Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Vakıf Katılım

ABD’de fiyatlamalar: Kısıtlamalarla ekonomide toparlanmanın sekteye uğrayabileceği yönündeki endişelerle negatif seyir izledi

Dün ABD piyasaları, vaka sayılarında görülen artış sebebiyle yeniden devreye alınan kısıtlamaların ekonomideki toparlanma görünümünü sekteye uğratabileceği yönündeki endişelerle satıcılı seyir izledi. ABD'nin California eyaletinde de Kovid-19 vakalarındaki artış nedeniyle restoran, bar ve sinema salonu gibi işletmelerde kapalı mekan faaliyetlerinin durdurulması talimatı verildi. Nasdaq endeksi %2,13 düşüşle 10.390,84 puan seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,94 değer kaybıyla 3.155,22 puana geriledi. Dow Jones endeksi ise %0,04 artışla 26.085,80 puandan kapandı. Sektörler cephesinde, teknoloji sektörü hisselerinin satıcılı seyir izlediği takip edildi. Dün ABD’de bilanço sezonu Pepsi ile başladı. Şirketin 2Ç20 dönemine ilişkin satış gelirleri ve net karı beklentileri aştı. Şirketin hisse başına karı 1,32 dolar ile 1,25 dolarlık beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Avrupa’da fiyatlamalar: Devam eden aşı gelişmeleri ile artıda kapandı

Dün Avrupa piyasaları, Amerikan Gıda ve Eczacılık Dairesi (FDA), iyi gelişme gösteren Pfizer ve BioNTech’in iki aşısına “Fast Track” statüsü vermesi ile alıcılı seyir izledi. FDA “Fast Track” statüsü acil durumlarda önemli ilaçların insanlara ulaşma süresini kısaltıyor. Ayrıca politika iyimserliği ve şirket karlarına ilişkin beklentiler de piyasalardaki pozitif atmosferi destekledi. Bu doğrultuda, CAC 40 ve FTSE 100 endekslerinde kazançlar %1’i aşarken, DAX endeksi %0,80 yükseldi. Sektörler tarafında ise, genel olarak tüm sektör hisselerinin alıcılı seyir izlediği günde, temel kaynaklar sektörü hisseleri %2,2 yükseliş ile en çok değer kazananların başında geldi.

Asya’da fiyatlamalar: ABD-Çin ilişkilerinde artan tansiyon ve büyüme endişeleri ile satıcılı seyir izliyor

Bu sabah Asya piyasalarında, hem Washington yönetiminin Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki genişleme iddialarını reddetmesi hem de Singapur ekonomisinin 2Ç20’de yıllık bazda %12,6 daralarak resesyona girmesi sonucu öne çıkan büyüme endişeleriyle satıcılı seyir görülüyor. Bu doğrultuda, Hang Seng endeksi %1,72 gerilerken, Shangai ve Nikkei endekslerinde de kayıplar %1’in üzerinde. KOSPI ve S&P ASX 200 endeksleri de sırasıyla %0,66 ve %0,60 düşüşle kaydediyor.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı