Ekonomik güven Haziran’da artmaya devam etti

Ekonomik güven Haziran’da artmaya devam etti

Vakıf Katılım

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Haziran ayında dip noktasından toparlanmasını devam ettirerek alt endekslerin tamamındaki artış ile beraber 61,7 seviyesine doğru yükseldi. Haziran döneminde tüketici güven endeksi 62,6 değerine yükselirken, reel kesim güven endeksi 89,8, hizmet sektörü güven endeksi 55,5, perakende ticaret sektörü güven endeksi 86,4 ve inşaat sektörü güven endeksi 78 değerini aldı.

 

Nisan ayında pandemi etkisiyle yaşanan ekonomik kapanmalar nedeniyle dip seviyelerini görmüş olan güven endeksleri, Mayıs ayında daha stabil bir görüntüye işaret ederek dipten bir miktar yükselmişti. Haziran ayında ekonomide normalleşme hamleleri ile beraber gevşetilen koronavirüs önlemleri daha önemli bir toparlanmaya işaret etmiştir. Reel kesim güven endekslerinde de görüldüğü gibi, sanayiinin iç ve dış bileşenlerin yardımıyla toparlanma göstermesi (Avrupa’da PMI endekslerinde görülen artış) iyimserliği artırmıştır. Buna karşılık, dünya genelinde koronavirüs vaka eğrisinin son gelen rakamlarla yeniden artış eğilimine girmesi en önemli aşağı yönlü riski teşkil etmektedir. Ticaret gerilimleri gibi ek faktörler de küresel ekonomilerde hissedilen resesyon koşullarını uzatabilir.

 

Ekonomilerin açılması ile beraber normalleşme sürecinin sürdürülebilirliği bu noktada toparlanmanın devamı açısından önem arz etmektedir. Koronavirüs vaka sayılarında meydana gelen artış, açılmanın devamlılığı anlamında riskler ortaya koymaktadır. Aynı zamanda tüketim alışkanlıkları ve koruma tedbirlerinin devam ettirilmesinin gerekliliği de bu süreç içerisinde “yeni normal” koşullarını oluşturacaktır. Talep koşulları, Nisan dip dönemine göre daha iyi seviyelerde olmakla birlikte daha çok konut, otomobil gibi özel tüketim alanlarında kolaylaştırılan finansman koşullarından etkilenmektedir. Sektörel anlamda veya ekonominin geneline dair tedbir ve teşviklerin desteği ile (istihdam koruma paketleri, şirket finansmanına yönelik destekler) de bu sürecin olabildiğince hafif atlatılması amaçlanmaktadır.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı