İnternete abone olduk

İnternete abone olduk

Vakıf Katılım

Türkiye'de 2019 yılı üçüncü çeyrek sonu itibariyle geniş bant internet abonesi sayısı 77 milyonu aştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK)  yayımladığı Türkiye elektronik haberleşme sektörü 3 aylık pazar verileri raporuna göre, 2008 yılında 6 milyon civarında olan geniş bant internet abonesi, 2019 yılı üçüncü çeyrek sonunda 77 milyona ulaştı.

Önceki yılın üçüncü çeyreğinde toplam internet aboneliğinde bir önceki üç aylık döneme göre yaklaşık yüzde 2.4 artış gerçekleşti. Fiber, xDSL ve kablo internet abone sayısının artmasıyla internet abone sayısındaki genel artış eğilimi devam etti. Toplam internet abone sayısının yıllık artış oranı ise yüzde 4.4 olarak gerçekleşti.

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde xDSL abone sayısı 9.7 milyona, fiber abone sayısı ise 3.1 milyona yaklaştı. Kablo internet abone sayısı önceki üç aylık döneme göre yüzde 4.8 oranında artarak 1 milyonu aştı.

2019 yılı üçüncü çeyrekte internet servis sağlayıcılığına ilişkin toplam gelir 2.4 milyar lira seviyesine ulaştı. Aynı dönemde sabit genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 113.2 GByte seviyesinde, mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı ise 6.4 GByte seviyesinde gerçekleşirken, cihazı
ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin data kullanımı ise 8.3 GByte olarak gerçekleşti.

Türkiye'deki sabit genişbant abonelerinin yaklaşık yüzde 32.9'u 10-16 Mbps hızda bağlantı sunan paketleri tercih etti. Mobil bilgisayardan internet abonelerinin kullanım miktarına bakıldığında aylık 100 MByte üzeri kullanımı olan abonelerin oranı yüzde 67.8 oldu. En az kullanımı gösteren 0-50 MByte aralığında ise abonelerin yaklaşık yüzde 29.1'i bulunuyor. Mobil cepten internet abonelerinden aylık 100 MByte üzeri kullanımı olanların oranı ise yüzde 82.9 oldu.

- Mobil veri indirmede İstanbul ilk sıra

Geçen yıl üçüncü çeyrekte, hizmet kalitesi bildirimleri kapsamında 5 ilde yapılan ölçümlere göre, mobil veri indirme hızında ilk üç il İstanbul, Muğla, Bolu'da mobil veri indirme hızı sırasıyla 8.3 Mbps, 7.7 Mbps ve 7.5 Mbps, mobil veri gönderme hızı olarak ise 1.7 Mbps ile 2.2 Mbps, İzmir ve Ordu'da mobil veri indirme hızı olarak 7.4 Mbps ile 6 Mbps, mobil veri gönderme hızı olarak ise 2.1 Mbps ile 1,8 Mbps arasında değişen değerler ölçüldü.

Alternatif işletmecilerin xDSL teknolojisiyle sundukları hizmetin sabit geniş bant pazarındaki payı 2019 yılı üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 17.7 olarak gerçekleşirken bu dönemde TTNet'in sabit geniş bant pazarındaki xDSL payı gerilemeye devam ederek yüzde 51.3 seviyesine indi. Ayrıca toplam sabit geniş bant pazarında kablo internet hizmeti sunan işletmecinin pazar payı yüzde 7.3 olurken, fiberin pazar payı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Bunun yanında 9.7 milyonu aşan xDSL abonelerinde alternatif işletmecilerin payı yüzde 25.6 seviyesinde gerçekleşti.
 

Hibya Haber Ajansı