GOSB Teknopark teknoloji transfer ofisi Blink, Londra’da

GOSB Teknopark teknoloji transfer ofisi Blink, Londra’da

Vakıf Katılım

Londra’nın ikonik binası The Shard içerisinde fiili operasyon ve yönetim ofisi olarak hizmete giren şirket hakkında detaylı bilgi vermek üzere basın mensupları ile online platformda bir araya gelen Blink TTO Direktörü Tolga Bildirici, Blink UK Direktörü Kemal Sidar ve Blink UK’in Londra’daki danışmanlarından Cultural Chemistry şirketinin kurucusu Patti McCarthy; Londra ofisinin yapısı, hedefleri ve İngiltere’de iş yapma kültüründen söz ettiler.

Bildirici, konuşmasında GOSB Teknopark ve Blink TTO UK hakkında şu bilgilere yer verdi:

“2013 yılında GOSB Teknopark bünyesinde kurulan ve 2016 yılında BLINK ismini alan Teknoloji Transfer Ofisi; Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin ticarileşmesini sağlayan tüm süreçleri yönetmekte, sanayinin ihtiyacını analiz ederek katma değer verimliliğini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.

Blink UK ise başta Türk şirketleri olmak üzere tüm dünyadaki şirketlerin Birleşik Krallık pazarına erişimini en hızlı ve en etkili şekilde sağlamak üzere yola çıkmış, “Satış Danışmanlığı”, “Satış Operasyonu” ve "E-ticaret Yönetimi" konularında hizmet veren bir danışmanlık şirketidir. Blink UK müşterilerini aynı zamanda Birleşik Krallık’tan tüm dünya pazarlarına açmak için gerekli olan satış süreçlerini de yönetmektedir.”

Firmayı, pazarı, ürünü veya hizmeti inceleyip bir yol haritası çıkartılmalı

Blink UK Direktörü Kemal Sidar ise İngiltere yapılanmasındaki en büyük odağın; “öncelikle firmayı, pazarı, ürünü veya hizmeti inceleyip bir yol haritası çıkararak, ücretsiz analiz ile işe başlamak olduğunu” vurguladı. Sidar; girişimcilerin İngiltere başta olmak üzere potansiyel bir pazar fırsatı yakalanan her ülke seçeneğinde, başlangıçta seçilen hizmet paketleri ile sınırlı kalmadan anahtar teslim satış, pazarlama ve iş birliği hizmeti alabileceğini belirtti.

Fiziksel Ofisten Önce Araştırma Yapın ve Sanal Ofis Kurun

Blink UK’de verilen hizmetlerin ana hatlarını; “İngiltere’de uçtan uca yapılanma, sanal ofis, temsilcilik ve satış ofisi imkanı, satışa hazırlık ve satış süreçleri ile devletin sunduğu teşvikler”in oluşturduğunu belirten Kemal Sidar, girişimcilere fiziksel ofis açmadan evvel fizibilite çalışmasını çok iyi yapmalarını, Türkiye ve İngiltere’nin sunduğu teşvikleri incelemelerini, ardından önce sanal ofis ve her şey yolunda ise fiziksel ofis ile ilerlemelerini tavsiye etti.

İngiltere ofisinin farklı alanlardaki danışmanlarından biri olan ve Cultural Chemistry şirketinin kurucusu olan Patti McCarthy ise sunumunda; İngiltere gibi birçok farklı kültürün aynı merkezde birleştiği ve dünyanın her köşesinden şirketin rekabet ettiği bir pazarda, kültürel farklılıkları anlayabilmek, bu farklılıkların yaratabileceği olumsuzlukları azaltacak çalışmaları hayata geçirmenin önemine dikkat çekerek, kültürel yeterliliğin nasıl geliştirileceği konularında yardımcı olacak fikirler ve küresel pazarlara nasıl uyum sağlanabileceğine dair tavsiyelerini paylaştı.

Yalnızca İngiltere değil, tüm Dünya ülkelerine açılım

Blink TTO İngiltere Ofisi, dünyanın en büyük ve rekabetçi pazarlarından biri olan İngiltere pazarında kurumların başarılı olmasını sağlarken, aynı zamanda farklı ülkelerde yer alan ortak ofisleri ile de «pazar ve fırsat» nerede ise girişimleri onlarla buluşturuyor.

Blink UK’in başlıca hizmetleri arasında; analiz, teşvik planlaması, pazar ve teknoloji araştırması, networking, strateji ve pazara sunum ile uluslararasılaşma yer alıyor.

İş Birliğinde Yerli ve Milli Kavramları Ön Planda Olacak

Firmaların uluslararası pazardaki değişimi yakalayabilmeleri için kurgulanan bu yapıda yerli ve milli ürün/hizmetlerin tüm dünyaya tanıtılması, böylece bu sürecin getireceği fırsatlardan yararlanılması hedefleniyor.

TOLGA BİLDİRİCİ Hakkında

1970 yılında Konya’da doğan Tolga Bildirici, ortaokul lise eğitimini Konya Anadolu Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nde tamamladığı lisans eğitimi sonrasında ABD’de bulunan Widener University’de mühendislik yüksek lisansı ve burslu olarak MBA eğitimine başlayarak, üniversitede asistan olarak görev aldı.

Mezuniyeti ardından bir süre ABD’de ilaç sektöründe çalışan Bildirici, 2002 yılında Türkiye’ye dönerek, kısa bir süre kimya sektöründe çalıştı. Bu görevinden kendi projelerini hayata geçirmek üzere ayrılarak Türkiye’nin ilk sanal ofis malzemeleri satış sitesi olan ofislink.com’u kurdu.

Aynı dönemde Altı Nokta Körler Vakfı için Avrupa Birliği destekli görme kusurlular için web sitesi projesini hayata geçirdi. 2015 yılına kadar ağırlıklı olarak ithalat ve ihracat üzerine kendi firması üzerinden çalışan Tolga Bildirici, 2015 yılında, deneyimlerini paylaşmak üzere GOSB Teknopark TTO Direktörlüğü görevine başladı.

Bildirici halen bu görevine devam etmekte, Teknopark bünyesinde çeşitli kurumlar için de mentorlük yapmaktadır. Teknopark bünyesindeki görevlerinin yanında, çeşitli üniversitelerde girişimcilik ve ekosistemi üzerine konuk olarak dersler vermekte, girişimci değerlendirme yarışma vb. etkinliklerde de mentor ve jüri üyesi olarak görev almaktadır.

KEMAL SİDAR Hakkında

Lisans eğitimini 2003 yılında Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Sistem Mühendisliği bölümünde tamamladıktan sonra yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mühendislik Yönetimi alanında yaptı. Doktora çalışmalarına Gebze Teknik Üniversitesi’nde devam etmektedir.

Çalışma hayatına 2003 yılında proje yöneticisi olarak başladıktan sonra sırasıyla Teknoloji Holding ve Doğan Holding’te çeşitli yöneticilik görevlerinde bulundu. 2007 yılında Etkin Proje’nin kurucu ortağı olarak yeni kariyerine adım attı. 2017 yılında İngiltere’de London Bridge Project isimli şirketi kuran Kemal Sidar, aynı zamanda GOSB Teknopark teknoloji transfer ofisi Blink’in Londra yapılanmasında da direktörlük görevini de üstlenerek profesyonel çalışma hayatına halen Londra’da devam etmektedir.

 Ar-Ge, proje yönetimi, inovasyon, ulusal/uluslararası Ar-Ge fonları, uluslararası ticaret ve yatırım, teknoloji ve inovasyon projeleri konusunda uluslararası uzmanlığı bulunmaktadır. Farklı dernek ve sivil toplum kuruluşları çatısı altında mentorluk faaliyetleri yürütmüştür. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.

PATTI McCARTHY hakkında:

İngiltere Leeds Metropolitan Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Patti McCarthy, 2008 yılından bu yana kültürlerarası hizmet vermek üzere faaliyet gösteren Cultural Chemistry'nin kurucusudur. Farklı kültürel kökenler ve iş yapma şekillerine sahip şirketlerin başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede başarı ile var olmaları için çeşitli danışmanlık hizmetleri vermektedir.

McCarthy’nin perakende, teknoloji ve finans sektörleri başta olmak üzere yabancı şirketlerin uyum süreci ve uluslararası ekip üyeleri ile çalışma konusunda geniş bir deneyimi bulunmaktadır. Cultural Chemistry adında bir kitabı da bulunan Patti McCarthy, aynı zamanda ICF sertifikalı eğitim koçu ve NLP uygulayıcısıdır.


Hibya Haber Ajansı