Tesla'yı Çin'de başarıya götüren ortak

Tesla'yı Çin'de başarıya götüren ortak

Vakıf Katılım

Tesla, özellikle salgın sonrası elektrikli otomobil dünyasına hâkim olmak için Çin pazarında başarılı olmak istiyor. Bloomberg haber sitesinde 13 Temmuz 2020'de çıkan haberde şirketin Çin pazarında attığı kritik adımlara ve üretimi yerelleştirme sürecinde seçtiği Çinli ortağa dikkat çekiliyor.

Bunu gerçekleştirmek için Elon Musk'ın, bir zamanlar Apple'in MacBook dizüstü bilgisayarlarının ömrünü uzatmasına yardımcı olan bir pil mühendisine yöneldiği belirtiliyor.

Bu mühendis 52 yaşındaki Zeng Yuqun.

Zeng, Contemporary Amperex Technology (CATL) şirketini on yıldan kısa bir süre içinde Çin'in batarya şampiyonuna dönüştürdü. Zeng aynı zamanda Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı üyesi.

CATL ürünleri hemen her büyük küresel otomobil markasının araçlarında yer alıyor ve bu aydan itibaren Tesla'nın Shanghai'daki yeni fabrikasında üretilen elektrikli otomobillere de güç verecek. CATL yapımı bataryaların, Palo Alto merkezli Tesla'ya Çin pazarında büyük avantajlar getireceği belirtiliyor.

Daha da önemlisi, BloombergNEF'e göre, Zeng'in Tesla'ya daha ucuz hammadde karışımı kullanan ve diğer yaygın paket türlerine göre yaklaşık yüzde 20 daha düşük maliyetli lityum-demir fosfat (LFP) piller tedarik etmesi bekleniyor.

CATL için bu işbirliği çok önemli bir zamanda geliyor. SNE Research'e göre, salgın ve diğer bazı unsurlardan dolayı Çin'de otomobil alımları düştüğü için, pil satışları 2020'nin ilk beş ayında neredeyse üçte bir oranında düştü. Çin Otomobil Üreticileri Birliği 10 Temmuz'da elektrikli otomobil satışlarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 38 oranında azaldığını açıkladı.

Elektrikli otomobilde kilometre taşı

CATL daha önce bir otomobile 16 yıllık kullanım ömrü boyunca 2 milyon kilometre (1,24 milyon mil) güç sağlayabilecek bir batarya üretebileceğini duyurmuştu. Batarya değişimi, tüketicileri elektrikli araç satın almaktan alıkoyan önemli bir sorun olarak görülmektedir.

Mayıs ayında CATL ve Tesla'nın, Shanghai fabrikasında üretilen Model 3 sedanlarda bu yıl veya gelecek yılın başında kullanılması beklenen düşük maliyetli, milyon millik bir batarya üzerinde çalıştıkları bildirildi.


 

Tesla tedarik zincirini yerelleştiriyor

Şubat ayında CATL, Tesla ile iki yıllık bir pil tedarik anlaşması imzaladı. Tesla, oldukça rekabetçi Çin pazarında arabalarını daha uygun fiyatlı hale getirme çabalarının bir parçası olarak tedarik zincirini yerelleştiriyor. Reuters'e göre 2019 sonu itibariyle Tesla'nın Shanghai yapımı elektrikli araçlarına takılan parçaların yaklaşık % 70'i ithaldi. Yerelleşme çabası kapsamında, yerel olarak üretilen soğutma borularının yıllık üretim kapasitesinin 150 binden 260 bin sete çıkarılacağına dair haberler de medyaya yansımıştı.

Ocak 2020'de Tesla, yılda 500 bin araçlık üretim tesisi haline getirmeyi amaçladığı Shanghai fabrikasında monte edilen Model 3 sedanları teslim etmeye başladı.

Çin'in yeni enerji otomobillerinin bu yılki satış hacminin 2019 seviyesinin yüzde 80 ila yüzde 90'ına ulaşması bekleniyor. Ries Strategy Positioning Consulting'in son raporuna göre, yeni koronavirüs salgını ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik aşağı yönlü baskı sektörü büyük ölçüde etkiledi.

Elektrikli araç satış hacmi ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 düşerken, ekonomik faaliyetlerde toparlanmanın ve Tesla'nın Çin'deki Model 3 üretimini yerelleştirilmesinin, olumsuz etkileri önlemeye ve yılın geri kalanında satışları canlandırmaya yardımcı olması bekleniyor.


Çin Uluslararası Radyosu


Hibya Haber Ajansı