TCMB faiz indirimine devam edecek (mi)?

TCMB faiz indirimine devam edecek (mi)?

Vakıf Katılım

 

TÜRKİYE

“TCMB Faiz İndirimine Devam edecek (Mi)?”

Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası (TCMB) faiz kararını 25 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak politika faizinin %8,25 seviyesinden %8 seviyesine indirilmesini bekliyoruz. 25 baz puanlık olası faiz indiriminde TCMB’in büyüme ve kredi aktarım mekanizmalarını önem sırasında üst seviyelerde tutması ve gerileyen enflasyon desteklemesi olduğunu dikkate alıyoruz. TCMB’nin son yayınlanan enflasyon raporunda 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi %7,4 seviyesinde bulunurken yıllık enflasyon Mayıs ayında %11,39 seviyesinde bulunmaktadır.

“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden TCMB

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 9,408,536 – tedaviye pozitif cevap veren 4,729,423 – ölü sayısı 482,162 kişiye ulaşmıştır. Vaka sayısı 9,5 milyon kişiye yaklaşırken, Almanya’da 630 yeni vaka tespit edilmiştir. ABD tarafında işler kontrolden çıkarken, özellikle Florida’da vaka artış hızı devam etmektedir. Apple ise Houston’da virüs nedeni ile 7 mağazasını yeniden kapatma kararı almıştır. Bütün bunlara ilave olarak virüse ilişkin ikinci dalga endişeleri artarak sürmektedir.

Fed’in sınırsız para basma gücü ile kurtulan piyasalar, aşırı likiditeye karşı hisse senetlerinde sınırlı tepki vermeye başlarken, parlayan yıldız altın olmaktadır. Trump yönetimi ise ekonomiyi ABD Başkanlık seçimleri öncesinde kurtarmak için ilave teşvik paketlerine devam etmektedir. $1 trilyon tutarındaki pakete ilişkin beklentiler oldukça kuvvetlenmektedir.

Avrupa’da Lufthansa kurtarma paketine ilişkin belirsizlik sürerken, şirketin büyük hissedarı Heinz Hermann Thiele devlet destekli kurtarma paketine destek vereceğini söylemiştir.

Fitch, Kanada’nın AAA notunu virüs nedeni ile indirmiştir.

IMF, virüs nedeni ile küresel çapta daralma beklerken, Türkiye için 2020 yılında %5 daralma – 2021 yılı için %5 büyüme öngörmektedir.

Bugün günlerden TCMB faiz kararı olacaktır. Saat 14.00’te ulaşacağımız faiz kararında GCM Yatırım Araştırma olarak politika faizinin %8,25 seviyesinden %8,00 seviyesine çekilerek 25 baz puan indirim yapılması şeklindedir. 25 baz puan olası indirim ile pas geçme arasında çok fark bunmazken, Merkez’in ekonomik aktivite ve büyüme için hassas olduğunu vurgulamak için ölçülü indirimlere devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Fakat bu noktada ölçülü indirimlerde ana dinamik düşük çift hanede bulunan enflasyon olmaktadır. Virüsü kaynaklı ekonomik aktivite durmasına karşın aylık enflasyondaki artış negatif olarak algılanmaktadır.

Konuya ilişkin hazırladığımız raporlarımız;

  • “TCMB Faiz Kararı Türk Varlıklarını Nasıl Etkileyebilir?” analizimi izlemek için tıklayınız.
  • “TCMB Faiz İndirimine Devam edecek (Mi)?” raporumuzu okumak için tıklayınız.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3036.58 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6675 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1763 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8568 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 495.138 seviyesi ile 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) bir miktar toparlanma bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası değer kazancını silerek, %0,63 değer kaybı göstermektedir.

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %1,34 değer kazancı – Gümüş %3,99 değer kaybı göstermektedir.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 191,657 kişiye çıkarken, ölü sayısı 5,025 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 3,083,121 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1492) 1000 kişi üzerinde devam etmektedir.

Bakan Koca: Vaka sayımızda bir dalgalanma var. Önceki günlere kıyasla test sayımız 10.000 fazla olsa da, sonuç hepimizi riskin büyümesine karşı uyarıyor. Artışın sebebi, yazla birlikte, tedbirlerin esnetilmesi. Bu yaz tedbir dışında ikinci bir seçeneğimiz yok

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı