Cef’te Cristina Dolan ile covid-19, finansal teknolojiler ve KOBİ’ler semineri

Cef’te Cristina Dolan ile covid-19, finansal teknolojiler ve KOBİ’ler semineri

Vakıf Katılım

Sabancı Üniversitesi'nin, Akbank’ın kurucu sponsorluğunda hayata geçirdiği, “Sabancı Üniversitesi Center of Excellence in Finance”in (CEF) seminer serisi, InsideChains CEO’su Cristina Dolan ile online olarak gerçekleşti.

“COVID-19, Finansal Teknolojiler ve KOBİ’ler” başlıklı online seminerde; pandemi döneminin kısa ve uzun vadedeki etkileri, bu süreçte finansal teknolojilerin kullanımı ve KOBİ’lerin izleyebileceği yol haritaları ele alındı.

Seminerde KOBİ’lerin ve mikro-işletmelerin dünya ekonomisi için son derece önemli olduğunu belirten Cristina Dolan; “Oranlar ülkeden ülkeye değişse de, var olan işletmelerin ezici çoğunluğu bu tür işletmelerden oluşuyor. Ek olarak, bu işletmeler toplam istihdamın içerisinde de önemli bir yer tutuyor. Buna rağmen, KOBİ’ler ve mikro-işletmeler hızlı bir şekilde büyümek için ihtiyaç duydukları finansal kaynaklardan yoksun. Bunun ana sebebi, bu tür işletmelerin çok farklı iş alanlarında faaliyet göstermelerinin ve kullandıkları iş modellerinin büyük işletmelerin kullandıkları iş modellerinden farklı olmasının yol açtığı asimetrik bilgi problemi. Daha da önemlisi, bu tür işletmelerin ihtiyaç duydukları sermaye miktarlarının küçüklüğünün geleneksel bankaların maliyetli analiz süreçleri tarafından hizmet edilmeye uygun olmaması. Finansal teknolojiler ve FinTech alanı bu noktada devreye girerek, sundukları bağlantısallık olanakları, veriye erişim ve analiz imkanları ile KOBİ’ler ve mikro-işletmelerin operasyonel risklerini çok daha etkin bir şekilde anlamayı mümkün kılıyor. Özellikle içinden geçtiğimiz pandemi süreci gibi türbülanslı dönemlerde finansal teknolojilerin yoğun bir şekilde kullanımı sadece fintech şirketleri için değil, finansmana ihtiyaç duyan küçük şirketler, tüketiciler ve ekonominin geneli için yeni fırsatlar yaratıyor” dedi.

Hibya Haber Ajansı