Gözler Avrupa’da

Gözler Avrupa’da

Vakıf Katılım

Avrupa Merkez Bankası dünkü toplantısında yeni bir karar almadı. Son olarak tahvil alım programını 1.35 trilyon euroya çıkarmıştı. Asıl gündem bugün-yarın toplanacak AB liderler Zirvesinde. Zirvede, Kovid-19'un ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile 1.1 trilyon avroluk AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini müzakere edilecek. Orda uzlaşma sağlanırsa bölge biraz daha nefes alacak. Bu yüzden ECB Başkanı Lagarde, paket üzerinde “hızlı bir anlaşma sağlamaya” çağırdı.

 

Dünden beri dünya borsalarında karışık seyirler görülüyor. Avrupa'nın ardından ABD endeksleri de hafif kayıplarla günü kapadı ancak bu sabah yatay seyir hakim. Bizde ise BIST 100 endeksi, 1066 puan artarak günü % 0.91 artışla 118,807'den kapattı. Bugün EREGL ve ASELS temettü vererek başladığından endekste ve VIOP kontratta biraz etkileri olacaktır.

 

Borsada işlem gören Güneş Sigorta'nın Halk Sigorta ve Ziraat Sigortayı devralarak birleşmesine SPK izin verdi. Şirket sermayesi 540 milyon TL’den 621.52 milyon TL artışla 1.16 milyar TL’ye yükseltilecek. Artırılan kısım diğer şirketlerin ortaklarına verilecek. Böylece Oyak Çimentolarının birleşmesi sonrasında sigorta birleşmesi de kısa sürede tamamlanacak. Sırada Cam grubunun birleşmesi var.

 

Bugünün gündeminde Avrupa Liderler Zirvesi dışında BDDK ve TCMB'nin haftalık verileri ile ABD konut/inşaat verileri var.  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobil fabrikasının inşaatının başlama tarihi olarak 18 Temmuz'da olacağını  twitter hesabından duyurdu.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 120 bine kadar ulaştıktan sonra hızla 112 binlere inip 119 binlere tepti.  116-117 aralığı güvenli destek bölgesi olarak görülebilir. 

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı