Powell’ın kongre’de yapacağı konuşma takip edilecek

Powell’ın kongre’de yapacağı konuşma takip edilecek

Vakıf Katılım

BIST100… BIST Pozitif Ayrıştı… Global piyasalarda risk iştahındaki düşüşe bağlı olarak haftaya ekside başlayan BIST100 endeksi günün geri kalanında karışık bir görünüm sergileyerek günü %0.25 değer kaybıyla 109,556 puandan tamamladı. Endeksin 108,900 seviyesi üzerinde tutunduğu sürece yukarı yönlü hareketini sürdürmesi beklenebilir. Yeni işlem gününde Asya piyasaları risk iştahındaki toparlanmayla birlikte kayıplarını geri aldı. ABD ve Almanya endeks vadelileri artıda. BIST100 endeksinin global piyasalardaki yükselişe eşlik ederek güne artıda başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… 6.86 Seviyelerinden Geri Çekildi… Koronavirüs pandemisi kaynaklı alınan önlemlerin ve tedbirlerin gevşetilmesi sonucu vaka sayısındaki artış global piyasalarda risk iştahının düşmesine neden olurken, gelişen piyasa ülke para birimleri dolardaki yükselişe bağlı olarak baskı altında kaldı. Powell’ın geçtiğimiz hafta virüsün ekonomi üzerinde yarattığı tahribatın süreceğini açıklaması sonrasında riskli varlıklardan kaçış hız kazanmıştı. Powell bugün ve yarın ABD Kongre üyelerine konuşma yapacak. Faizlerin 2022 yılına kadar sıfırlı seviyelerde tutması kararının ve kötümser değerlendirmeleri tekrarlanması bekleniyor.

 

 

EURTRY… Yeni İşlem Gününde 7.73 Seviyelerinde… Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleri gelişen piyasa ülke para birimlerini baskı altında bırakıyor. Yurt içi haber akışı ve TL varlıklara ilişkin risklerin piyasaların takibinde olacak.

 

 

EURUSD… Powell’ın Kongre’de Yapacağı Konuşma Takip Edilecek… Doların global bazda güçlenmesiyle Euro Dolar paritesi 1.1225 seviyelerine kadar geriledi. Yeni işlem gününde risk iştahındaki normalleşme çabaları ve FED’in açıkladığı şirket tahvili alım programıyla birlikte Dolar Euro karşısındaki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Euro Dolar paritesi yeni işlem gününün ilk saatlerinde 1.350 seviyelerinde. Piyasalar bugün FED Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de gerçekleştireceği konuşmayı takip edecek.

 

 

XAUUSD… Dolardaki Yükselişin Etkisiyle Düşen Altın Toparlanma Çabası İçerisinde… Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleriyle birlikte dolar global bazda değer kazanırken, altının ons fiyatı dolardaki güçlenmeye bağlı olarak 1707 $ seviyelerine kadar geriledikten sonra toparlandı. Geçtiğimiz hafta yukarı yönlü ivme kazanan altın yeni haftaya ekside başladı. Riskli varlıklardaki satış dalgası altın fiyatlarında da sınırlı gerilemelere neden olsa da ucu olmaya parasal genişleme programları ve belirsizlikler altının yukarı yönlü potansiyelinin devamına destek sağlıyor. Altın yatırımcısı bu hafta ABD perakende satış verisi ve Powell’ın Kongre’de gerçekleştireceği konuşmaları takip edecek.

 

 

GLDGR…380 TL Seviyesini Test Etti… Dün altının ons fiyatındaki düşüşle birlikte sınırlı bir şekilde gerileyen gram altın fiyatları yeni işlem gününde 379 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Petrol Fiyatları Toparlanma Çabasında… Global piyasalarda ikinci dalga endişelerine bağlı olarak risk iştahının düşük seyretmesi petrol fiyatlarının zayıf seyretmesine neden oluyor. Suudi Arabistan’ın OPEC+ ülkelerinin petrol kesintisini uzatma kararı sonrasında gelecek ay tedarik edeceği ham petrol miktarını azaltması ve FED’in şirketler için tahvil alım programının risk iştahını artırmasıyla yükselişe geçti. Brent petrolün varil fiyatı 37 $ seviyelerine kadar geriledikten sonra toparlanarak 39 $ seviyelerine yükseldi. Petrol fiyatları ikinci dalga endişeleri ve üretim kısıntıları arasında dengelenme çabası içerisinde.

 

 

SP500… FED’in Şirket Tahvil Alım Programı Sonrası Yükseldi… Haftaya risk iştahındaki zayıflık sebebiyle düşüşle başlayan ABD endeksleri, FED’in şirket tahvil alım kararı sonrasında yükselişe geçti. S&P500 endeksi geçen haftaki kayıplarının bir kısmını geri alarak 3,067 puana yükseldi. Koronavirüs salgını kaynaklı haber akışı gündemde kalmaya devam ediyor. Piyasalar bugün FED Başkanı Powell’ın Kongre’de gerçekleştireceği toplantıyı takip edecek.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı