Çin, AB ve İngiltere’de PMI endeksi, ekonomiye güveni tazeledi

Çin, AB ve İngiltere’de PMI endeksi, ekonomiye güveni tazeledi

Vakıf Katılım

Dünyanın başı çeken ileri ülkelerinde endüstri, yeniden büyüme belirtileri gösteriyor. Çin'de, Euro Bölgesi’nde ve Büyük Britanya’da ekonomik göstergeler net biçimde pozitif bir durumu gösteriyor.
 
Çin İstatistik Ofisi'nin imalat sanayii için net bir düzelme ortamı gösteren ‘satınalma yöneticileri endeksi’ (PMI), söz konusu düzelme trendini açıkladıktan sonra, ekonomi dergisi Caixin de bu gidişi doğruladı. Caixin’in, daha çok küçük ve özel endüstri işletmelerine odaklı endeksi, temmuz ayında 52,8 puanla bir önceki ayın 51,2 endeksinin epey üzerine çıkmış görünüyor. Böylece finans piyasalarında dikkatle izlenen konjonktür göstergesi, büyüme sınırı olan 50 puanın daha da üzerine çıktı.
 
Çin’de ekonomik göstergeler, sınır oluşturan eşiğin şimdiden üzerine tırmanmışken; Avrupa’da Euro Bölgesi hala bir ölçüde ayak sürmesine karşın temmuz rakamları yüzleri güldürdü. Piyasa Araştırmaları Enstitüsü IHS Markit’e göre Euro Bölgesi bu ayda 4,4 puan yükselerek 51,8 oldu; dolayısıyla da korona krizinin başından bu yana ilk kez büyüme alanına geçti. Nitekim endeks, pandemi yüzünden nisan ayında 33,4’lük bir rekor dipten sonra üç aydır büyüme trendine girip temmuzda da büyüme eşiğini aştı.
 
Euro Bölgesi ülkelerinden Fransa’nın da bir ölçüde toparlanma eğilimine girdiği söylenebilir. Ancak olgular, küresel gidişte korona krizinden sonra ilk toparlanan ülkenin Çin olup diğer bazı ülkelerin de ekonomik düzelme belirtileri gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı