D Vitamini sayesinde anneliğe daha güçlü bir bağışıklıkla adım atın

D Vitamini sayesinde anneliğe daha güçlü bir bağışıklıkla adım atın

Vakıf Katılım

Gebelikte D vitamini eksikliğinden kaynaklanan risklerden hem kendinizi hem de bebeğinizi koruyun **D vitamini sayesinde anneliğe daha güçlü bir bağışıklıkla adım atın 

Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, gebeliğin özellikle ilk aylarında D vitamini eksikliği nedeniyle anne adaylarının bağışıklıklarının azaldığına ve bu nedenle pek çok hastalığa açık hale gelebileceklerine dikkat çekti.Garipağaoğlu D vitamini kaynağı güneş ışınlarından yeterli düzeyde yararlanılamaması durumunda bu eksikliği gidermek için D vitamini takviyeleri alınabileceğini ya da D vitamini ile zenginleştirilmiş peynirlerin düzenli olarak tüketilebileceğini belirtti.

 

Sağlık ve beslenme uzmanları, gebelikte D vitamini eksikliğinin pek çok hastalık riskini artırabileceği uyarısında bulundular. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen ve ilk uygulamasına 2011 yılında başlanan “Gebelere Demir ve D Vitamini Destek" genelgesi, bu konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Genelgeye göre, uygulanmaması gereken durumlar hariç, ayrım yapılmaksızın tespit edilen her gebeye D vitamini desteği yapılıyor.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, gebelikteki D vitamini eksikliğinin, anne karnındaki bebeği (fetüsü) olumsuz etkilediğini ve bu etkinin yaşam boyu sürebildiğini belirtti. Ayrıca bebeklik döneminde D vitamini eksikliğinin başta kemik dokusu olmak üzere birçok sistemi ilgilendiren ve “rikets” adı verilen hastalık için önemli bir risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekti.

 

Gebelik döneminde kalsiyum yetersizliğine dikkat edilmeli

 

Gebelik ve emzirme dönemlerinin en önemli minerallerden birinin kalsiyum olduğunu belirten Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu: “Besinlerle yeterli kalsiyum alınamadığında, kemiklerden kana kalsiyum çekilir. Çoğunlukla gebelik döneminde, özellikle de sık gebeliklerde rastlanan bu durum, kemiklerde yumuşamaya (Osteomalazi) neden olur. Kalsiyum yetersizliğinin uzun sürmesi, yaşamın ileri dönemlerinde kemik yıkımına (Osteoporoz) yol açar. Kadınların gebelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde, kalsiyumun en zengin kaynağı olan süt, yoğurt, özellikle de peyniri uygun miktarlarda tüketmeleri ile bu riskler azaltılabilir. Besinlerde doğal olarak çok az bulunan ve güneş ışığı vitamini olarak bilinen D Vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi için kritik bir role sahiptir. D vitamini yetersizliğinde, besinlerle alınan kalsiyum kemiklere yerleşemez. Bu durum anne karnından başlayarak, yaşamın her döneminde kemikler başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olur ” görüşünü kaydetti.

 

D vitaminini zenginleştirilmiş besinlerle alabilirsiniz

 

Peynirin, hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan kaliteli protein, kalsiyum ve pek çok yararlı besin öğesini en iyi ve kolay bir şekilde karşılayan bir süt ürünü olduğunu vurgulayan Garipağaoğlu, D vitamininin besinlerde çok az bulunduğunu hatırlattı. Garipağaoğlu, “D vitamininin ana kaynağı güneş ışınlarıdır. Günümüzde pek çok insanın güneş ışınlarından yeterince yararlanamadığı düşünülürse, D vitamininin dışarıdan destek şeklinde ya da zenginleştirilmiş besinlerle vücuda alınması gerekiyor” dedi.

 

D vitamini Muratbey Plus ve Misto’da gizli

 

Muratbey’in ürün gamında yer alan birbirinden sağlıklı lezzetler, kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin giderilmesi için anne adaylarına zengin seçenekler sunuyor. Muratbey’in D vitamini deposu “Plus-Burgu”, “Plus-Taze Beyaz” , “Plus-Taze Kaşar” peynirleri ile çocuklara peyniri sevdirmek için üretilen, dünyanın D vitamini ile zenginleştirilmiş ilk şekil şekil peyniri “Muratbey Misto”, günlük D vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. D vitamini ile zenginleştirilmiş Muratbey Plus ve Muratbey Misto ürünlerinin 100 gramında 5 mcg D vitamini bulunuyor. Bu miktar, 2 yaş üstündeki tüm bireylerin günlük D vitamini gereksiniminin % 33'ünü karşılıyor. “Mükemmel D vitamini kaynağı” olarak tanımlanan Muratbey Plus ve Muratbey Misto, benzersiz lezzetleriyle ekstra D vitamini takviyesini de sağlamış oluyor.


Hibya Haber Ajansı