İngiltere büyüme rakamları takip edilecektir

İngiltere büyüme rakamları takip edilecektir

Vakıf Katılım

Küresel piyasalarda koronavirüs vakalarının 10 Milyonu aşması ile beraber tedirginlik yeniden fiyatlama üzerinde etkili oldu. ABD’de Teksas, Arizona ve Florida gibi eyaletler etkisi altına alan Covid-19 Pandemisi geçtiğimiz hafta yaşanan risk alma iştahındaki daralmanın bu haftada devam etmesine işaret ediyor. Zira geçtiğimiz haftasonu Çin’de açıklanan şirjket karlarının Kasım ayından bu yana ilk kez aylık artış kaydetmesine ragmen salgının finansal aktivitide üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik beklentiler yeniden gündeme geldi. Nitekim Çin Merkez Bankası (PBOC), pandemi ile beraber piyasalar enjekte ettiği likiditenin doğru uylandığını tespit ederken, reel ekonomiyi güvence altına almak için yeni teşvik paketlerin ele alınabileceği mesajını verdi.  Bunun dışında pandeminin etkisi altına kalan İngiltere’de de; Merkez Bankası varlık alım program yoluyla tahvil faizlerini kontrol altında tutmayı amaçlar iken, son gelen veriler borçlanma seviyelerine ilişkin kaygıları beraberin getirdi. Bunun dışında Euro Bölgesi’nde açıklanan ekonomik güven endeksinde piyasa beklentisi 80 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde olmasına ragmen 75.7 seviyesinde açıklandı. Piyasa beklentisini karşılayamamasının yanı sıra son aylara göre ılımlı bir toparlanma içerisinde olması dikkatleri çekti. Bununla beraber geçtiğimiz gün Avrupa cephesinde takip edilen Almanya Tüketici Fiyat Endeksi rakamları; aylık bazda yüzde 0.3 beklentilere karşın yüzde 0.6, yıllık bazda ise; yüzde 0.6 beklentilere karşın yüzde 0.9’luk artış yaşandı. ABD cephesine bakılacak olursa geçtiğimiz gün açıklanan Askıdaki Konut Satışları yüzde 18.9 artış beklenmesinin yanı sıra yüzde 44.3 seviyesinde artış görüldü. Hafta başlangıcı ile beraber veri setlerinde oluşan pozitif tablo sonrasında piyasalarda iyimserlik hakim oldu. Ancak özellikle Covid-19 salgınında son günlerde yaşanan vaka sayılarıdna artış iyimserliğin sınırlı kalmasına neden oluyor. O yüzden bu süre zarfında gerek ekonomi veri setlerindeki görünüm gerek salgına yönelik gelişmeler piyasalarda olağanüstü fiyatlamaları beraberinde getirebilir.

Yeni günde ise Çin İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) rakamları ile başlangıç yaptık. Verinin detayına bakılacak olursa 50.4 beklentilerine karşın 50.9 seviyesinde açıklandı. Bununla beraber açıklanan İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi de kademeli yükseliş devam ederken Mayıs ayında 53.6 seviyesine yükselmişti. Haziran ayında ise 54.4 seviyesinde pozitif görünümde açıklandı. Günün devamında İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamlarıyla beraber Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları ve ABD cephesinde açıklanacak Conference Board (CB) Tüketici Güveni rakamları takip edilecektir. Ayrıca yine yeni günde de başta Covid-19 Pandemisi olmak üzere küresel risk unsurlarına yönelik gelişmeler piyasa fiyatlamaları açısından kritik önem taşımaktadır.

EURUSD

Geçtiğimiz haftayı 1.1200 seviyesinin üzerinde kapatan parite tarafında ise yeni haftada alıcılı seyir devam etmekte. Teknik olarak 1.1200-1.1280 bant aralığı takip edilmekle beraber bu noktalarda yaşanabilecek kırılımlar fiyatlamaların seyri açıısndan önemli olacaktır. Paritede alıcılı seyrin hız kazanması için 1.1280 ana direnç seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu seviye geçildiği takdirde 1.1330, 1.1365 ve 1.1400 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Ancak özellikle küresel piyasalarda risk iştahında oluşabilecek değişikliklerle beraber 1.1200 ana destek seviyesinin altına inilmesi durumunda 1.1100 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir.

 

USDTRY

Yeni haftaya yatay başlangıç yapan kur tarafında 6.8500 ana direnç bölgesinin hemen üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 6.9200 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Ancak kur tarafında oluşabilecek geri çekilmelerde 6.8250, 6.8000, 6.7700 ve 6.7500 destek seviyeleri takip edilebilir. Şayet 6.7500 ana direnç seviyesinin geçilmesi durumunda satış yönlü işlemler derinlik kazanabileceği gibi 6.7500-6.6500 bölgesine iniş hareketi gözlemlenebilir.

GBPUSD

Covid-19 Pandemisinin piyasalarda yaratmış olduğu tedirginlik sonrasında paritede satış baskısının haftanın ilk işlem gününde etkili olduğunu gördük. 1.2300 ana destek seviyesinin civarında seyrine devam eden paritede bu noktanın aşağı yönlü geçilmesi halinde 1.2275, 1.2240, 1.2200 ve 1.2185 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1.2365, 1.2390, 1.2410 ve 1.2450 direnç seviyelerine doğru ataklar gündeme gelebilir.

BRENT PETROL

Piyasalarda oluşan sınırlı iyimserlik ile beraber yeni haftada petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketliliği takip etmekteyiz. Şu anda 42 Dolar ana direnç seviyesine yakın bir fiyatlama hakim. Bu  noktanın geçilmesi halinde 44 dolar seviyesi hareketliliğin seyri açısından önemli olacaktır. Ancak risk göstergelerinin yeniden yukarı seyretmesi durumunda petrol fiyatlarında bir baskı oluşabileceği gibi bu durumda 40 dolar ana destek seviyesi satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması noktasında önemli olacaktır. Şayet bu nokta öncesinde 41.50, 41.20, 40.75 ve 40.25 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Koronavirüs salgınında son zamanlarda vaka sayılarında görülen artış Değerli Metal’de yukarı yönlü hareketliliğe destek olsa da Dolar varlıklarında görülen sınır değer kayıpları hareketliliğin önüne set çekmekte. Teknik perspektifte 1770 üzerinde kalıcılık sağlanması halinde alıcılı seyir hız kazanabilir ve ilk etapta 1780 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak 1770 altında kalındığı sürece sırasıyla 1765, 1762, 1754 ve 1750 destek seviyeleri takibimizde olacaktır.

S&P 500

ABD cephesinde açıklanan ekonomi verilerindeki pozitif tablo endeks tarafında yukarı yönlü hareketliliği beraberinde getirdi. Her ne kadar salgının ABD’nin Teksas, Kaliforniya ve Florida gibi eyaletlerinde etkisini artırması tedirginlik yaratsa da piyasalar iyimserliği fiyatlamaya devam ediyor. Teknik olarak 3000 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece pozitif eğilim devam edebileceği gibi 3140 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Hareketliliğin devamlılığında ise 3250 seviyeleri takip edilebilir. Ancak endeks tarafında satış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması ile 3000 ana destek seviyesinin geçilmesi 2850 destek seviyesinin gündeme gelmesine neden olabilir.

DAX 30

Küresel piyasalarda oluşan iyimser hava Dax 30 Endeksi’nde de kendisini gösterdi. Geçtiğimiz günü 12250 seviyesinin üzerinde kapatan endeks tarafında, yeni günde de bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 12500 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Ancak 12250 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda satış baskısı artış gösterebilir ve 12000 ana destek seviyesi yeniden gündeme gelebilir.

 

Kaynak Işık Fx
Hibya Haber Ajansı