Powell “Fed gerektiği sürece tüm araçları kullanmaya hazır” dedi

Powell “Fed gerektiği sürece tüm araçları kullanmaya hazır” dedi

Vakıf Katılım

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün sona eren toplantısından beklendiği gibi faizin yüzde 0-0,25 aralığında devam ettirilmesi kararı çıktı. Tüm FOMC üyeleri faizin değiştirilmemesi yönünde oy kullandı. FOMC sonrası yapılan açıklamada, Fed üyeleri, "Devam eden kamu sağlığı krizi ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde kısa vadede ağır şekilde baskı yaratmaya devam edecek ve orta vadede ekonomik görünüm için kayda değer riskler yaratacak" ifadelerini kullandılar.

 

Bankanın Haziran toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, finansal istikrarı korumak, ekonomide güçlü toparlanma için yapabileceğimiz her şeyi yapmaya, tüm araçları kullanmaya kararlı olduklarını vurguladı. Powell, bu çeyrekte GSYH'daki düşüşün büyük olasılıkla tarihin en keskin düşüşü olacağını belirtirken işsizliğin tarihi zirvelerde olmaya devam ettiğini söyledi.

 

Ekonomide daralmanın virüsün kontrol altına alınmasına bağlı olacağını söyleyen Fed başkanı imkanlarını güçlü, proaktif ve agresif şekilde kullanmaya devam edeceklerini ve ekonomideki toparlanmanın yılın ikinci yarısında başlamasını beklediklerini söyledi. Asıl riskin ABD'nin üretim kapasitesinde kalıcı hasar oluşması olduğuna dikkat çeken Powell, mali desteğin ekonomideki kalıcı hasarı sınırlamakta kritik rol oynadığını belirtti. Uzun vadeli tahminlerini değiştirmenin çok erken söyleyen Powell, önümüzdeki FOMC toplantılarında da getiri eğrisi kontrolünü tartışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

Moody's İngiltere'yi anlaşmasız ayrılık konusunda uyardı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız ayrılmasının kırılgan olan İngiliz ekonomisindeki bozulmayı artırabileceğini belirtti. Moody's'ten yapılan açıklamada, İngiliz ekonomisinin halihazırda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kırılgan olduğu bildirildi. Açıklamada, İngiltere'nin AB ile gelecekte kurulacak ilişkiye dair bir anlaşmaya varmadan ayrılmasının olumsuzlukları artırabileceği vurgulandı.

 

Japonya'da Kovid-19'a karşı 297 milyar dolarlık rekor ek bütçe onaylandı. Japonya Temsilciler Meclisi'nin (Şuugiin), Kovid-19 tedbirlerine yönelik 31,9 trilyon yenlik (297 milyar dolar) rekor ek bütçe taslağını onayladığı açıklandı. Başbakan Abe Şinzo hükümetinin hafta başında Şuugiin'e sunduğu ikinci ek bütçe, mecliste muhalefet partilerinin tamamına yakınının desteğini alarak kabul edildi. Ekonomik zarara uğrayan küçük ve ortak ölçekli işletmeleri destekleyecek bütçe, yaşam tehlikesine rağmen hizmet veren sağlık çalışanlarına nakit finans desteği imkanını da içeriyor.

 

Türkiye Bankalar Birliği'ne üye kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler nisanda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak 3 trilyon 250 milyar liraya yükseldi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan ticari krediler nisanda 2 trilyon 586 milyar lira, bireysel krediler 664 milyar lira oldu.

 

USDTRY

 

Salı günü yurt içi ve ABD’de zayıf veri akışı devam ederken, gün içerisinde 6,76 – 6,80 bandı arasında hareket eden kurun gün sonunda sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde, TUİK verilerine göre açıklanan Mart ayı işsizlik oranı verisi 0,9 puan azalarak yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşirken, işgücüne katılma oranı yüzde 49,9 seviyesinden yüzde 48,4 seviyesine geriledi. Türk Lirası tarafında dün yeni normalleşme adımları ve açıklanan veri sonrası iyimserlik devam ederken, ABD'de açıklanan tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında, aylık yüzde 0.1 düştü, yıllık bazda ise tahminlerin altında yüzde 0.1 arttığı takip edildi. Federal Açık Piyasa Komitesi, iki günlük Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gidilmeyerek oy birliğiyle yüzde 0 - yüzde 25 aralığında bırakıldı. Bankanın Haziran ayı politika toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altını çizdi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin görünümünü sürdürmesi ile kurun aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,75, 6,72 ve 6,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,80, 6,82 ve 6,85 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Euro bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte yüzde -3,6 ile yüzde -3,8’lik beklenenden daha az daraldı. Geçtiğimiz gün ise Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı sürerken, TUİK verilerine göre açıklanan Mart ayı işsizlik oranı verisi 0,9 puan azalarak yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşirken, işgücüne katılma oranı yüzde 49,9 seviyesinden yüzde 48,4 seviyesine geriledi. Gün içerisinde, Türk Lirası tarafında dün yeni normalleşme adımları ve açıklanan veri sonrası gözlenen iyimserlik ile birlikte gün sonunda çaprazın yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,68 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,67, 7,65 ve 7,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,72, 7,74 ve 7,79 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Salı günü ABD’de zayıf veri akışı devam ederken, Euro bölgesi ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde -3,6 ile yüzde - 3,8’lik beklenenden daha az daralmasının parite üzerindeki sınırlı etkileri izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde dünkü büyüme verisi sonrasında zayıf veri akışı sürerken, ABD'de açıklanan tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında, aylık yüzde 0.1 düştü, yıllık bazda ise tahminlerin altında yüzde 0.1 arttığı takip edildi. Federal Açık Piyasa Komitesi, iki günlük Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gidilmeyerek oy birliğiyle yüzde 0 - yüzde 25 aralığında bırakıldı. Bankanın Haziran ayı politika toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altını çizdi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin görünümünü sürdürmesi ile kurun aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin görünümünü sürdürmesi ile paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1340 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,13 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1370, 1,1400 ve 1,1440 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1300, 1,1270 ve 1,1240 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Salı günü yatırımcıların bugün açıklanacak olan ABD enflasyon ve Fed faiz oranı kararına odaklanmaya devam ederken, küresel risk iştahında gözlenen gerilemenin Ons Altın’ın yukarı yönlü desteklendiği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Altın, Fed Haziran toplantısı öncesi Dolar’da gözlenen zayıflama ve risk iştahında devam eden gerileme ile birlikte dünkü yükselişini sürdürdüğü izlenirken, akşam saatlerinde Federal Açık Piyasa Komitesi’nin, Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gitmemesi ve ardından Fed Başkanı Powell’in açıklamaları doğrultusunda yükselişini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1729 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1737, 1749 ve 1760 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1712 ve 1702 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın ikinci işlem günüde Birleşik Krallık ve ABD’de zayıf veri akışı devam ederken, açıklanacak Fed kararı öncesi Dolar’ın sakin seyretmesi ile paritenin yükselişini dokuzuncu günde de sürdürdüğü takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise İngiltere’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, , ABD'de açıklanan tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında, aylık yüzde 0.1 düştü, yıllık bazda ise tahminlerin altında yüzde 0.1 arttığı takip edildi. Federal Açık Piyasa Komitesi, iki günlük Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gidilmeyerek oy birliğiyle yüzde 0 - yüzde 25 aralığında bırakıldı. Bankanın Haziran ayı politika toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altını çizdi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin görünümünü sürdürmesi ile paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini onuncu gününde de sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2660 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,26 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2700, 1,2750 ve 1,2820 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2600, 1,2540 ve 1,2480 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, küresel piyasalarda azalan risk iştahının Yen için destek oluşturması ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Çarşamba günü ise Japonya’da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında, aylık yüzde 0.1 düştü, yıllık bazda ise tahminlerin altında yüzde 0.1 arttığı takip edildi. Federal Açık Piyasa Komitesi, iki günlük Haziran ayı politika toplantısında fonlama faiz hedefinde değişikliğe gidilmeyerek oy birliğiyle yüzde 0 - yüzde 25 aralığında bırakıldı. Bankanın Haziran ayı politika toplantısının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gerektiği sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu ve Mayıs ayında istihdamda toparlama göründüğünün altını çizdi. Gün sonunda alınan karar ve azalan risk iştahı Yen için destek oluşturmaya devam ederken paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,40, 107,60 ve 107,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,80 ve 106,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın ikinci işlem gününde Suudi Arabistan Enerji Bakanı açıklamalarının Petrol fiyatları üzerindeki baskıları devam ederken, dikkatler OPEC toplantısı üzerindeydi. Çarşamba günü ise Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan verilere göre, ABD'nin ticari ham petrol stoklarında geçen hafta kaydedilen yaklaşık 8,5 milyon varillik artış petrol fiyatlarının düşmesine neden olurken, OPEC ve OPEC+’ın nisan ayında vardıkları günlük 9,7 milyon varillik petrol kesintisi anlaşmasını Temmuz ayının sonuna kadar uzatmaları küresel petrol fiyatlarının hızlı düşüşüne engel olduğu takip ediliyor. Takip edilen gelişmeler ile birlikte gün içerisinde, 40 – 42 bandı arasında hareket eden Brent Petrol’ün gün sonunda sınırlı yükselişini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 38,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,90, 42,00 ve 43,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38,80, 37,40 ve 36,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde beklenen Fed kararı öncesi küresel piyasalarda rallinin sona ermesiyle kurda ve Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler takip edilirken, Gram Altın’ında bu yükseliş sonucu yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlenmişti. Çarşamba günü ise oy birliği ile alınan Fed faiz kararı ve takip edilen açıklamalar sonrası kurda sınırlı dalgalanmalar devam ederken Ons Altın tarafında yükselişin sürdüğü gözlenmişti. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte Gram Altın’ın da Ons Altın’a benzer olarak yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 376 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 374 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 378, 380 ve 383 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 374, 372 ve 369 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı