Първата специалност в Турция по „Изкуствен интелект и Инженер на данни“ отваря врати в Технически университет- Истанбул

Първата специалност в Турция по „Изкуствен интелект и Инженер на данни“ отваря врати в Технически университет- Истанбул

Vakıf Katılım

За първи път в Турция тази специалност по “Изкуствен интелект и Инженер на данни” ще се обучава във Факултета по компютри и информатика към Технически университет- Истанбул.

 От направените анализа на 2,5 квинтилиона данни, произвеждани всеки ден в света, благодарение на технологиите за изкуствен интелект, се прилагат в различни сфери - от роботизирана до ръчна обработка; от модерни технологии като компютърно зрение до здравни услуги; от телекомуникации до производство. До края на 2021 г. се прогнозира, че поне 80% от нововъзникващите технологии ще бъдат захранвани от изкуствен интелект. Предвид големите очаквания и наличието на потенциал за развитие, 40 студенти ще се обучават по програмата и тъй като това е първата специалност в Турция по  “Изкуствен интелект и Инженер на данни” ще доведе до сформирането и развитието на турската икономика и индустрия.


Позовавайки се на работата в областта на изкуствения интелект  през последните пет години, Технически университет- Истанбул е на първо място в Турция в тази сфера от 2018 г. насам и е подкрепен от Центъра за научни изследвания и приложения за данни Data Science Artificial Intelligence. В същото време Технически университет- Истанбул Научни изследвания и  иновации (ARITeknokent) се обединяват заедно и разработват високотехнологични решения, поддържащи ново стартиращи компании. Отделът за изкуствен интелект и инженеринг на данни ще създаде силна екосистема, в която ще бъдат разработени не само основни инженерни приложения, но и нови алгоритми за изкуствен интелект и наука за данни. Отделът ще допринесе за развитието на националните технологии в критични области.


Hibya Haber Ajansı