Reel ekonomide endişe faktörleri vs. global piyasa iyimserliği

Reel ekonomide endişe faktörleri vs. global piyasa iyimserliği

Vakıf Katılım

Global piyasalarda hisse rallisi, tüm endişe faktörlerine rağmen devam ediyor. Koronavirüs senaryosunda en kötüsünün geride bırakıldığı algısı, ekonomilerin yeniden açılması ve ekonomilerde teşvik furyasının artarak devam ediyor olması bu iyimserlikte etkili oluyor. Büyük ekonomiler, pandeminin hasarlarını tecrübe ettikten sonra salgın ortadan kalkmamış olmasına rağmen “çok para kaybettikleri” için karantina önlemlerini gevşetiyor, kısmen kaldırıyor veya tamamen kaldırıyor. Avrupa’da durum biraz daha iyiye gitmiş olmasına rağmen ABD ve İngiltere açısından bakıldığı zaman da bir anlamda risk alınıyor.

 

Ekonomik teşvik furyası hem parasal açıdan hem de mali açıdan yeni önlemlerle devam ediyor. Fed ve İngiltere, negatif faiz konusunu ele alırken Fed getiri eğrisi kontrolünü de önlemler arasında değerlendiriyor. Avrupa’da da 750 milyar EUR’luk kurtarma paketinin içeriğine dair ayrıntılar ortaya çıkıyor, buna göre mekanizma hibe + düşük faizli kredi üzerinden işleyecek ve finansman da ortak borçlanma yoluyla olacak. Hibe mekanizması şu açıdan önemli; güneydeki PIGS (Portekiz, İtalya, Yunanistan, İspanya) borçluluk açısından sürdürülebilir bir durumda değiller ve kurtarma paketlerinin geri ödemesinin olması ilerleyen dönemlerde yeni zorluklar demek. Kuzey, güneyi sırtında taşımak durumunda ama pandemi gösterdi ki AB içindeki birlik ekonomik ve siyasal farklılıklar nedeniyle gevşeme yolunda ilerliyor. Her bir ekonomik gösterge ve mevcut koşullar yeni bir krizin şartlarını oluşturacak nitelikte.

 

ABD, Çin’i istediği şartlarda masaya oturtabilmek amacıyla hareket alanını kısıtlama çalışmalarına devam ediyor. Çok bacaklı ticaret savaşında, asıl önemli safhalar halledilmesi en zor safhalar… Teknoloji, özellikle yeni dünya düzeninde en önemli rekabetçi avantaj sahası ve Çin’in ucuz işgücü maliyeti ve teknoloji transferi olanaklarıyla bu düzende rekabetçi avantajı elde etmesi ticaret savaşının ana konusu… En basit şekliyle, aynı içeriğe sahip iki paket var ve biri daha ucuz... Pandemi, ticaret savaşına ara verdirtmedi, aksine Trump yönetimi bu süreçte koşulların olgunlaşmasını bekledi ve atağa geçti. Çin’in pandemi sürecindeki dezenformasyon ve küresel sorumluluğu da bu tutumun destek bulmasına imkan veriyor. Bu işin bir bacağı, Çin’deki üretimi ABD’ye nakletmek ve Çin’den yayılan bu virüs ve ABD’deki artan işsizliğin düşürülmesi gereği Trump’ın bu konuda ABD’li şirketlere daha fazla baskı yapmasını beraberinde getirecek. Çin’i uluslararası alanda zorlamak amacıyla da Hong Kong, Doğu Türkistan, Tayvan gibi kartlar oynanıyor ve Çinli yetkililere getirilmesi planlanan yaptırımlar bu işte nihai amaca giden birer araç olacak. Çin’in Hong Kong ve Macau gibi önemli ekonomik faaliyet ve ticaret merkezleri üzerindeki kontrolünü artıracak olan ulusal güvenlik yasası tam da bu nedenle Trump’ın tepkisiyle karşılaşıyor. Çünkü Hong Kong özel ticaret statüsüne sahip ve Pompeo’nun dün dediği gibi artık ABD Hong Kong’un Çin’den özerk olduğunu kabul etmeyecekse Çin’e dair kısıtlar burası için de geçerli olacak. Pandemi sonrası dönemde evrim geçirerek ulusal çıkarları öne çıkartacak olan küresel ticaret için hiç iyi bir gelişme değil bu

Kaynak Tera Menkul
Hibya Haber Ajansı