Reel efektif kur endeksinde sınırlı toparlanma görülmektedir

Reel efektif kur endeksinde sınırlı toparlanma görülmektedir

Vakıf Katılım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksini 69,32 seviyesinde açıkladı. Reel efektif döviz kuru, Mayıs ayında 68,65 olarak açıklanmıştı. Pandemi koşulları ile beraber Mart – Mayıs dönemi içerisinde gerileyen reel efektif döviz kurunun Haziran ayında kısmi bir toparlanma geçirdiği görülmektedir.

 

TCMB’nin tanımına göre nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, TRY’nin ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel efektif döviz kuru ise nominal efektif döviz kurundaki nispi fiyat etkileri arındırılarak elde edilmektedir. Diğer bir deyişle, reel efektif kurun yükselmesi TRY’nin değer kazandığını, gerilemesi ise değer kaybettiğini göstermektedir. TRY’nin değer kazanması, Türk mallarının ihracat açısından pahalılaştığını, gerilemesi ise ucuzladığını göstermektedir. Endeks değeri açısından aşırı değerli ve aşırı değersiz eşikler vardır.

 

Kaynak: TCMB, Bloomberg

 

Eylül 2018’de kur volatilitesinin arttığı olağanüstü piyasa koşullarında TRY’nin de değer kaybı sürecine girmesi ile beraber reel efektif döviz kuru endeksi ilgili dönemde 62,51 seviyesini görmüş, daha sonrasında ise yine kur volatilitesinin arttığı Mayıs 2019 dönemi dışında 70 değerinin üzerinde kaldığı görülmüştür. 2019 yılını 76,22 değerinde kapatan reel efektif döviz kurunun Mart dönemi ile beraber pandemi etkisiyle düşüşe ağırlık verdiği görülmektedir. Kurun volatilitesinin düşük olması söz konusu Mart – Mayıs döneminde endeksin düşüşünü sınırlamıştır.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı