ECB’den acil eylem planı

ECB’den acil eylem planı

Vakıf Katılım

Avrupa Merkez Bankası, pandeminin ekonomiye verdiği hasar etkisini azaltmak amacıyla acil toplantı yaptı ve daha geçen hafta varlık alım programı açıklamış olmasına rağmen yeni bir acil eylem planı kapsamında 750 milyar EUR varlık satın alma programı açıkladı. Bu, daha önce açıklanmış varlık alım miktarının artırılmış olduğu anlamına geliyor.

Varlık alım satın almalarındaki skala ve kriter değişimleri dikkat çekicidir. Dikkat çeken ayrıntılar İtalya ve Yunanistan bono piyasasıyla alakalı… En borçlu olan ve gerek ekonomik kriz gerekse de sağlık krizi anlamında şu şartlarda en sorunlu ülkelerin borç piyasalarının bu programın sınırları dahilinde olabilecek olması, ECB’nin ekonomiyi desteklemek ve piyasaları sakinleştirmek adına tüm cephaneyi sınıra yığdığını gösteriyor. Dün kaynak haberleri, ECB’nin İtalya Merkez Bankası üzerinden piyasada müdahaleci olacağına işaret ediyordu. Yeterli kredibiliteye sahip şirket tahvilleri de varlık alım programının içinde olacak. Şirket finansmanı salgın ortamında çok zorlaştı ve birçok şirket duran faaliyetlerden dolayı finansman sıkıntısı geçirecek. Dolayısıyla likidite koşullarını desteklemek kadar özel sektör tahvillerinde de alıcı olmak bu noktada önemli…

Fed piyasadaki nakit sıkıntısını çözmeye çalışıyor. Fed acil eylem planı çerçevesinde 2008 kriz koşulları gibi yatırım fonlarına destek olmayı planlıyor. Trump da Çarşamba gecesi Kongreden geçen ve hastalığa yakalanan tam zamanlı çalışanlar için iki haftalık ücretli hastalık izni sağlayan bir koronavirüs yardım paketini imzaladı. Tabii asıl paket bu değil, direkt yardımları ve kredileri içeren “helikopter” paketi olacak.

Kaynak: Enver Erkan / Ekonomist  - Tera Menlkul
Hibya Haber Ajansı