Günlük strateji

Günlük strateji

Vakıf Katılım

BIST100 endeksi dün işlemleri %2,8 oranında kazançla 95.834 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 93.629- 95.834 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi %6,61, Sınai endeks %1,84 oranında artışlarla günü tamamladılar. Küresel piyasalarda dün, Kovid-19 salgınında en kötünün bu haftayla birlikte geride kalabileceğine ilişkin beklentiler ve politika yapıcıların radikal ekonomik teşviklerinin küresel pay piyasalarını desteklemesi ile risk iştahı artmaya devam etti. Fed, koronavirüs salgınına karşı 2,3trln USD tutarında ek yardım sağlayacak yeni adımlar serisini açıkladı. ABD Haftalık işsizlik maaşına başvuranların sayısı 6,6 milyon kişi olarak açıklandı. Beklenti 5,5 kişi idi. ABD'de ÜFE Mart'ta 0,4% düşüş beklentisine karşın aylık bazda %0,2 düştü. Çekirdek ÜFE ise %0,2 artış gösterdi. Michigan nisan ayı öncü tüketici güveni endeksi ise 75 beklentisine karşın 2011'den beri en düşük seviye olan 71 ölçülerek ABD’den gelen olumsuz veri akışı serisi devam etti. Tüketici güveni 2 ay önce 15 yılın zirvelerine yakın seyrediyordu. Almanya'nın ihracatı, Şubat’ta %0,9 düşüş beklentisine karşın %1,3 artış gösterdi. Bununla birlikte, ülkenin Çin'e ihracatı Şubat’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %8,9 geriledi. İthalat ise %1,6 azalarak 88,5mlr Euro’ya geriledi.

ABD Merkez Bankası Fed'in ekonomiyi desteklemek için 2,3 trilyon dolara yakın ek yardım kararı alması ve OPEC toplantısına yönelik beklentiler ile küresel risk iştahı dün yükseldi. Yurtiçinde TL varlılkların da olumlu etkilendiği günde dolar /TL en düşük 6,62’yi test etti. Hafta başında 670’lere yükselen 5 yıllık CDS risk primi de 600’ün altına geriledi. Bugün ABD ve Avrupa borsaları Paskalya tatili dolayısıyla kapalı. Asya piyasaları bu sabah karışık yönde hareket etmektedir. BİST100 endeksinin güne hafif alıcı bir görüntü ile başlamasını gün içinde 94.000-96.500 bandı dışındaki hare önemli olmasını beklemekteyiz

Veri gündemi: Bugün, ABD, İngiltere ve Almanya’da tatil nedeniyle borsalar kapalı olacak ABD’de tüketici enflasyonu, Yurtiçi’nden ise işsizlik verileri yakından takip edilecek.


Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı