Ekonomik verilerin iyimserliği, ikinci dalga riskini gölgede bıraktı

Ekonomik verilerin iyimserliği, ikinci dalga riskini gölgede bıraktı

Vakıf Katılım

Yeni haftaya ikinci dalga ihtimali ile satışlar ile başlayan global endeksler gelen güçlü veriler sonrasında kayıplarını geri aldı. Dün akşam ABD’den gelen mayıs ayı bekleyen konut satışları %44,3 oranında artış ile hem beklentilerin hem de bir önceki aya ait verinin çok çok üzerinde gelmiş olması ABD endekslerinin toparlanmasını destekledi. Asya piyasalarında ise bu sabah benzer şekilde oldukça iyimser bir tablo var. Çin’den gelen PMI verilerinin iyi bir görünüm çizmesi fiyatlamalara olumlu yansıdı. Haziran ayı imalat PMI verisi 50,9 oranında gerçekleşerek büyümeye işaret etti. Anlık olarak Asya piyasalarındaki pozitif seyirle birlikte vadeliler cephesinde de karışık bir tablo var. Petrol fiyatları bu sabah hafifi satıcılı seyretmekte ve Brent petrol 41,6$ seviyesi üzerinde şekilleniyor. Spot ons altın 1770$ seviyesinden işlem görürken,  vadeli ons altın kontratı ise 1781$ seviyesine kadar yükseldi. Her en kadar veri bazlı etkiler ile endeksler pozitif bir seyir gösterse de riskin devam ediyor algısı ons altındaki kazançların korunmasını destekliyor.

Yurtiçi piyasalarda ise sakin veri gündeminden ötürü fiyatlamaların global piyasalara paralellik göstermesini destekliyor. Dün güne yatay pozitif başlangıç yapan BIST100 endeksi 116.014 seviyesine kadar yükseldi. Günü ise 115.843 puanla %1,02 yukarıda bitirdi. İşlem hacmi ise 18,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse katkı büyük çoğunlukta Bankacılık endeksinden gelirken, bu katkıyı mali endeks ve sanayi endeksi de destekledi. Kur cephesinde de bu sabah 6,8412 seviyesi görülürken, anlık olarak 6,85 seviyesi izleniyor. Kur, endeksin aksine daha yatay bir seyir izlemekte ve düşüşün devamı açısından 6,85 seviyesinin altındaki kalıcılık önem arz ediyor. Yukarıda ise 6,88 – 6,90 dirençleri takip edilebilir. Bugün içerisinde veri takviminde seans başında dış ticaret dengesi ve diğer yandan haber akışları yakından takip edilecek.

Ekonomik verilerin iyimserliği, ikinci dalga riskini gölgede bıraktı…

Manşette Öne Çıkanlar

  • Çin’de haziran ayı PMI verisi 50,9 oranında gerçekleşti. Aynı döneme ait imalat dışı PMI verisi ise 54,4 olarak gerçekleşti.
  • Fed Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile telekonferans yöntemi ile sunum yapması bekleniyor.
  • Çin parlamento Hong Kong'a yönelik ulusal güvenlik yasasını onayladı.
  • Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılın ilk çeyreklik döneminde %4,5 büyüme performansının ekonominin potansiyeli ve gücünün bir göstergesi olduğunu belirtti.
  • Fitch, Türkiye’nin 2020 yılı büyüme beklentisi %-3,9 daralma yönünde olurken, 2021 yılı tahmini ise %5,4 büyüme şeklinde oldu. Kurumun 2022 tahmini ise %4,4 büyüme olarak belirtti.
  • Moody’s, Türkiye’de yer alan bankaların kısa vadeli faiz fonlamasına olan bağımlılıkları, piyasaya erişimin sınırlanmasına karşı kırılgan hale getirdiğini açıkladı.
  • Çin, Hong Kong'da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasasını onayladı.
  • Türkiye ekonomik güven endeksi haziran ayında 73,5 olarak gerçekleşti.
  • ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Pekin, Ulusal Güvenlik Yasası'nı geçirme yolunda ilerlerken, ABD bugün ABD menşeli savunma ekipmanı ihracatını sona erdirecek ve savunma ile çift kullanımlı teknolojilerde Çin'e uygulanan kısıtlamaların Hong Kong'a da getirilmesi yönünde adımlar atacağını belirtti.
  • Halkbank Davasının ara duruşmasının bugün içerisinde yapılması bekleniyor.
  • Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı