Piyasaların yönü

Piyasaların yönü

Vakıf Katılım

BIST100… Bankacılık ve Holding Endekslerinin Katkısıyla Günü Artıda Kapadı… BIST100 endeksi Salı günü karşı karşıya kaldığı sert satışların ardından dün özellikle bankacılık endeksindeki yükselişin desteğiyle 1,100 puanın altındaki kayıplarının bir kısmını geri aldı. 200 günlük hareketli ortalamanın altını test eden endeks bu noktadan sıyrılmayı bilerek haftanın ilk iki işlem gününde de kapanışı bu bölgenin üzerinde yapmayı başardı. Dolar TL kuru ve risk primindeki yükseliş piyasalar üzerinde baskı kursa da son dönemde açıklanan olumlu makroekonomik veriler, global risk iştahındaki yükselme ve turizme yönelik gelişmeler endekse destek sağladı. TL’deki değer kaybı, dış finansman ve rezervlere ilişkin soru işaretleri piyasaları tedirgin etmeyi sürdürüyor. BIST100 endeksi günü %0.43 değer kazancıyla 1,092 puandan tamamladı. Global piyasalarda koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeler, ABD ve Çin arasında süregelen gerilim ve ABD Kongresinde görüşülmeye devam eden mali teşvik paketi takip edilen konu başlıkları olarak öne çıkıyor. Yeni işlem gününde Asya Pasifik piyasaları aşı konusundaki olumlu gelişmelere rağmen ekonomik toparlanmaya ilişkin endişelerle yön bulmakta bir miktar zorluk çekiyor. ABD ve Almanya endeksleri vadeli işlemlerde yataya yakın hareket ediyor. BIST100 endeksinin hafta başındaki satış baskısından kurtulmaya çalışarak güne başlaması, tepki alımlarının desteğiyle kayıplarını geri almaya yönelmesi beklenebilir.

 

 

USDTRY… TL Gelişen Piyasa Ülke Para Birimlerinden Negatif Ayrıştı… Dolar TL kurundaki volatilite devam ediyor. Dün sabah saatlerinde 6.89 seviyelerine kadar gerileyen Dolar TL kuru 7 seviyesinin üzerine çıkarak yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Yurt dışı piyasalarda TL swap faizlerinin normalleşmesi ve akşam saatlerinde gelen alımlarla birlikte 7.08 seviyelerine kadar yükseldi. TL doların küresel bazda değer kaybetmesine rağmen diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

 

 

EURTRY… Yukarı Yönlü Hareketler Hız Kazandı… TL’nin majör para birimleri karşısında son haftalarda gösterdiği direnci yitirmesiyle birlikte Euro TL kurundaki yukarı yönlü hareketler hız kazandı. Sabah saatlerinde 8.45 seviyelerine yükselen Euro TL kuru bu bölgede kalıcılığı sağlayamayarak 8.40 seviyesinin altına geriledi.

 

 

EURUSD… Euro Dolar Karşısındaki Kayıplarını Telafi Etme Çabasında… ADP tarım dışı istihdam verisinin 1.2 milyon artış beklentilerine rağmen 167 bin artması sonrasında güvenli varlık olarak görülen dolar değer global bazda değer kaybederken Euro Dolar paritesi 1.19 seviyesine doğru yönelerek 1.1885 seviyelerinde dengelenme çabası içerisine girdi. Dolar endeksi 92 seviyelerine gerilerken, dolar çoğu majör para birimi karşısında değer kayıplarıyla karşı karşıya kaldı. Dolar zayıflamaya devam ederken Euro bölgesinden gelen olumlu makroekonomik veriler Euro Dolar paritesindeki yükselişe destek sağlıyor. Euro bölgesinde hizmet ve imalat PMI verileri toparlanma kaydederek son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

 

 

XAUUSD…Altın Fiyatlarındaki Yukarı Yönlü Momentum Sürüyor… Altının ons fiyatı 2,050 $ seviyesine ulaşarak tarihi rekorunu yeniledi. Global bazda zayıflayan dolar, ABD ve Çin arasındaki gerilim, merkez bankalarının genişlemeci para politikalarının uzun bir süre daha devam edeceğine yönelik işaretler, reel getirilerdeki düşüş ve ABD kongresinde görüşülmeye devam eden ek mali teşvik paketine yönelik beklentiler altının ons fiyatına yukarı yönlü destek olmaya devam ediyor.

 

 

GAUTRY…465 TL Seviyelerinde… Dolar TL kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişe paralel olarak gram altın fiyatları yükseliş momentumunu koruyor. Gram altın yeni işlem gününün sabah saatlerinde 466 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Ham Petrol Stoklarındaki Düşüşle Birlikte Yükselişe Geçti… ABD kongresinde görüşülmeye devam eden ek mali teşvik paketi ve koronavirüs aşısına ilişkin gelişmelerle birlikte enerji fiyatları yükselişe geçti. Güne 44 $ seviyelerinde başlayan Brent petrolün varil fiyatı ham petrol stoklarındaki düşüş ve doların global bazda değer kaybetmesiyle 46 $ seviyesinin üzerine tırmandı. Brent petrol vadeli piyasalardaki yükselişini dördüncü güne taşıdı.

 

 

S&P500… Mali Teşvik Paketi ve Aşı Çalışmalarına Odaklanıldı… ABD Kongresinde görüşülmeye devam eden mali teşvik paketi ve aşı çalışmalarına ilişkin olumlu haberlerden güç bulan ABD hisse senedi piyasaları günü artıda kapadı. S&P500 endeksi %0.64 yükselerek 3,228 puana ulaştı.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı