Kriz döneminde kredi heykeltıraşlığı

Kriz döneminde kredi heykeltıraşlığı

Vakıf Katılım

Pandemi krizinin etkileri, şirketleri alternatif finansal çözümlere yönlendiriyor.

 

İçinde yaşadığımız COVID-19 salgını döneminde ekonominin ve buna bağlı olarak pek çok sektörün dinamikleri değişti ve değişmeye de devam ediyor. Geleneksel olarak çok istikrarlı kabul edilen sektörlerde bile şirket nakit akışlarında ciddi bozulmalar gözleniyor ve ileriye yönelik belirsizlikler artmış durumda. Pek çok şirket kredi taksitlerini geri ödemekte sıkıntı yaşıyor ve gelecek kaygıları artış gösteriyor. Buna bağlı olarak da şirketler, mevcut durumu kurtarmak veya olası sıkıntıları öngörerek nakit akışını rahatlatabilmek için çeşitli finansal destek formülleri araştırıyor.

 

Şirketler açısından en doğru borçlanma türünün nakit akış yapısına uygun olan borçlanma olduğunu belirten Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı, Kamu Özel Ortaklığı (PPP) ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran, “Farklı sektörlerde yer alan pek çok şirket ile yaptığımız muhtelif çalışmalarda çoğu şirketin önünü net bir şekilde göremediğine sıklıkla şahit oldum. Şirketler genelde günü kurtardığından ileriye yönelik projeksiyon yapmakta sıkıntı yaşıyor, plan program dahilinde sağlıklı kararlar alınamadığı için şirketin geleceği de ipotek altına alınıyor.

 

Kredi heykeltıraşlığı denilen çalışmada şirketin veya belli bir projenin ileriye yönelik nakit akışı çıkartılır. Gelirlerden faaliyet giderlerini ve vergiyi düştükten sonra kalan nakit akışına Serbest Nakit Akışı (SNA) denilir. Alınacak kredi mutlaka SNA’ya uygun yapıda olmalıdır ki kredi geri ödemelerinde uzun vadede sıkıntı yaşanmadan devam edilebilsin. Gözlemimiz ileriye yönelik SNA’sını çıkartmış ve hele de olası farklı durumlarda nasıl değişim gösterebileceğini analiz etmiş şirketlerin sayıca çok az olduğudur. ‘Şirket Check-up’ dediğimiz uygulamanın amaçlarından biri şirket iş yapış şeklini analiz edip finansal modelini çıkarttıktan sonra nakit akışını etkileyebilecek risk faktörlerini belirlemek ve major veya minor nitelikte olanları kategorize etmek ile nihayetinde şirketin SNA’sını hesaplayıp uygun bir borçlanma yapısını oluşturabilmektir. Yapılan çalışmalar sonunda şirketlerin ileriye yönelik fon ihtiyacı olabileceği gibi fon fazlası da olabilir. Fon ihtiyacı öz kaynak veya kredi ile sağlanabileceği gibi fon fazlası olan durumlarda da oluşturulan kaynakların en doğru şekilde kullanılmasını sağlayacak tedbirler alınmalıdır.” dedi.


Hibya Haber Ajansı