Çin Şanghay endeksi

Çin Şanghay endeksi

Vakıf Katılım

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Haftaya başlarken Çin Şanghay endeksinde yaşanan %2,5 oranındaki prim dışında küresel borsalarda net bir yön gözlenmiyor. ABD tarafında, yüksek koronavirüs vaka sayıları ile birlikte teşvik paketleri gündeme gelse de vadeliler bu sabah eksi bölgede seyrediyorlar. Diğer yandan, Avrupa tarafında da hafta sonu teşvik paketi üzerinde anlaşma sağlanmasa da görüşmeler ve umutlar devam ediyor. Koronavirüs sürecini de görece daha iyi yöneten Avrupa'da vadeliler bu sabah yatay. Haftaya hafif satıcılı başlayan paritede de toparlanma gözleniyor. Özetle, özellikle ABD'de yüksek koronavirüs vaka sayılarına karşın düşük faiz ve bol likide ortamında teşvik beklentilerinin sürmesi hisse piyasalarını desteklemeye devam edebilir ve bu sabah ekside seyreden bazı borsalarda toparlanma çabaları gözlenebilir.  Geçen hafta emsallerinden pozitif ayrışan ve yakın zirvesini test eden BIST100 endeksi ise güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeks gün içerisinde de hafif alıcılı bir görüntü sergileyebilir.


     

 

MAKROEKONOMİ
                                            
AB kurtarma fonuna dair gelişmelerin izlenmesiyle küresel borsalar haftaya karışık bir görünümde başlıyor, Çin borsalarının ise pozitif ayrıştığı gözüküyor. Çin Merkez Bankası gösterge faizinde bu ay da değişikliğe gitmezken, kısıtlamaların gevşetilmesine rağmen Japonya'da ihracat 3 aydır %20'nin üzerindeki düşüşünü sürdürüyor. AB ülkeleri, kurtarma programı konusunda anlaşma sağlayamazken, liderler bugün de bir araya gelecek. Yurt dışında temmuz ayına ilişkin küresel imalat ve hizmet PMI verileri, yurt içinde PPK toplantısının öne çıkacağı haftadayız. Bu hafta ABD Senatosu'nun yeni koronavirüs yardım paketini müzakere etmeye başlaması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 3 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edecek. TCMB normalleşme sürecinin bir parçası olarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 300 baz puan artırdı.

  • 2.çeyrek sonlarında toparlanma sinyalleri veren PMI öncü göstergesinin ABD'de artan vaka sayıları ve bazı eyaletlerde kısıtlamaların yeniden görülmesinin etkisiyle temmuz ayı PMI'ın nasıl etkilendiği takip edilecek. Temmuz ayı PMI öncü verisi cuma günü yayınlanacak. İmalat PMI haziranda 49,8, hizmet PMI ise 47,9 gelmişti. Beklenti negatif gelişmelere rağmen yine de genişleme bölgesinde gelmesi yönünde. Perşembe günü son zamanlarda olduğu gibi işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. İşsizlik maaşı başvuruları uzun süredir milyonun üzerinde gelmesine rağmen azalma trendine girmişti, yeniden uygulamaya konan tedbirlerin bu trende nasıl etki ettiği izlenecek. Ayrıca bölgesel Fed anketlerinden salı günü haziran ayına ilişkin Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve perşembe günü de temmuz ayına ilişkin Kansas Fed İmalat Sektörü Aktivite Endeksi takip edilecek.
  • Avrupa tarafında ise veri takvim sakin. Cuma günü temmuz ayı öncü PMI verileri açıklanacak. Mayısta ekonominin yavaş yavaş açılması sonrası PMI verileri tarihi dip seviyelerden dönmüştü. ECB toplantısı sonrası Lagarde'nin de vurguladığı üzere bölgede toparlanma işaretleri var fakat görünüm oldukça belirsiz ve manşet PMI yanında alt bileşenlerin gidişatı da önemli olacak. Ayrıca iç talebin görünümüne ilişkin temmuz ayı tüketici güveni anketi önemli olacak. İngiltere'de de cuma günü ekonomik normalleşmenin PMI verilerine ve haziran ayı perakende satışlarına etkisi izlenecek.
  • Geçen hafta Çin'in büyüme verisi olumlu gelmesine rağmen, perakende satışlar ve sabit yatırımlar verisi tatmin edici gelmemişti. Bu hafta da perşembe günü 2.çeyreğe ilişkin Güney Kore büyüme verisi takip edilecek. İkinci çeyreğe ilişkin veriler Güney Kore'nin teknik resesyona gireceğini göstermekte.

Bu hafta yurt içi veri takvimi görece sakin gözükmekte. Perşembe günü temmuz ayı tüketici güven endeksi yayınlanacak. Ayrıca TCMB para politikası kurulu toplantısı bulunmakta. 

  • Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi haziran ayında %5,22 artarak son 14 ayın en yüksek rakamı olan 62,6 seviyesine gelmişti. Verilerin bileşenlerine bakıldığında son dönemde kamu bankalarının açıkladığı finansman paketlerinin de etkisiyle gelecekte otomobil ve konut alma ihtimalinde belirgin artış görmüştük. Ayrıca genel ekonomik durum beklentisi kalemi de %4,5 artmıştı.
  • Son yayınlanan Foreks anketinde 18 katılımcı da faiz indirimi beklememekte ve son yayınlanan Beklenti Anketi'nde benzer bir yönelim görmüştük. Haziran ayı PPK toplantısında enflasyonda çekirdek eğilimlerdeki artışı gerekçe göstererek 9 toplantı sonraSI faizlerde indirim yapmamıştı.  Haziran ayında da özellikle ekonomik normalleşme adımları çerçevesinde faaliyete yeni başlayan sektörlerde birim maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansıması ile beklentilerin üstünde bir enflasyon geldi ve bundan dolayı bu toplantıda da faizlerde değişiklik yapması sürpriz olacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ 

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden "İstanbul Çekmeköy Taşdelen Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" kapsamında, 550 adet konut, 4 adet Ticarete ait Yapı Ruhsatları 10.07.2020 tarihinde alınmıştır.

Güneş Sigorta (GUSGR, Pozitif): Şirket'in Ocak - Haziran 2020 dönemi toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %115 oranında artarak 1,93 milyar TL'ye yükselmiştir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı'nın özel sektör temsilcisi PROPARCO'dan tarım sektörü ve tarımda kaynak ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 25 milyon Euro tutarında, 10 yıl vadeli kredi temin etti.

Tüpraş (TUPRS, Nötr): Rekabet Kurulu'nun 17 Ocak 2014 tarihli kararının iptali istemiyle açılan davanın reddi sonrası Şirket tarafından yapılan temyiz başvurusu İdari Dava Mahkemeleri Kurulunca reddedilmiştir. Karara konu idari para cezasına ilişkin ödeme 23 Mayıs 2014 tarihinde yapılmış olduğundan, davanın sonucunun finansal tablolara herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: TCMB, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını, tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırıldığını açıklamıştır.

Koronavirüs (Covid-19) salgınının olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla 17 Mart 2020 tarihinde açıklanan tedbirler çerçevesinde; reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalar için yabancı para zorunlu karşılık oranları 500 baz puan indirilmiş, 5,1 milyar ABD doları karşılığı likidite serbest bırakılmıştı. Buna ek olarak, reel kredi büyüme koşullarını ilk defa sağlayan bankalara yaklaşık 9,2 milyar ABD doları karşılığı likidite verilmiş, böylece bankacılık sistemine toplam 14,3 milyar ABD doları karşılığı likidite sağlanmıştı.

TCMB, bu defa, normalleşme sürecinin bir parçası olarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırılmasına karar vermiştir. Alınan bu kararla, piyasadan yaklaşık 9,2 milyar ABD doları tutarında döviz ve altın cinsinden likidite çekilmesi beklenmektedir. Söz konusu değişiklik, tesisi 24 Temmuz 2020 tarihinde başlayacak olan 10 Temmuz 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Hub Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (HUBVC): Şirketin Gerçeklik Teknoloji Sanayi Yazılım Reklam Prodüksiyon Tic. A.Ş.'de sahip olduğu 5.576 TL nominal değerli payların tamamı 88.775,5 TL'ye, bağlı ortaklığı STRS Teknoloji A.Ş.'nin 5.041 TL nominal değerli payların tamamı 80.257,8 TL'ye olmak üzere toplam 169.033,3 TL karşılığında, Bahar Baziki ve İsmail Kemal Çiftçioğlu'na peşin olarak satılmış, satış bedelleri tahsil edilmiştir. Şirketin ve bağlı ortaklığın Gerçeklik Teknoloji Sanayi Yazılım Reklam Prodüksiyon Tic. A.Ş.'de payı kalmamıştır.
Ayrıca Şirketin 25.06.2020 tarihli KAP açıklamasında; iştiraki The Meditation Company GMBH'nin toplam 60mn ABD Doları şirket değeri üzerinden 15mn ABD Doları yatırım için taraflarla bugün anlaşmaya vardığı, tescil işlemlerinin tamamlanması için gereken işlemlere başlandığı açıklanmıştı.Söz konusu yatırıma ilişkin tescil işlemleri de tamamlanarak süreç tamamlanmıştır. The Meditation Company GMBH'deki Şirketin sahip olduğu pay oranı %3,82 olarak değişmiştir (önceki %5,33).

Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş'den alınan bilgiye göre; yüksek büyüme potansiyeli olan teknoloji girişimlerine yatırım stratejisi doğrultusunda, kişisel bakım sektörüne inovatif ve dijital çözümler sunan MeloKnows Bilgi Teknolojileri ve Reklam Hizmetleri A.Ş 'ne 208.000 TL  tutarında yatırım yapılmasına karar verilmiştir.
 
FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,34 seviyesinden %7,40 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 154,4 milyar TL ile 118,9 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,5 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü güne %0,62 seviyelerinden başlarken, bugün sabah saatlerinde %0,61'lerde dar banttaki hareketini sürdürmekte.
Yurt içi tahvil piyasasında, verim eğrisi genelinde zayıf hacimli işlemlerle sınırlı yükselişler gözlendi. En çok işlem hacmine sahip olan Şubat 2026 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 5 baz puanlık artışla %12,26 seviyesine yükseldi.


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı