Powell sunumu ve konuşması

Powell sunumu ve konuşması

Vakıf Katılım

 

ABD

“Powell Sunumu ve Konuşması”

Fed Başkanı Powell, 19 Mayıs Salı günü TSİ ile 17.00’de Bankacılık Komitesine sunumunu gerçekleştirecektir. Virüs kaynaklı ABD ekonomisi durma noktasına gelirken Fed sınırsız ve bedava para imkanı ile ekonomiyi tekrar canlandırmak için çabalamaktadır. Son günlerde ise sıfır faiz politikasının bu çaba için yeterli olmayacağı görüşü hakim olurken, piyasa katılımcıları Fed’i negatif tartışmalarına çekmektedir. Başkan Powell ise negatif faizi düşünmediklerini açıkça belirtirken, bankacılık komitesi sunumunda da benzer sorunun gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sefer konuya ilişkin daha açıklayıcı ifadelerde bulunabilir. 19 Mayıs sunumu sonrasında Fed Başkanı Powell’ın 21 Mayıs Perşembe günü TSİ ile 21.30’de konuşması olacaktır.

AVRUPA

“Alman ZEW endeksi”

ZEW endeksi corona virüsü nedeni ile Nisan ayında gördüğü 28,2 seviyesi ile ekonomik hasarın etkisinden yavaş yavaş çıktığına ilişkin ilk sinyal gelmiştir. Fakat bunun kalıcılığı konusunda bir şeyle söylemek için henüz erken olabilir.  Mayıs ayı için açıklanacak veri içinde virüsün etkilerinin nasıl evrildiğini gösterecektir.

“PİYASANIN ROTASI”

Fed başkanı Powell Negatif Sinyale Yeşil Işık Yakacak (Mı)?

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 4,836,717 – tedaviye pozitif cevap veren 1,786,875 – ölü sayısı 318432 kişiye ulaşmıştır.  Aşı çalışmalarının klinik deneylerinde olumlu sonuçlar alındığı haber akışı pozitif şok etkisi yaratırken, en kötüsünün geride kaldığı algısı etkin olmaktadır.

Bugün günlerden Fed Başkanı Powell olacaktır. Powell’ın bankacılık komitesi sunumu virüs gölgesinde Fed’in para politikasına ışık tutacaktır. Özellikle sıfır faiz politikasında ekonomiyi kurtarmaya çalışan Fed’in negatif faiz yaklaşımına ilişkin sinyalleri takip edeceğiz. Soru cevap kısmının en önemli bölümü negatif faiz düşünüyor musunuz? Nasıl uygulanacak? Gibi detay ve zorda bırakacak sorular olması beklenebilir. Powell ayrıca büyüme endişeleri, resesyon ve Fed’in gerektiği zaman genişleyici para politikası uygulayabileceğini vurgulaması beklenebilir.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 2850 seviyesi üzerinde 2939 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 2850 seviyesi üzeri referans olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6996 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1737 seviyesi ile 7 yılın zirvesinden gerilemektedir, güçlü Dolar temasında bir miktar gevşeme bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.88 seviyesi ile 6.90 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 586.038 seviyesi ile 600 seviyesi altına geçmiştir.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %1.60 değer kazancı ile aylık bazda öne çıkmaktadır.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 150,593 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,171 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 1,650,135 kişiye ulaşmıştır. Ölü sayısında azalma devam ederken, vaka sayısı inişe geçmiştir. 23-24-25-26 Mayıs2ta 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

 

Yurt içi piyasalar 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeni ile kapalı olacaktır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkarak milli mücadele ve Cumhuriyet yolunda attıkları adımlar için minnettarız. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı