olacak.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,72 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,70, 7,68 ve 7,65 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,75, 7,77 ve 7,79 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Geçtiğimiz Çarşamba günü Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında, aylık yüzde 0.1 düştü, yıllık bazda ise tahminlerin altında yüzde 0.1 arttığı takip edildi. Federal Açık Piyasa Komitesi, iki günlük Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gitmeyerek politika faizini oy birliğiyle yüzde 0 - 25 aralığında bıraktı. Bankanın Haziran ayı politika toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altını çizerken takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin görünümünü sürdürmesi ile paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken, ABD'de üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aştı. Haftalık İşsizlik maaşı başvuruları 1.9 milyondan 1.54 milyona geriledi. Gün içerisinde açıklanan veriler ve gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Dolar’ın birçok minör ve majör para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken, gün sonunda paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1290 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1260 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1320, 1,1350 ve 1,1390 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1260, 1,1230 ve 1,1200 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Altın, Fed Haziran toplantısı öncesi Dolar’da gözlenen zayıflama ve risk iştahında devam eden gerileme ile birlikte hafta başındaki yükselişini sürdürdüğü izlenirken, akşam saatlerinde Federal Açık Piyasa Komitesi’nin, Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gitmemesi ve ardından Fed Başkanı Powell’in açıklamaları doğrultusunda yükselişini sürdürdüğü gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise küresel risk iştahındaki gerileme Altın’a destek olmaya devam ederken, gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Dolar’da gözlenen değer kazanımları Ons Altın’ı aşağı yönlü baskılamaya devam ederken, gün sonunda Altın fiyatlarındaki gerilemenin derinleştiği takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1727 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1737, 1749 ve 1760 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1712 ve 1702 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tüketici fiyat endeksi ve Fed Haziran ayı politika toplantısı takip edilmişti. Haftanın dördüncü gününde Birleşik Krallık’da zayıf veri akışı sürerken, ABD'de üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aştı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları kademeli olarak düşüşünü sürdürerek 1.9 milyondan 1.54 milyona indi. Gün içerisinde, açıklanan veriler ve gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Dolar’ın birçok minör ve majör para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken, gün sonunda paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2570 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2520 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2630, 1,2690 ve 1,2740 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2520, 1,2470 ve 1,2420 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

Geçtiğimiz Çarşamba günü Japonya’da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de tüketici fiyat endeksi ve Fed Haziran ayı politika toplantısı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da iş güven endeks gözlemi Ocak-Mart dönemindeki eksi 10,1’den, Nisan-Haziran döneminde eksi 47,6’ya gerileyerek, son 11 yılın en düşük oranını gördü. ABD’de ise üretici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.4 artışla beklentiyi aşarken işsizlik maaşı başvuruları kademeli olarak düşüşünü sürdürerek 1.9 milyondan 1.54 milyona indi. Gün içerisinde, Yen’in güvenli para birimi olarak duruşunu sürdürmeye devam etmesi ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,40, 107,60 ve 107,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,80 ve 106,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, ABD'nin ticari ham petrol stoklarında geçen hafta kaydedilen yaklaşık 8,5 milyon varillik artış petrol fiyatlarının düşmesine neden olurken, OPEC ve OPEC+’ın nisan ayında vardıkları günlük 9,7 milyon varillik petrol kesintisi anlaşmasını Temmuz ayının sonuna kadar uzatmaları küresel petrol fiyatlarının hızlı düşüşüne engel olduğu takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Petrol’ün, ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki artışa ek olarak gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Fed’in ABD ekonomisinin toparlanması için önünde uzun bir yol olduğu şeklinde değerlendirmesi ile aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 37,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 36,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 38,90, 40,00 ve 41,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 36,80, 35,40 ve 33,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Geçtiğimiz çarşamba günü oy birliği ile alınan Fed faiz kararı ve takip edilen açıklamalar sonrası kurda sınırlı dalgalanmalar devam ederken Ons Altın tarafında yükselişin sürdürmesi ile Gram Altın’ın da Ons Altın’a benzer olarak yukarı yönlü hareketini devam ettirdiği izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise açıklanan veriler ve gerçekleşen Fed toplantısı sonrası Dolar’ın birçok para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken kurdaki yükseliş ve Ons Altın tarafındaki geri çekilme doğrultusunda Gram Altın’ında yukarı yönlü sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 379 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 377 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 381, 383 ve 385 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 377, 375 ve 372 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı