Enflasyonda dönemsel ve özel etkilerin riski artırdığını düşünüyoruz

Enflasyonda dönemsel ve özel etkilerin riski artırdığını düşünüyoruz

Vakıf Katılım

Türkiye’de Haziran ayı enflasyonu, Cuma günü açıklanacak. Beklentimiz Haziran ayında aylık enflasyonun %0,6, yıllık enflasyonun ise %12 seviyesinde gerçekleşmesi yönündedir.

 

Merkez Bankası’nın da geçtiğimiz hafta faizleri sabit tutma kararına dayanak oluşturan enflasyon risklerinin bir adım daha öne çıktığını düşünmekteyiz. Dönemsel olarak ve pandemi koşullarıyla beraber gıda fiyatlarındaki artış ve Covid-19 etkisiyle birim maliyetlerdeki artış eğilimi enflasyonun eğilimini yukarıya doğru kaydırmıştır. Bu dönemde enflasyon artışını sınırlayan unsurlar olan petrol fiyatlarındaki düşüş ve düşük talep etkisinin ise değişen koşullardan dolayı arka plana geçtiğini düşünüyoruz. Kredi faizlerinde sağlanan düşüş ile beraber desteklenen talep koşullarının özellikle ilgili özel tüketim kalemlerinde fiyat artışlarına sebep olması beklenen bir unsurdur. Bu kapsamda Mayıs ayında %11,4 seviyesinde gerçekleşmiş olan yıllık enflasyonun Haziran ayında %12 seviyesine yükselmesini bekleriz.

 

Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK

 

Merkez Bankası’nın gevşeme döngüsünü devam ettirebilmesi için yılın ikinci yarısında enflasyonda düşüşün hız kazanması gerekmektedir. Bu aşamada da negatif reel faiz pozisyonumuzun döviz girişini sınırlayıcı etkileri hesaba katılmalıdır. Haziran PPK’sında alınan kararları majör bir politika değişikliği olarak görmüyoruz, ancak enflasyon riskleri yukarı eğimli kalacaksa bu da Merkez Bankası’nın faiz indirmek için fazla yerinin kalmadığını ve sona yaklaşıldığını göstermektedir. Bu ayın sonunda açıklanacak olan Enflasyon Raporu’nda beklenen enflasyona dair yukarı revizyon görme ihtimalimiz bulunmaktadır.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı