Dünyanın ilk sanal baskıresim bienali yapılıyor

Dünyanın ilk sanal baskıresim bienali yapılıyor

Vakıf Katılım

Dünyada yaşanan pandemi süreci nedeniyle evde kalan insanlar, sanat etkinliklerini ve kültür ziyaretlerini internet aracılığıyla evlerine sığdırdı. Sanatın iyileştirici gücünü, pozitif etkiye dönüştürmek, küresel iletişim ve etkileşim döngüsüne katkı sağlamak, uluslararası sanat ortamına erişiminin yolunu açmak amacıyla dijital ortamın olanaklarından faydalanılıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun kurmuş olduğu ve dört yıldır devam eden, “Engravist Etkinlikleri” kapsamında, 54 ülke, 600’ü aşkın sanatçının katımıyla gerçekleşen Uluslararası Engravist Sanal Baskıresim Bienali dünyanın her yerinde yaşayan sanatçılar arasında bir köprü olmayı ve baskıresim sanatının farkındalığını arttırmayı hedefliyor.

Kuruluşundan bu güne kadar birçok uluslararası projeye ev sahipliği yapan Engravist’in Kurucusu Doç. Dr. Lütfü Kaplanoğlu etkinlik hakkında şöyle konuştu: “Ülkemizde baskıresim bilinirliğini artırmak istedik ve iki yıl önce ev sahipliği yaptığımız, 16 ülkeden, 200 sanatçının katıldığı, 250 civarında eserin sergilendiği etkinlik sonrası bu bienalin ilk adımı atılmış oldu. 2020 için Engravist’in amacı, sanatçı sayısını artırmak ve daha fazla ülkeye ulaşarak bir baskıresim bienali yapmaktı. Dünyada yaşanan Pandemi süreci nedeniyle bu amaç dijital ortama taşındı. Sanal Bienal için sanatçılara açık çağrı yapıldı. Dünyanın her yerinden 100’lerce sanatçı bu çağrıya cevap verdi. Jüri değerlendirmeleri sonucunda bienalde yer alacak sanatçılar belirlendi. Uluslararası nitelikteki sanat etkinlikleri, birbirine kapalı kutuplardaki ülkeleri, birbirinden habersiz bölgeleri ve insanları birbirine yaklaştırarak birbirleri hakkında bilinç oluşturmalarına olanak tanımaktadır. Bu bağlamda sanal ortamın gücü ile küresel boyutla buluşmanın kapsamını genişlemektedir. Uluslararası Engravist Sanal Baskıresim Bienali, yerel bir sahnede gerçekleştirilen ama evrensel düzeye taşınan bir sanat etkinliği olarak sanatçılara uluslararası platformda kendilerini sunma fırsatı vermektedir.”

Projenin Kreatif Direktörlüğünü Derya Aydoğan'ın yaptığı Sanal Baskıresim Bienali, 12 Haziran - 14 Eylül tarihleri arasında www.engravist.art sayfasından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.


Hibya Haber Ajansı