Kurdaki oynaklık düşük

Kurdaki oynaklık düşük

Vakıf Katılım

BIST100… 117,000 Seviyesi Üzerinde Kalıcı Olamadı… Türkiye İmalat PMI verisi 53.9’a yükselerek Şubat ayından bu yana ilk kez 50’nin üzerine çıktı. Sanayi endeksi rekor seviyelere ulaşarak PMI’daki yükselişi bir nevi teyit etti. Böylece Mart ayındaki çöküşten bu yana sanayi endeksindeki değer kazancı %52’yi buldu. BIST100 endeksi 117,100 puanın üzerinde başladığı işlem gününde en yüksek 117,357 puanı gördü. 116,300 seviyelerindeki direnç noktasının geçilmesi sonrasında bu seviyelerde kalıcılığın olup olmayacağı merak konusuydu. Endeks artıda başladığı günü bankacılık endeksine dâhil hisselerin negatif performansının gölgelemesinin ardından %1.04 değer kaybıyla 115,315 puandan tamamladı. Dün beklentilerden kötü gelen ABD özel sektörü istihdamı verisinin ardından bugün

ABD tarım dışı istihdam verisi global risk iştahı açısından piyasaların takibinde olacak.

 

 

USDTRY… Kurdaki Oynaklık Düşük… Mayıs ayının başında 7.27 seviyesini test eden Dolar TL kuru, bu seviyelerden kademeli olarak geri çekildi ve dar bir bantta işlem görmeye başladı. Yaklaşık son 15 gündür 6.81-6.85 TL bandında sıkışan Dolar TL kurunun bir noktada aşağı veya yukarı doğru kırılması beklenebilir. Mevcut konjonktür değerlendirildiğinde orta ve uzun vadeli görünümde yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Dolar TL kurunun yön arayışında yarın açıklanacak tüketici enflasyonu verisinin önemli olması beklenebilir.

 

 

EURTRY… 7.70 Seviyesinin Üzerinde… Dolar TL kurundaki yatay hareket nedeniyle bir süredir Euro TL kurunda Euro Bölgesi kaynaklı haber akışı takip ediliyor. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde Euro TL kuru 7.71 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… İstihdam Verileri Takip Edilecek… ABD ISM İmalat endeksi 52.6 ile son 14 ayın zirvesine çıktı. Euro Bölgesi de aynı şekilde imalat sektörü ekonominin geleceğine ilişkin iyimserlik havası yarattı. Gün içerisinde güvenli varlık talebinden destek bulan dolar iyi gelen PMI verilerinin etkisiyle kazançlarını koruyamadı. Parite önemli bir direnç seviyesi olarak takip edilen 1.1270 seviyelerini test etti. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanması ve risk iştahının olumlu seyretmesi halinde Euro’nun Dolar karşısındaki kayıplarını telafi etmesi ibrenin Euro lehine dönmesi beklenebilir. Tabii teşvik konusunda uzlaşmaları da önemli. Bugünkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde açıklanan özel sektör istihdamı beklentilerin altında gelse Haziran ayında 2.37 milyon artış göstermesi olumlu algılandı. ABD’de küçük ve orta ölçekli işletmeler istihdamdaki bu artışa en büyük katkıyı sağladı. Bugün tarım dışı istihdam verisi piyasa gündeminde öne çıkıyor.

 

 

XAUUSD… Güvenli Varlık Talebinden Destek Buldu… Ekonomide toparlanmanın beklenenden çok daha öncesinde olmasına rağmen üretim ve istihdam kriz öncesi seviyelerden çok uzakta bulunuyor. Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler ve öncü merkez bankalarından ek parasal teşvik beklentileri yatırımcıları ve fonların güvenli liman altına sığınmalarına neden oluyor. Bugün piyasalar ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisini takip edecek.

 

 

GAUTRY… Ons Altındaki Yükselişten Destek Buldu… Gram altın fiyatları son 2 ayın en yüksek seviyelerine yaklaşarak, ortalamaların üzerinde bir seyir izliyor. Son dönemde gram altın fiyatlarındaki yükselişte Dolar TL kurunun kayda değer bir katkısının olmadığını söyleyebiliriz. Güvenli liman talebinden destek bulan ons altın gram altın fiyatlarını da yukarı sürüklüyor. Bundan sonraki süreçte yükselişlerde 395 TL seviyesi teknik olarak takip edilecektir. Bu seviyenin aşılması durumunda yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. 389 TL’nin altına kalıcı olunması durumunda ise ilk aşamada 383 TL seviyeleri destek noktası olarak takip edilebilir.

 

 

BRENT… Dengelenme Çabası İçerisinde… Petrol fiyatları global arz ve talep makasının ortasında denge arayışı içerisinde. Koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış risk iştahını sönümlese de arz kaynaklı haberler Brent petrolün varil fiyatının 40 $ seviyesinin üzerinde tutunması için alan yaratıyor.

 

 

SP500… İkinci Dalga Endişeleriyle Karışık Seyretti… Koronavirüs aşısı kaynaklı haberleri takip eden piyasa bileşenleri, klinik testlerde olumlu sonuçların alındığı haberleriyle alıcılı bir görüntü verdi. S&P500 endeksi günü %0.5 değer kazancıyla 3,115 puandan tamamladı.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı