BeiDou, 5 arayüz denetim belgesini açıkladı

BeiDou, 5 arayüz denetim belgesini açıkladı

Vakıf Katılım

Çin BeiDou Küresel Navigasyon Uydu Sistemi'nin web sitesinde dün 5 çeşit hizmetle ilgili arayüz denetim belgeleri yayınlandı. Dünya genelinde işletmelerin BeiDou ürünlerini takip etmeleri, kullanmaları ve araştırma çalışmalarına katılmaları amaçlanan projede hedefin BeiDou ürünlerinin daha iyi şekilde tüm sektörlere hizmetler sunması olduğu bildiriliyor.

Çin Uydu Navigasyon Sistemleri Yönetim Ofisi Başkanı ve BeiDou Uydu Navigasyon Sistemi'nin basın sözcüsü Ran Chengqi dün Beijing'de düzenlenen basın toplantısında, BeiDou sisteminin konumlandırma, navigasyon ve zamanlama, kısa mesaj iletişimi, uluslararası arama-kurtarma dahil 7 kategoride hizmetler sunabildiğine işaret ederek, daha önce açıklanan belgeler temelinde dün 5 arayüz denetim belgesi daha açıklandığını belirtti. Böylece BeiDou'nun 7 kategori hizmetlerle ilgili tüm arayüz denetim belgeleri açıklanmış oldu.

Sözcüye göre, BeiDou sisteminin esas parçalarının tamamı Çin üretimidir. BeiDou sistemine ait 28 nano navigasyon çipinin seri üretimine geçildiği şu günlerde, bir sonraki aşamada 22 nano çipin de pek yakında seri üretime geçilmesi bekleniyor. Uluslararası standartlarda ileri seviyede bulunan navigasyon çiplerine sahip BeiDou'nun işlevleri bugün çoğu akıllı cep telefonu tarafından destekleniyor.

Sözcü Ran Chengqi, 2025 yılına kadar dünya halklarının BeiDou sisteminin sağladığı milimetre düzeyindeki konumlandırma hizmetinden yararlanabileceğinin müjdesini verdi.

Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı