İkinci dalga paniği

İkinci dalga paniği

Vakıf Katılım

 

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ”

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Zaman            Haber                                                                                 Beklenti        Önceki

11:00     TRY    Bütçe Dengesi (May)                                                                                  -43,20B

12:00     EUR   Ticaret Dengesi (Nis)                                                                                      28,2B

 

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

Fed Başkanı Powell Sunumu / Almanya ZEW / BoJ ve BoE Faiz Kararları / Türkiye TCMB Beklenti Anketi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

16 Haziran Salı Saat 17.00 Fed Başkanı Powell Sunumu

19 Haziran Cuma Saat 20.00 Fed Başkanı Powell Konuşması

İkinci Dalga Paniği…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 7,899,547 – tedaviye pozitif cevap veren 3,768,901 – ölü sayısı 433,019 kişiye ulaşmıştır. Global çapta vaka sayısı 8 milyona yaklaşırken, ikinci dalga endişesi normalleşmeye rağmen sürmektedir. Hızlı normalleşme ve sosyal mesafe – maske kurallarına dikkat edilmemesi ikinci dalga beklentisini güçlendirirken, ABD borsa endekslerinde bu hikâye negatif etki yaratmaya devam etmektedir. Virüsü hafife alarak ekonomilerin yeniden açılması ve virüs öldürmez ise ekonomi öldürür yaklaşımı ikinci dalga potansiyelini kendi kendine beslemektedir.

Çin tarafında virüs tekrar başlarken, Beijing şehrinin en büyük pazarı katıldı. Tokyo ise 47 yeni vaka sayısı ile 5 Mayıs’tan beri en yüksek günlük vaka sayısını bildirmiştir. New York valisi Cuomo ikinci dalgayla karşı uyarılarını yaparken, Fransa’da Macron yeniden açılmanın hızını arttırmıştır. Fakat ABD tarafında Kudlow, Beyaz Saray’ın ikinci dalgadan endişe etmediğini belirtmiştir.

Yeni haftanın yeni gündemi yükselen ikinci dalga korkularının ABD borsa endekslerine negatif yansıması olarak devreye girmektedir.

Trump, ABD Başkanlık seçimleri için kampanyasına bu hafta start verirken, seçimi kaybetmesi durumunda başka şeyler yaparım açıklamasında bulundu. Anketlerde Biden ile arasındaki fark 8 puana çıkmıştır.

Haftanın genelinde Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumunu takip edeceğiz. Sunumda virüse karşı Fed’in yaptıkları ve yapacakları ana gündem olacakken, negatif faiz ve getiri eğrisi kontrolü konusunda yapacağı açıklamalar öne çıkabilir. Geride bıraktığımız hafta Fed toplantısı sonrasında söyleyeceğini söylediği için sunumda piyasaları şaşırtacak negatif / pozitif sürpriz ihtimali düşük bulunmaktadır.

Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edeceğiz. GCM Yatırım Araştırma olarak toplantıyı pas geçmesini bekliyoruz.

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edeceğiz. GCM Yatırım Araştırma olarak toplantıyı pas geçmesini bekliyoruz. Varlık alım programı tutarında artış devreye girebilir.

Türkiye tarafında TCMB beklenti anketi detaylarında yılsonu enflasyon ve kur tahmini öne çıkacaktır.

Çin tarafında sanayi üretimi %4,4 artarken, perakende satışlar %2,8 azalmıştır.

TCMB Başkanı Uysal, “Ekonomide üretim ve finansal istikrarı destekleyerek bu dönemin en az hasar ile atlatılmasını amaçlayan tedbirlerin finansal sektörün likiditesini ve kredi koşullarını desteklediğini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini koruduğunu gözlemliyoruz.” Açıklamalarında bulundu.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi ikinci dalga endişeleri ile 3000 seviyesi altında 2986 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6674 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1729 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8212 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 475.307 seviyesi ile 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) toparlanma etkinliğini sürdürmektedir.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası değer kazancını silerek, -%0,12 değer kaybı göstermektedir.

 

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %0,58 – Gümüş %5,07 değer kaybı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 178,239 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,807 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 2,632,171 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1562) 1000 kişi üzerine çıkmıştır. De devam etmektedir.

Bakan Koca: İyileşen hasta sayımız yeni vaka sayısının altına düştü. Yoğun bakıma ve solunum cihazına ihtiyaç artıyor: Hedeften uzaklaşıyoruz. En zayıf noktamız, TEDBİRSİZ iyimserlik. TEDBİRLİ İYİMSER olalım. Kontrollü Sosyal Hayat dönemine yarın tam olarak geçelim.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı