Yeni haftaya piyasalar salgına yönelik endişeler ile başlıyor

Yeni haftaya piyasalar salgına yönelik endişeler ile başlıyor

Vakıf Katılım

Haziran ayının sonuna gelirken, ülkelerin birçoğunun ekonomilerini açmasına karşın salgına dair tablonun artarak ilerlemesi önlemlerin yeniden gelmesine neden oluyor. Dünya genelinde vaka sayısı 10 milyonu aştı ve ABD rekor düzeyde vaka sayıları açıklıyor. Merkez üssü konumunu koruyan ABD’nin ardından endişeli tablonun ikinci sırasında Brezilya yer alıyor. Dün ABD’de bazı eyaletlerde bar ve restoranlara yeniden sınırlama getirildi. Eyalet valilikleri, ekonomileri açılması konusunda geri adım çağrısında bulunurken, ülkeler arası sınırların kaldırılmasına yönelik aksiyonların bu tablo nedeniyle ertelendiği görülüyor. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir tablo var. Vadeliler cephesinde izlediğimiz satışların globalde genele yaygın bir hareket olarak izliyoruz. Salgının artması ile risk algısının yeniden tetiklenmiş olması güvenli liman talebini destekledi.  Spot Ons altın bugün 1775$ seviyesine kadar çıktı ve vadeli ons altın kontratı ise 1781$ seviyesini gördü. Petrol fiyatlarının ise ekonomilerin ikinci dalga nedeniyle yeniden kapanma ihtimali ile %1 aşağıda seyrediyor. Brent petrol 40,2$, Ham petrol ise 37,9$ seviyesinden işlem görüyor.

Yurtiçi piyasalarda ise Cuma günü artıda başlayan endeks gün içerisinde gelen alımların etkisi le 115.355 seviyesi görülmesine karşın, günün geri kalanında kazançlarının bir kısmını geri verdi. Global piyasalardaki satıcılı seyre paralellik gösteren endeks 114.389 seviyesine kadar geri çekildi ve günü 114.668 puanla %0,46 yukarıda bitirdi. İşlem hacmi ise haftanın son işlem gününe doğru azaldı ve 17,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolar/TL cephesinde ise 6,85 seviyesi korunuyor. 6,85 destek noktasın üzerindeki hareketinde yatay bir görünüm izleyen kur için bu seviyenin altına kırılımların önemli olabileceğini belirtmekte fayda var. Yukarıda ise 6,90 seviyesi önemle izlenecek. Bugün içerisinde yurtiçinde açıklanacak majör bir veri yok fakat seans açılışında tüketici güven endeksi verisi takvimde yer alıyor. Ayrıca bugün içinde yapılacak Kabine toplantısı ve sonrasında gelecek olası açıklamalar gündemin seyri ve fiyatlamalar açısından kritik olabilir.

Yeni haftaya piyasalar salgına yönelik endişeler ile başlıyor…

Manşette Öne Çıkanlar

  • Japonya’da mayıs ayında perakende satışlar yıllık bazda %12,3 oranında azaldı.
  • ABD’de mayıs ayında kişisel gelirler %4,2 oranında azalırken, kişisel harcamalar ise %8,2 oranında arttı.
  • IMF Başkanı Georgieva, koronavirüs salgınının yol açtığı global ekonomik krizin er ya da geç IMF'in 1 trilyon dolarlık kaynağını test edeceğini, ancak henüz o noktaya gelinmediğini söyledi.
  • Basında yer alan habere göre, Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu, yabancı bankalar ile rekabet edebilmeleri için ticari bankaları yatırım bankacılığı lisansı vermeyi planlıyor.
  • ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Hong Kong’da özgürlüklerin sınırlanmasından sorumlu olduğuna inandıkları Çin Komünist Partisi yetkililerine vize kısıtlamaları getireceklerini açıkladı.
  • Yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve yerli sanayinin artan ithalat baskısına karşı korunması amacıyla sanayi sektörü kuruluşları ve firmalardan gelen talepler de dikkate alınarak bazı ithal ürünlerde ek gümrük vergisi uygulanmasına karar verildi.
  • ABD'de Teksas eyaleti bar ve restoranlara tekrar sınırlama getirdi.
  • Coronavirüsü salgını nedeniyle kapatılan Schengen sınırlarının, zorunlu yolculuklar dışında "turizm amaçlı" yolculuklara açılması için toplanan AB Büyükelçileri, Avrupa sınırlarının ABD, Türkiye ve Rusya’ya kapalı kalmaya devam etmesine karar verdi. Birlik, ilk etapta 14 ülkeye kapılarını açacak.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında kabinenin toplanması bekleniyor.
  • Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı