Enflasyon çift hane devam ediyor

Enflasyon çift hane devam ediyor

Vakıf Katılım

Nisan ayında tüketici enflasyonu aylık %0.85 – yıllık %10.94 seviyesinde gerçekleşirken, Araştırma Departmanı olarak beklentimiz aylık bazda %0.95 – yıllık bazda %11.04 olması yönünde bulunuyordu. Nisan ayı enflasyon detaylarında gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde aylık artış %2.53 seviyesinde olarak gıda fiyat şoklarının devam ettiğini göstermektedir. Enflasyon sepeti dağılımında gıda ve alkolsüz içecekler kalemine karşı yapısal sorun ve hassasiyet sürmektedir. Mevsim geçişi ile bu negatif etkilerinin bir miktar azalması beklenebilir fakat bu noktada corona virüsü kaynaklı üretim durması ve gıda ürünlerine gelen zamlar pozitif iyileşmenin şiddetini azaltabilir.  

TCMB’nin 2020 yılsonu enflasyon tahmini %7.4 seviyesinde bulunurken yılın ikinci yarısından sonra tek haneye doğru enflasyon gerçekleşmeleri talep azalması ve düşük enerji maliyetleri ile desteklenebilir.

Nisan ayı Enflasyon verisi ardından anlık fiyatlama davranışında yukarı yönlü çıkışlar izlediğimiz USDTRY, ilgili çıkışını 7,0423 seviyesine taşıdıktan sonra kazançlarını geri veren bir profil oluşturdu, Ancak ilgili geri çekilmesine rağmen 7,00 seviyesi üzerindeki kalıcılığı sürdürmektedir. Teknik açıdan da 89 periyottuk üssel hareketli ortalama ve yükseliş trendinin alt noktasını temsil eden 6,9250 – 6,9500 bölgesi yükseliş trendini destekleyen en önemli bölge olarak kaydedilmiştir. USDTRY ilgili bölge üzerinde yukarı yönlü çıkışını 13 Ağustos 2018 zirvesine (7,1067) taşımak / yaklaştırmak isteyebilir. İlgili zirve öncesindeki ara bariyerler 7,04 başta olmak üzere 7,06 ve 7,08 olarak kaydedilmiştir. Yükseliş görünümüne yönelik beklentimizin geçersiz sayılabilmesi içinse, Türk Lirasının gelişmekte olan ülke para birimleri arasından ayrışarak ABD Doları karşısında değerli bir süreç oluşturmasına yönelik hikâye yazması ve bu hikaye ile 6,9250 – 6,9500 bölgesi altına sarkması olarak izah edilebilir. Ancak bu tür bir değişim ile 200 periyotluk üssel hareketli ortalamayı temsil eden 6,7550 seviyesine doğru realize görülebilir.

Kaynak:GCM Forex
Hibya Haber Ajansı