Vakıf Katılım

 

 

 

Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“BoE Faiz Kararında Sürpriz Yapacak (Mı)?”

İngiltere Merkez Bankası 30 Ocak Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Bankanın politika faizinden BREXIT netleşmesi olmadan bir aksiyon alınma ihtimali düşük olarak değerlendirilse bile piyasa katılımcıları %45,6 ihtimal ile bir faiz indirimi beklemektedir. BREXIT belirsizliğine rağmen olası bir faiz indirimi aşırı sürpriz olacakken, GBP tarafında değer kaybı için farklı hikâye yazma potansiyeli bulunmaktadır. Ocak ayının ortasından itibaren faiz indirim beklentisinin yükselmesi ile GBPUSD paritesi aşağı yönlü baskılanmaktadır. Başkan Carney’in görev süresinin bitmesine çok az kalırken, bankanın para politikasında başkan değişimi döneminde majör bir değişiklik çok rasyonel olmayabilir. Özetle BOE Ocak toplantısı sürprizlere açık ve GBP oynaklığının çok yüksek olabileceğine işaret etmektedir.

PİYASANIN ROTASI

Carney Giderken…

Fed beklendiği şekilde faiz değiştirmezken, IOER faiz oranını yükseltmiştir. İşgücü piyasanın güçlü durumda olduğu ve ekonomik aktivitenin ılımlı hızda büyüdüğü vurgulanırken,         enflasyonun %2 seviyesinde baskılandığı belirtilmiştir. Fed Başkanı Powell konuşmasında repo piyasasında Nisan ayına kadar etkin olacaklarını ve dahil olmaları bol rezerv seviyesine kadar süreceğini belirtti. Çin kaynaklı corona virüsünü belirsizlik olarak tanımlayarak, Çin’deki ekonomik aktivitenin etkileneceğini belirtti.

Özetle Fed tarafında yeni bir gelişme bulunmazken, corona virüsü belirsizliği ana gündem maddesi olmaktadır. Ölü sayısının artması ve aşı geliştirme konusunda ez az 40 günlük süre (iyimser senaryo) ihtiyacı bulunması fiyatlama davranışlarını baskılamaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,5651 seviyesi ile majör %1,50 destek seviyesi alanına yaklaşmaktadır. %1,60 üzerinde kalamayan faiz için risk algısında bozulma aşağı yönlü hareketi desteklemektedir. Asya endekslerinden satışlar hâkim olurken altın 1580 seviyesinde fiyatlanmaktadır.

Bugün BoE faiz kararını takip edeceğiz. Başkan Carney’in katılacağı son toplantı olacakken, faiz tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Fakat piyasa katılımcıları %45,6 ihtimal ile faiz indirimi beklemektedir. BREXIT belirsizliği gölgesinde olası bir faiz indirimi oldukça sürpriz olacaktır. Bu açıdan toplantı kararı GBP varlıkları için oynaklığa açık takip edilmesi gereken bir konu olarak gündeme dâhil olmaktadır.

TCMB tarafında enflasyon raporunu takip edeceğiz. Para politikasının temelini oluşturan enflasyon dinamiklerine ilişkin Başkan Uysal’ın yapacağı açıklamalar faiz indirimi döngüsü için önemli ipuçları içerecektir. Davos zirvesinde yaptığı açıklamalarda yıl içinde kademeli tek hane enflasyona bağlı para politikasının şekillendirilmesi ve yılın ilk çeyreğinde enflasyonun %11,50 seviyesine yakınsayabileceği vurgusu öne çıkmıştır. Makul reel getiri konusunda yapılabilecek yönlendirme ve düşen petrol fiyatlarının enflasyona olası pozitif katkılarına ilişkin açıklamalarını takip edeceğiz.

Borsa İstanbul 100 endeksi virüs kaynaklı riskten kaçış algısında 120000 seviyesine yakın hareketini sürdürmektedir. Kısa dönemli olarak 120000 seviyesini takip ediyoruz.  120000 seviyesi altında aşağı yön durumunda 119500 – 119200 – 118850 ve 118500 destekleri devreye girebilir. 120000 seviyesi üzerinde yukarı yön durumunda ise 120500 – 121000 – 121500 ve 122000 direnç seviyelerine doğru momentum oluşabilir.

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı