Karantinadan beri Wuhan’dan hiçbir uluslararası ticari yolcu uçağı kalkmadı

Karantinadan beri Wuhan’dan hiçbir uluslararası ticari yolcu uçağı kalkmadı

Vakıf Katılım


 
Havalimanı yetkilileri: Karantinadan beri Wuhan’dan hiçbir uluslararası ticari yolcu uçağı kalkmadı
 
 
People’s Daily‘nin (Halkın Günlüğü Gazetesi) Hubei Airport Group Company’den (Hubei Havalimanı Grubu Şirketi) Salı günü özel olarak aldığı bilgiye göre, 23 Ocak’ta başlayan karantinadan bu yana Wuhan Havalimanı’ndan, özel kiralık uçak seferleri dışında, hiçbir uluslararası uçuş gerçekleşmemiştir.  

Gerçekler, Çin’in “Wuhan’dan Beijing’e ve Shanghai’ye iç uçuşları engelleyerek bu ulaşım ağını kilitlediğini” ama “yüz binlerce Çin yurttaşını dünyaya ‘virüs’ yaymak için yurt dışına gönderdiğini” söyleyen Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro’nun, yeni bir röportajda Çin’e yönelttiği lekeleyici suçlamaları yalanlıyor.

 
Tablo:

Ortaya atılan söylenti:

Çin korona virüsü bulaştırıp yaydı mı?

Ocak 23

Karantina gününden itibaren Wuhan’dan hiçbir ticari yolcu uçağı kalkmadı.

Ocak 28

ABD, kendi yurttaşlarını Wuhan’dan özel uçaklarla tahliye eden ilk ülke oldu.

Yolcuların vücut ateşi, uçağa binmeden önce ölçüldü.

Şubat 2

ABD, Çinlilere ve Çin’de bulunmuş yabancı uyruklulara seyahat yasakları uygulamaya başladı.

Teyit edilmiş vaka sayısı: 9

Ölüm sayısı: 0

Temmuz 3

Peter Navarro, ABD’nin COVID-19 salgınına ilişkin kötü yönetiminden Çin’i sorumlu tuttu.

Teyit edilmiş vaka sayısı: 2.724.433

Ölüm sayısı: 128.481

 
Navarro’nun bu türden söylentileri yayması ilk kez olmuyor. Wuhan, 23 Ocak’tan sonra korona virüsün yayılmasını önlemek için tüm yurtiçi ve uluslararası uçuşları durdurmuştu. Yurtiçi yolcu uçuşlarını, virüs salgınının kontrol altına alındığı 8 Nisan tarihine kadar da başlatmadı. Ayrıca, Wuhan’dan uluslararası yolcu uçuşları halen durdurulmuş durumdadır.

Çin’de yaşayan 35 ülkeden 8.631 yabancının karantinadan itibaren ülkelerine gönderilmesini sağlayan özel uçuş seferleri için dahi Wuhan, uçuşlara ancak ilgili ülkelerin başvurusu ve Çin tarafının onayı üzerine izin vermiştir. Söz konusu yabancılar, esas itibariyle Hubei’deki elçilik ve konsolosluk personeli ve yabancı öğrencilerdir.

28 Ocak’tan itibaren yurttaşlarını Wuhan’dan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ayarladığı beş nakliye uçağı ve 857 yolcu dahil, özel uçak seferleriyle tahliye eden ilk ülke Birleşik Devletler’dir. Wuhan’ın karantinaya girmesinden önceki son Birleşik Devletler seferi, 22 Ocak’taki CZ8419 uçuşudur.    

Karantinanın başladığı tarihten itibaren Wuhan kalkışlı özel uçuşlar:


Özel uçaklarla ülkelerine dönen tüm yabancıların ateşi, uçağa binmeden önce, Çin Hükümeti’nin salgını önleme ve kontrol mevzuatına uygun olarak, Wuhan gümrük yetkilileri tarafından ölçülmüş ve vücut ateşi normalin dışında olan yolcuların uçağa binmeleri engellenmiştir.

Wuhan’da uygulanan karantina süresince Wuhan Tianhe Havalimanı sadece tıbbi malzeme ve ekipman taşıyan yurtiçi kargo uçuşlarına izin vermiş ve tüm uluslararası ticari kargo uçuşlarını durdurmuştur.

8 Nisan günü HNA Group’a ait Y87447 seferi Wuhan’dan Sydney’e pandemiye karşı kullanılacak 70 tondan fazla malzeme taşımıştır. Bu sefer, Wuhan Tianhe Havalimanı yurtiçi yolcu uçak hizmetini başlattıktan sonraki ilk uluslararası ticari kargo uçuşudur.
 

Çin Uluslararası Radyosu


Hibya Haber Ajansı