Türkiye'de yeni normal başladı, kısıtlamaların büyük bir kısmı kalktı

Türkiye'de yeni normal başladı, kısıtlamaların büyük bir kısmı kalktı

Vakıf Katılım

Koronavirüs (KOVİD-19) sebebiyle neredeyse 3 aydır devam eden kısıtlamaların çoğu kalkıyor, 1 Haziran’da sokağa çıkma kısıtlamaları ve bazı seyahat kısıtlamaları kalkacak, restoran ve kafeler açılacak.

1 Haziran’dan itibaren başlayacak yeni dönemin kuralları, nereler açılıyor ve hangi kısıtlamalar devam ediyor:

Devam edecek kısıtlamalar:

- 65 yaş ve üstü ve 0-18 yaş için sokağa çıkma yasakları devam edecek, “kritik” yaş grubunda sayılan bu kişiler belirli günlerin saatlerinde önceden olduğu gibi çıkabilecekler. 65 yaş ve üstü vatandaşlar Pazar günleri 14:00-20:00’da çıkabilecekler. 0-18 yaş grubu ise Çarşamba ve Cuma olmak üzere, 14-00-20.00’da dışarı çıkabilecekler.

- Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi 0-18 yaş grubundakiler bakıcı, aile büyükleri, kreş/gündüz bakımevlerine gidebilecek, veli nezaretinde yolculuk yapabilecek.


- 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar arasında işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

- Eğlence mekanları, nargile satış yapan işletmeler, barlar, kulüper, vb bir süre daha kapalı olacak.


Kalkan kısıtlamalar:

- 1 Haziran’da seyahat kısıtlaması kalkıyor. Kara, Hava ve Deniz yolu ile yapılan bütün seyahatler birçok ilde tekrardan başlayacak. 15 ilde (Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak) 3 Haziran Çarşamba günü saat 24.00’a kadar seyahat kısıtlamaları bütün vasıtalar dahil olmak üzere devam edecek. 18 yaş altı seyahat etmek isteyenler ise sadece ebeveynleri ile seyahat edebilecek.
- Restoran, çay bahçeleri, kafeler, pastaneler, kıraathaneler, dernek lokalleri, yüzme havuzları ve kaplıca gibi işletmeler Sağlık Bakanlığı tarafından talep edilen hijyen kuralları doğrultusunda tekrardan hizmet vermeye başlayacaklar. Bu kategoride olan işletmeler saat 22.00’a kadar hizmet verebilecek.

- Memurlar 1 Haziran itibariyle normal mesailerine geri dönecekler, kronik hasta olanlar izinli kabul edilecek.

- Plajlar, müzeler, ören yerleri, hipodromlar ve milli parklar belirlenen hijyen kuralları doğrultusunda tekrardan açılıyor.

- Spor salonları ve tesisleri tekrardan hijyen kuralları doğrultusunda açılıyor. Spor salonları saat 24.00’a kadar hizmet verebilecek.

- Hayvan pazarları ve hipodromlar 1 Haziran’da tekrardan hizmet vermeye devam edecekler.

- Eczanelerde normale dönüş, 1 Haziran Pazartesi günü itibariyle İstanbul’da eczaneler hafta içi ve cumartesi saat 09.00-19.00 olacak.

- Sürücü kursları tekrardan açılacak

- Kreşler ve gündüz bakım evleri açılacak.

- Halı sahalar, tenis kortları ve benzeri spor alanları tekrardan faaliyete geçiyor.

- Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları 1 itibariyle faaliyetlerini sürdürecek.

- Cezaevlerinde kapalı görüşler tekrardan 1 Haziran’da başlıyor, Adliyeler HSK kararı ile tüm yargısal faaliyetlere başlayacak.

- Dinlenme tesisleri hizmete başlayacak.

- Deniz turizmi, ulaştırma ve balıkçılıkta alınan tedbirler kapsamında geri dönüyor.


Hibya Haber Ajansı