Endeksten iki sıfır atıldı

Endeksten iki sıfır atıldı

Vakıf Katılım

BIST100…Endeksten İki Sıfır Atıldı… Geçtiğimiz hafta haber akışına bağlı olarak dalgalı bir görünüm sergileyen BIST100 endeksi dalgalı bir görünüm sergiledi. Endeks satış dalgasından sıyrılmasını bilerek haftayı %0.3 değer kazancıyla tamamlayarak bir önceki haftaki kazançlarını korudu. Doların global bazda değer kaybetmesi gelişen piyasa ülkelerine olumlu yansıması bekleniyor. S&P500 Türkiye’nin not görünümünü durağan olarak teyit etti. Hafta sonu endeksten 2 sıfır atıldı. Cuma günü 119,200 puan olan endeks 1,1192 puan olarak ifade edilecek. Asya piyasaları yeni haftanın açılışında yataya yakın bir görünüm sergiliyor. ABD ve Almanya endeks vadelileri de sınırlı bir pozitif eğilimde. Endeksin yeni haftaya yataya yakın artıda başlaması beklenebilir.

Şirket Haberleri: TAVHL 2Ç20’de 694.1 milyon TL zarar etti. Piyasa beklentisi şirketin 689 milyon TL zarar edeceği yönündeydi. Böylece yılın ilk çeyreğinde 376.6 milyon TL net zarar açıklayan şirketin 2020 yılının ilk yarısındaki net zararı 1.07 milyar TL’ye ulaştı.

 

 

USDTRY…Yatay Seyrini Sürdürdü… Dolar global bazda değer kaybetmesine rağmen Dolar TL kuru uzunca bir süredir sıkıştığı 6.84-6.86 bandındaki hareketini devam ettiriyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde 6.8460 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY…Euro Global Bazda Değer Kazanıyor… Euro’nun global bazda değer kazanmasıyla birlikte Euro TL kuru 8.0250 seviyelerine yükseldikten sonra 8.01 seviyelerinde dengelenme çabası içerisine girdi.

 

 

EURUSD…1.17 Seviyesine Yükseldi… Euro Bölgesi PMI verileri ekonomik toparlanmanın beklenenden güçlü olduğuna işaret etti. Euro Bölgesi Bileşik PMI verisi hizmet ve imalat sektörlerinin her ikisinin de aşama kaydetmesiyle iki yıldan beri gördüğü en yüksek seviyeye yükseldi. Haziran ayındaki 47 seviyesinden 55’e yükseldi. Beklenti ise 50 olacağı yönündeydi. ABD doları majör para birimleri karşısında Mart ayındaki yükselişinin ardından sert bir şekilde geriledi. Negatif reel faiz ve global risk algısının pozitife dönmesiyle dolardaki uzun pozisyonlar kapanıyor. Euro Dolar paritesi doların global bazda zayıflaması ve Euro’nun güçlenmesiyle 1.17 seviyesini test etti.

 

 

XAUUSD… Altının Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı… Koronavirüs salgını ekonomik büyüme kaynaklı endişeleri canlı tutarken güvenli varlık talebine destek oluyor. Alternatif getirilerdeki düşüş, global bazda zayıflayan dolar ve ABD Çin gerilimi altının ons fiyatına destek sağlıyor. 1,944 $ seviyesini test eden altının ons fiyatı bir miktar gerilerken 1,934 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GAUTRY… Yükseliş Trendini Sürdürüyor… Altının ons fiyatından destek alan gram altın rekor yenilemeye devam etti. Dolar TL kurunun 6.85 seviyelerine yakın hareket etmesine rağmen ons fiyatındaki momentumdan destek bulan gram altın 427 TL seviyelerini test ettikten sonra 426 TL seviyesine geri çekildi.

 

 

BRENT… Risk İştahında Zayıflamayla Geriledi… Geçtiğimiz hafta 45 $ seviyesini test eden brent petrolün varil fiyatı global risk iştahının zayıflaması, ABD ve Çin arasındaki gerilimin artmasıyla 43 $ seviyelerine geriledi. Koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve ülkeler arasındaki gerilimler fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Öte yandan OPEC+’in üretim kısıntısı kararını gevşetmesi de bir diğer faktör olarak öne çıkmakta.

 

 

S&P500… Vaka Sayılarındaki Artış ve Makro Ekonomik Veriler Takip Ediliyor… ABD’de endeksler teknoloji hisselerinin aldığı darbelerin ve işsizlik maaşı başvurularındaki yükselişin etkisiyle geriledi. S&P500 endeksi Cuma günü %0.62 değer kaybıyla 3,215 puana geriledi. 3,250 puan önemli bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı