BIST100 Endeksinin 100 Bin üzerindeki seyri önemli olacak

BIST100 Endeksinin 100 Bin üzerindeki seyri önemli olacak

Vakıf Katılım

Geçtiğimiz hafta gerek global piyasalardan ayrışan gerekse paralel olarak takip ettiğimiz fiyat hareketi ile endeks 100 Bin üzerindeki denemeleri gerçekleştirdi. Haftayı ise 99.768 puanla %0,58 yukarıda bitirdi. İşlem hacmi ise geçtiğimiz hafta Cuma günü 11,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Global piyasalarda yeniden açılmaların getirdiği pozitif hava ile endekste bu havaya paralellik gösteriyor. Bu nedenle endeksin pozitif hareketini sürdürebilmesi adına 100 – 102 Bandı aralığındaki kalıcılığı önemli olacak. Diğer yandan hafta sonu iki kurumun Türk Lirası cinsinden işlemlere yönelik askıya alma haberine karşılık, Kredi Derecelendirme Kuruluşlarından Moody’s ve Fitch’in Türkiye ekonomisine dair vermiş olduğu olumlu mesajların etkisi ile Dolar/TL cephesinde önemli bir etkinin oluşmadığı gözleniyor. Asya saatleri diliminde 6,87 seviyesine kadar geri çekilen kur anlık olarak 6,89 seviyesi üzerinde işlem görüyor. Bugünkü veri takvimi sakin. Fakat haber başlıklarındaki detaylar ve Kabine toplantısı sonrası gelecek açıklamalar yakından takip edilecek.

 

Yurtdışında ise hafta sonu Fed Başkanı Powell’ın umut verici açıklamaları ile endekslerin yeni haftaya pozitif başlamasını destekledi. Yeniden açılmaların ardından vaka sayılarındaki artış ile ikinci dalga ihtimali ile geçtiğimiz hafta sert satışlara maruz kalan endeksler hafta sonuna doğru bu kayıplarını toparlamaya gitti. Bu sabahta Asya piyasalarında pozitif bir hava var ve vadeliler cephesinde de benzer şekilde alıcılı tablonun hakim olduğu görülüyor. Bu sabah Japonya’dan 1.çeyrek dönemine yönelik gelen ekonomik büyüme verisi %3,4 oranında yıllık bazda daralma yönünde gerçekleşti. Son iki çeyrek döneminde daralan Japonya ekonomisi teknik olarak resesyona girdi. Gelen bu verinin Yen ve Nikkei endeksi üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığı görülüyor. Emtialarda ise ons altın 1763$ ile 2012 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Virüsün dışında gelişen ABD-Çin arasındaki gerilim ile güvenli liman talebi gören ons altında bu gerileme dair haber akışları önemli olacak. Petrol fiyatları ise toparlanma eğilimini sürdürüyor. Ham petrol 30$ ile 16 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Artan talep ve arz kesintilerinin etkisi ile petrol fiyatları toparlanırken, ABD – Çin arasındaki tansiyon fiyatların seyrini sürdürebilmesi adına önemli olacak. Diğer yandan bu iki günlük süreçte Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilanından sonra ilk kez toplanması bekleniyor. Verilecek mesajlar ve ülkelere tanınan haklara dair gelişmeler piyasaların odağında olacak.

BIST100 Endeksinin 100 Bin üzerindeki seyri önemli olacak…

Manşette Öne Çıkanlar

 

  • ABD'de Kongre üyeleri ve yetkililer, tedarik zincirlerini veya operasyonlarını Çin'den taşıyan Amerikan şirketlerine vergi indirimleri sağlanmasını içeren bir teklif üzerinde çalışıyor.

 

  • Japonya ekonomisi 1.çeyrek dönemde yıllık bazda %3,4 oranında daralma kaydetti. 2019 yılı 4.çeyrekte %7,3 ve 2020 yılının ilk çeyreğindeki daralma ile Japonya teknik resesyona girdi.

 

  • Fed Başkanı Powell, Covid-19 aşısının zamanlamasına bağlı olarak ABD'nin ekonomik toparlanmasının 2021 yılının sonuna kadar uzayabileceği konusunda uyardı.

 

  • Moody's, Türkiye Varlık Fonu’nun 3 kamu bankasına sermaye enjekte etme kararına yönelik, Sermaye artırımı, bankaların zararları sindirme kapasitelerini ve likiditelerini güçlendirecek, giderek zorlaşan faaliyet ortamında kredi profilleri üzerinde oluşan baskıyı yönetmelerine yardım edeceğini dile getirdi.

 

  • Fitch Ratings analisti Winslow, Türkiye'nin göreceli olarak düşük borç seviyesi ve finansal piyasa türbülansını başarı ile atlatmasının kredi notunun cari koronavirüs ve kur gerilimlerine  dayanmasına yardım ettiğini bildirdi.

 

  • Clearstream Banking ve Euroclear Bank, 18 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere ortak iletişim platformu Bridge üzerinden Türk Lirası cinsinden işlemlerini askıya alma yönünde ortak karar aldı.

 

  • Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Bir terslik olmaz ise 28 Mayıs gibi iç turizm hareketiyle turizm başlayacağını dile getirdi.

 

  • Bugün Kabine Toplantısının yapılması bekleniyor.

 

  • Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı