Tüm yollar Fed’e çıkıyor

Tüm yollar Fed’e çıkıyor

Vakıf Katılım

 

“PİYASANIN ROTASI”

Tüm Yollar Fed’e Çıkıyor!

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 4,298,883 – tedaviye pozitif cevap veren 1,496,877 – ölü sayısı 293,349 kişiye ulaşmıştır.  ABD tarafında eyaletlerin hızlı açılması ve normalleşmeye dönüşün sonuçlarının vaka ve ölü sayılarında ciddi artışlara neden olacağı endişesi sürerken, halk önlemlere pek uymamaktadır. Buna ilave olarak Fed tarafında Harker, ekonomiyi çok erken açmak salgında ikinci dalgaya yol açabilir açıklaması endişeleri arttırmaktadır.

Trump’ın ekonomiyi toparlamak için hızlı normalleşmeyi seçmesi tartışmaları getirirken, ABD Başkanlık seçimleri öncesinde başka bir çıkış yolu bulunmamaktadır. Durum Trump’ın kontrolünde olmazken, kurtarıcı Fed ekonomiyi şekillendirmektedir. Fed’in ekonomiyi desteklemek için ne gerekiyorsa yapması ve Fed üyelerinden gelen gerekirse ilave parasal genişlemeye gideriz açıklamaları tüm yolların Fed’ çıktığını göstermektedir.

Bugün Fed Başkanı Powell, TSİ ile 16.00’da bir webinar gerçekleştirecek. Powell’ın konuşmasında virüs temasında ABD ekonomisinin gidişatı ve Fed’in neler yapacağına ilişkin sinyallerin gelmesi beklenebilir. Ayrıca webinar’da soru cevap bölümü olacaktır.

Powell’ın açıklamalarında sıfır seviyesinde bulunan Fed faizinin negatif tarafa geçip geçmeyeceği kilit nokta olacaktır. Piyasa dinamiklerinden ekonomik aktivitenin sıfır faiz ile toparlanmayacağı algısı Fed’i negatif faiz zorlamaktadır. Fakat negatif faizi alışık olmayan Fed’in olası yeni normale nasıl alışacağı merak konusu olmaktadır. Mevcut durumda Fed’in 10 Haziran faiz kararı için herhangi bir indirim beklenmemektedir.

Fiyatlama dinamiklerinde S&P500 endeksi Fed tarafında yapılan ikinci dalga gelebilir endişeleri ile düşerken, 2850 seviyesinde dengelenmektedir. Kısa dönemli olarak 2850 seviyesi referans olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6557 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1702.70 seviyesinde bulunurken, güçlü Dolar teması ana hikâye olarak yer almaktadır. USDTRY paritesi 6.9952 seviyesi ile 7 psikolojik seviyesi çok yakın hareket etmektedir. 5 yıllık CDS 598.331 seviyesi ile 600 seviyesi altında bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %0.08 değer kaybı ile aylık bazda kayıplarını silmiştir.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 141,475 kişiye çıkarken, ölü sayısı 3,894 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 1,440,671 kişiye ulaşmıştır. Normalleşme adımları devam ederken, bazı AVM’lerin açılması ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaması ilişkin tartışmalar öne çıkmaktadır.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı