Airbus ve Xenesis, sözleşme imzaladı

Airbus ve Xenesis, sözleşme imzaladı

Vakıf Katılım

Airbus ve Xenesis, Uluslararası Uzay İstasyonundaki Bartolomeo platformuna veri aktarımı için yeni sözleşme imzaladı

 

Airbus ve Xenesis, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Bartolomeo platformuna veri aktarımında kullanılacak Xen-Hub optik iletişim uzay terminali için sözleşme imzaladı.

 

Xen-Hub, saniyede 10 gigabayttan fazla bir optik iletişim alanı sağlayan bir iletişim terminalidir. Terminal, NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’nda geliştirilen bir teknoloji transferi ile etkinleştirildi ve uydu iletişim bant aralığını artırmak için tasarlandı.

 

Airbus tarafından inşa edilen Bartolomeo platformu, ISS'de dış bilim ve veri barındırma yetenekleri sunarak bilim ve araştırma için yeni fırsatlar sunuyor. Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan platform, 1 Nisan’da ISS Columbus modülüne bağlandı. Bartolomeo Airbus tarafından geliştirilmiş ve öz sermaye ile finanse edilmiş bir yatırımıdır. ESA, NASA ve CASIS ile ortaklaşa işletilmektedir.

 

Airbus ABD Uzay Sistemleri Başkanı Debra Facktor, Xenesis, ABD’den Bartolomeo platformuna kurulacak ilklerden biri olacak ve birden fazla müşteri için optik iletişim alanı terminalinin uygulanabilirliğini kanıtlama fırsatı sunacak” dedi. “Ayrıca, Airbus ve ISS Ulusal Laboratuvarı, Bartolomeo platformunda araştırma ve test fırsatları için ilave kullanıcıları da davet ediyor.”

ISS’nin düşük yörüngesi, 10 gigabaytı aşan ultra düşük gecikmeli iletişimi korumak için sabit bir konum sunar. Bartolomeo, ISS üzerinde en uygun konumda yer alır ve yaklaşık 240 mil yükseklikten Dünya’nın doğrudan görüntüsünü sunar ve Xen-Hub’ın, geçiş süresini en üst düzeye çıkarmasına ve veri performansını artırmasına imkan sağlar.

 

Xenesis Başkanı Jeff Glattstein, “Bartolomeo'daki optik iletişim test misyonumuz için Airbus ile ortaklık kurmaktan mutluluk duyuyoruz. Airbus platformu, gayretimizi başarı ile yürütmek için bize maksimum güven veriyor. Airbus, Xenesis’in teknoloji geliştirmeye odaklanmasına izin verirken, aynı zamanda sistemi ISS'de barındırmak için gerekli rehberlik, destek ve altyapıyı sağlıyor” dedi.

Bartolomeo, her türlü görev için küçük uydulara ve küp uydulara uygun maliyetli ve zaman verimli bir alternatiftir. 12 farklı deney modülünü barındırabilir, onlara güç ve Dünya’ya veri akışı sunar.

Bartolomeo, dünya gözlemi, çevre ve iklim araştırması, robotik, malzeme bilimleri ve astrofizik de dahil olmak üzere birçok deney türü için elverişlidir. Müşterilere ve araştırmacılara uzay teknolojilerini test etmek, yeni bir uzay iş yaklaşımını araştırmak, mikrogravite deneyleri yapmak veya uzayda üretim çabasına girmek için çok uzun zamandır ihtiyaç duyulan cihaz barındırma yeteneklerini sağlar.

 

ISS’ye her üç ayda bir gerçekleştirilen servis görevleri, fırlatma imkanları için elverişlidir. Cihaz konaklaması, 11’den 990 pounda kadarki yük kütlesine sahip slot’lar için uygundur. Airbus, günde 1 - 2 terabaytlık optik veri kapasitesi sağlayacaktır.

 

Cihazlar, yaklaşık 12 ay içinde hazırlanabilir ve çalışmaya hazır olabilir. Yük boyutları, arayüzler, fırlatma öncesi hazırlık ve entegrasyon süreci büyük ölçüde standartlaştırılmıştır. Bu, teslim sürelerini azaltır ve geleneksel görev maliyetlerine kıyasla önemli ölçüde tasarruf sağlar.

 

Airbus, cihazın hazırlanmasında teknik destek, başlatma ve kurulum, operasyonlar ve veri aktarımı ve isteğe bağlı olarak Dünya’ya dönüş desteğini de kapsayacak şekilde herşey dahil hizmeti ile uzaya erişimi kolaylaştırıyor.


Hibya Haber Ajansı