Geçtiğimiz haftaya nazaran risk iştahındaki düşüş dikkat çekiyor

Geçtiğimiz haftaya nazaran risk iştahındaki düşüş dikkat çekiyor

Vakıf Katılım

Yatırımcıların koronavirüs vaka sayılarındaki artış, tedbirlerin yeniden devreye alınmasının ekonomiye olası etkilerini değerlendirmesi ve ABD-Çin arasındaki gerilime odaklanmasıyla endeks bu hafta zayıf bir görünüm sergiliyor. Ayasofya’nın ibadete açılma kararı sonrasında Avrupa ile ilişkiler takip ediliyor. Endeks bir önceki kapanışa göre 658 puan gerilerken, toplam işlem hacmi 23,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz haftalara göre düşen işlem hacmi jeopolitik ve siyasi risklerin risk iştahını zayıflattığına işaret ediyor. 117,000 puan destek olarak takip edilirken, 120,000 seviyesi direnç noktası konumunda bulunuyor. Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler gündemdeki yerini korurken, jeopolitik riskler ve bölgesel ilişkiler yatırımcıların takibinde olacak. ABD Perakende Satış verisi ve Avrupa Merkez Bankası toplantısı gündemde diğer öne çıkan veri başlıkları arasında yer alıyor.

 

 

USDTRY… Yatay Seyrini Sürdürdü… Dolar TL kuru dar bir bant içerisinde fiyatlanmaya devam ediyor. Dolar gelişen piyasa ülke para birimleri karşısındaki değer kazanırken TL en çok direnç gösteren para birimlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Haftanın dördüncü işlem günü öncesinde Dolar TL kuru 6.85 seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor.

 

 

EURTRY… Euro Global Bazda Güçlü Görünüm Sergiliyor… Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu toplantısı öncesinde Euro neredeyse bütün para birimleri karşı güçlenmeye devam ediyor. 7.83 seviyelerine kadar yükselen Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde bir miktar geri çekilerek 7.81 seviyelerinde kalıcı olma çabası içerisine girdi.

 

 

EURUSD… Avrupa Merkez Bankası’nın Toplantısı Bekleniyor… ABD'de tüketici fiyat endeksi Haziran'da aylık % 0.6, yıllık %0.6 artış kaydetti. Böylece 2012 yılından beri en büyük artış kaydedildi. Dolar endeksi majör para birimleri karşısında yatay seyrederken, Euro global bazda değer kazanmaya devam etti. Dün 1.1450 seviyesinin üzerini test eden Euro Dolar paritesi bu seviyelerde kalıcı olamayarak kazançlarının bir kısmını geri bırakarak 1.14 seviyelerine geriledi. Bugün piyasalar Avrupa Merkez Bankası toplantısını takip edecek.

 

 

XAUUSD… Güvenli Liman Niteliğiyle Öne Çıkıyor… Koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve öncü merkez bankalarının parasal genişleme konusundaki güvercin tutumları altın fiyatlarını 1800 $ seviyeleri üzerinde kalmasına destek oluyor. Belirsizliğin devam ettiği mevcut şartlarda yatırımcılar güvenli liman niteliğindeki altına sığınıyor.

 

 

GAUTRY… Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buluyor… Dolar TL kurundaki sakin seyre karşılık olarak altının ons fiyatındaki yükselişten destek buluyor. Dolar TL kurunun altının yükselişe momentumuna destek vermesiyle gram altının yeniden 400 TL seviyelerini geçme çabası içerisinde olması beklenebilir.

 

 

BRENT… OPEC Üretim Kısıntısını 2 Milyon Varil Azalttı… ABD ham petrol stoklarındaki düşüş ve OPEC+ koalisyonunun üretimde kısıntıya gideceği beklentisiyle bir miktar yükselen petrol fiyatları yeni işlem gününde yataya yakın seyrediyor. OPEC’in 20. Ortak Bakanlar İzleme Komitesi toplantısı sonrasında ham petrol üretim kesintisini günlük 2 milyon varil azaltma kararı alındı. Diğer taraftan ise koronavirüs vaka sayılarındaki artış ekonomiye ilişkin endişeleri belirginleştirirken, petrol ve enerji talebine yönelik belirsizlikler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

 

 

SP500… Aşı İyimserliğiyle Son 1 Ayın Zirvesine Tırmandı… Koronavirüs vaka sayılarındaki artışa rağmen aşı ve tedaviye yönelik iyimser beklentiler ABD hisse senedi piyasalarını yukarı taşıdı. S&P 500 endeksi kısa bir süre de olsa bu yılki kayıplarını silerek artıya geçti. Sonrasında ABD ve Çin arasındaki gerilime odaklanılmasıyla yükselişler sınırlı oldu. Yeni işlem gününde vadeli işlemler dünün aksine eksi bölgede seyrediyor.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı