Türbin kanatlarına 12-48 saat içerisinde müdahale

Türbin kanatlarına 12-48 saat içerisinde müdahale

Vakıf Katılım

Ülkemizde kurulu olan 3.285 adet rüzgar türbinin verimliliği kanatlardaki bakım ve onarımlara bağlı oluyor. Bir rüzgar türbininin 25 yıllık ekonomik ömründe de düzenli bakım ve onarımların önemine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar türbinlerinin verimliliği için ekiplerinin 12-48 saat içerisinde sahada olduğunun altını çiziyor.

Rüzgar türbinlerinin verimli çalışmasında türbin kanatlarındaki bakım ve onarımlar büyük rol oynuyor. Yıllar içerisinde yapılan yatırımlar ve rüzgar enerjisine duyulan ihtiyaç ile sayıları artan rüzgar türbinlerinin geleceğini ise düzenli ve düzensiz bakımlar belirliyor. Yapılan inceleme, bakım ve tamir işlemlerinin aynı zamanda türbin işletim ömrünü uzatmada da önemli paya sahip olduğunu aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, 12 – 48 saat içerisinde sahada olan kanat tamir ekipleri ile türbinlere hızlı müdahale edildiğini belirtiyor.

 

Minör Bir Erozyon Hasarı Verimliliği %3-4 Oranında Azaltıyor

Rüzgar türbinlerinde gözle görülen ya da görülmeyen birçok hasar, türbinin ömrünü etkiliyor. Özellikle gözle görülemeyen hasarların tespit edilememesi nedeniyle rüzgar türbinlerinde zamanla büyük sorunlar oluşabiliyor ya da türbin kanatlarındaki ilk başta önemsenmeyen bir çizik, türbinin durmasından kanadın türbinden ayrılmasına kadar pek çok soruna yol açabiliyor. Kanat üzerinde meydana gelen minör bir erozyon hasarın da saha koşullarına bağlı olmak ile beraber türbin verimliliğini %3-4 oranında azalttığını aktaran Ali Aydın, yurtiçi ve yurtdışında 1000’den fazla türbin kanadında gerçekleştirdikleri inceleme, tamir ve farklı bakım çalışmalarını göz önünde bulundurarak türbinlerin daha verimli ve daha uzun süre kullanılabilmesi için periyodik olarak muayeneler, ufak onarımlar, rötuşlar ve bağlantı kontrollerini öneriyor.

Ekipler 12-48 Saat İçerisinde Sahada Oluyor

Mobil bakım atölyelerinin, tam donanımlı bir çalışma ortamı için Ülke Enerji operasyon ekibine zaman kazandıran önemli bir faktör olduğunu belirten Ali Aydın, olası her türlü hasarda gerekecek tüm materyal ve ekipmanın hazır bulundurulduğu 3 adet mobil bakım atölyesi ile ekiplerin sahaya 12-48 saat içerisinde intikal ettiğini ve operasyon lokasyonunda işlemlerin bir an önce tamamlanması için gereken şartları sağladıklarını söylüyor. Aydın, “Sahadan ayrılmaya gerek olmadan ilgili hasarı bir an önce giderip, türbinin yeniden çalışması için en uygun işlemi tek seferde gerçekleştiriyoruz. Bu açıdan donanımın çeşitliliği kritik. Öte yandan mobil bakım atölyelerinden sorumlu yerli teknik kadromuzun global standartlara göre belirlenmiş çalışma metotları ve kanat üretimi işleri gibi doğrudan saha ile ilgili tecrübesi de tüm projelerimizde olduğu gibi kanat ve kule operasyonlarımıza yüksek değer katıyor.” açıklamalarında bulunuyor.

Operasyonlar Onaylı Yönerge ve Malzemelerle Gerçekleşiyor

Kanat operasyonları Sky Climber, iple erişim, sepetli vinç veya platform ile gerçekleştirilirken, Epoxy ve polyester bazlı farklı marka kanatlarda üretim tecrübesine sahip, kompozit ve iple erişim (L1, L2, L3 IRATA ve SPRAT) konusunda eğitimli ekipler sahaya iniyor. Yüksek kalite standartlarında tamir, bakım ve inceleme hizmetleri, rüzgar türbini ve kanat imalatçıları tarafından (Enercon, GE, Nordex, Siemens, Sinovel, Vestas, LM, Tecsis, TPI) onaylı yönerge ve malzemeler ile gerçekleştirdiklerini de aktaran Ali Aydın, tamir, bakım ve inceleme işlemlerini aşama aşama fotoğraflandırarak kolay ve anlaşılır bir şekilde raporladıklarını ve uygunluklarını belgelediklerini de belirtiyor.


Hibya Haber Ajansı