ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Vakıf Katılım

Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD tarafında yoğun bir ekonomik takvim vardı. Hisse senedi endekslerinde ise Nasdaq %1’in üzerinde değer kazanırken S&P 500 ve Dow Jones gün boyu ekside işlem görmesine rağmen kapanışa yakın gelen alımlarla artı bölgeye geçmeyi başardı. ABD’de Haziran ayına ait kişisel gelir kalemi %0.6 gerileme beklentisine karşılık %1.1 gerilerken kişisel harcamalar ise %5.6 ile beklentilerden fazla artmış. Avrupa tarafında ise yıllık ve çekirdek enflasyon beklentilerden daha iyi açıklanırken büyüme rakamlarında ise beklentilerden daha fazla bir gerileme söz konusu. ABD tarafında bilanço açıklamaları devam ederken başta Exxon ve Chevron’un kötü gelen bilanço açıklamaları sonrasında endeksler kapanışa yakın bir süreye kadar satış baskısı altında kalmasına neden oldu. Hem Dow Jones hem de S&P 500 endeksinde enerji sektörü %2’ye varan kayıpla en çok değer kaybeden sektörler konumunda.

Exxon Mobile 2. Çeyrekte 32 milyar dolar gelir elde ederken bir önceki yılın aynı döneminin yarısında kaldı. Şirket hisse başına 70c kayıp açıklarken beklenti 62c kayıp seviyesindeydi. Hem gelirde hem de hisse başına rakamlarda oldukça kötü bilanço açıklayan şirket korona virüs salgınının ekonomik hasarının 3. Çeyrekte de devam edeceğini ancak yeni borç üretmeyeceklerini açıkladı. Şirket tarihin en kötü çeyreklik performansını açıklarken dün normal seansı 41.87 seviyesinden sonlandıran XOM.US hisseleri seans açılışında $41 seviyesinin altına gelse de kayıplarının büyük bir kısmını geri almayı başardı ve işlem gününü 41.80 seviyesinden sonlandırdı. Chevron ise hisse başına 90c kayıp beklentisine karşılık $1.59 kayıp açıkladı. Pandemi döneminde petrol talebinin azalması nedeniyle fiyatlarda görülen geri çekilmeye paralel olarak küresel üretimde de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %3’e yakın bir azalma var. 2. Çeyrekte satış gelirleri 16 milyar USD’ye yaklaşırken Venezuela’da yapılan yaklaşık 3 milyar USD’lik yatırım da belirsizlik ortamında şirketin bilançosunu olumsuz etkileyen nedenler arasında. Dün normal seansı %4 kayıpla $86.27 seviyesinden sonlandıran CVX.US hisseleri beklentilerden de kötü gelen bilanço sonrasında işlem gününü %4’e yakın kayıpla $83 seviyesinde sonlandırdı.


Enerji sektöründeki satış baskısına rağmen dün beklentilerin oldukça üzerinde bilanço açıklayan Apple endeksin yukarı yönlü hareketinde en önemli rolü üstlenmiş durumda. Apple %10 primle endeks içerisinde en çok değer kazanan hisse konumunda. Endeks içerisinde en yüksek ağırlığa sahip 2. Hisse olan Öicrosoft ise +0.60’a yakın primle işlem gördü ve 205 seviyesinden haftayı kapattı.


Avrupa tarafında ise genel olarak satış baskısı hakimdi, DAX %0.55 değer kaybederken İngiltere ve Fransa hisse senedi endekslerinde de %1.5 seviyelerinde kayıplar izlendi. Gelecek hafta hem Avrupa hem de ABD tarafında takip edilecek PMI rakamları ile birlikte ABD tarafında açıklanacak olan ADP ve tarım dışı istihdam verisi piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı