Yellen:

Yellen: "Küresel sorunlar karşısında Çin'le iş birliği yapmalıyız"

Vakıf Katılım

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel sorunlar karşısında Çin’le iş birliği yapmak istediklerini söyledi.

Yellen dün ABD-Çin İş Konseyi’nin (USCBC) yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticareti geliştirmeyi amaçlayan USCBC yönetim kurulu üyeleri arasında FedEx, Pepsi, Walmart ve Ford gibi uluslararası firmaların CEO’ları yer alıyor.

CNN’de yer alan habere göre Yellen’in ifadesi, ABD’li yetkililerin, dünyanın birinci ve ikinci büyük ekonomileri olan ABD ile Çin arasındaki gerginliği gevşetmek için çaba gösterdiklerini gösteriyor.

Politico internet sitesinde yer alan haberde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in gelecek hafta Beijing’i ziyaret edebileceği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, söz konusu habere dair “Verebileceğim bir bilgi yok” dedi.

Çin’in Washington Büyükelçisi Xie Feng 7 Haziran’da USCBC tarafından göreve yeni başlaması nedeniyle organize edilen etkinlikte bir konuşma yaptı.

Xie, Çin-ABD ilişkisinin istikrarının korunması ile her iki ülkenin kendi çıkarlarının korunması arasında bir çelişki bulunmadığını söyledi.

Xie, Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin iyi veya kötü olmasının, firmaların yatırım dahil çeşitli faaliyetlerini çok etkilediğine dikkat çekti.

Xie, “Ortam iyiyse herkes ticarete odaklanır; kötüyse sanayi ve ticaret çevresi bundan en büyük zararı görür. Bu hepimizi ilgilendirir. Dolayısıyla ortak çıkarları korumak, serbest ticareti korumak ve küresel sektör zinciri ve tedarik zincirinin istikrarını savunmak için elimizden geldiğinde çaba göstermeliyiz. Herkesin pragmatik bir tavırla Çin’le iş birliği yapmakta ısrar etmesi, ekonomik sorunların siyasallaştırılmasına karşı çıkması gerekiyor.” diye konuştu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

  Hibya Haber Ajansı